Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Tatárszentgyörgyi árnyékjelentés

A rendőrség munkáját könnyítené és segítené, hogyha a jogvédő szervezetek információi nemcsak a sajtón keresztül jutnának el hozzájuk, hanem azzal közvetlenül is megkeresnék a nyomozókat - így reagált a hatóság arra az árnyékjelentésre, amelyet civil szervezetek készítettek a tatárszentgyörgyi kettős gyilkosságról.
Megkapta a rendőrség a tatárszentgyörgyi kettős gyilkosságról készült árnyékjelentést, amelyet az Európai Roma Jogok Központja, a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda és a Társaság a Szabadságjogokért hozott nyilvánosságra csütörtökön. Ennek legfontosabb megállapításai, hogy a rendőröknek már a kivonulásukkor észlelniük kellett volna, hogy súlyos bűncselekmény történt, indokolatlanul késlekedett a mentőszolgálat és egy megfelelő, részletes bűnözői profil elkészítése és közzététele volna szükséges.

Az Országos Rendőr-főkapitányság közleménye szerint becsületbeli ügynek tekinti a romák elleni támadások, köztük a Tatárszentgyörgyön történt kettős gyilkosság elkövetőinek elfogását. Emlékeztetnek, hogy az első rendőrségi intézkedés kapcsán a megyei főkapitány már korábban fegyelmit eljárásokat indított. A közlemény azt is hangsúlyozza, hogy a rendőrség tanult a Tatárszentgyörgyön feltárt hiányosságokból.

Az ORFK kiemeli azt is, hogy a roma támadások kapcsán 50 millió forintos a nyomravezetői díj és 100 fős nyomozócsoport dolgozik az ügyön, valamint az FBI munkatársai is segítik a munkát. A rendőrség egyébként sosem zárta ki a támadások indítékai közül az etnika vonalat, és ezt nem is fogja tenni, míg az ellenkezője nem bizonyosodik be.

A közlemény szerint "segítené és könnyíteni munkánkat, ha a jogvédő szervezetek tapasztalata, valamint a konkrét bűnügyekhez kapcsolódó információja nem csak a sajtón keresztül jutna tudomásunkra, hanem azzal közvetlenül megkeresnék az érintett rendőri szervet".

Olvasóink írták

 • 4. flexsnake 2009. május 08. 22:21
  „2. ha ez így volna akkor tudod még mindig csücsülnél ;)”
 • 3. dodó 2009. május 08. 20:54
  „"... Roma vezetők attól tartanak, hogy a közösségükben felgyülemlő düh bosszúakciókhoz fog vezetni. ,,Nehezen tudjuk visszafogni embereinket" - mondta Balogh Mihály tiszalöki cigány vezető a Time-nak, aki szerint, ha a gyilkossági ügyeket nem oldják meg hamarosan, nagyon nehéz lesz visszatartani az embereket a cselekvéstől. Szerinte a bosszúakciók sorozatának "szörnyű következményei" lennének egy olyan országban, amely a rasszizmus puskaporos hordójává vált és amelyet erősen sújtott a globális gazdasági válság - írta a hetilap".

  Tehát a cigányok nyíltan fenyegetik a nem cigány többséget!

  Bencze ! Most nem nyilatkozol? Elfelejtetted a 2008 dec-beli kinyilatkoztatásodat??? Emlékeztetőül leírom:
  "2009 A KÖZBIZTONSÁG ÉVE LESZ!" /Bencze József orsz. főkap./”
 • 2. Mathiasking 2009. május 08. 13:31
  „1. hozzászólás comet 2009.05.08. 10:04

  Kérdésem hozzád: Mi változik, ha az általad említett 2 ember távozik hivatalából? Szerintem semmi! A hivatal mindig kitermeli a saját apparatcsikjait! A lojalitás a kormányhoz és a párthoz nem vitás dolog, hanem tény!”
 • 1. comet 2009. május 08. 10:04
  „"A közlemény azt is hangsúlyozza, hogy a rendőrség tanult a Tatárszentgyörgyön feltárt hiányosságokból."
  Az ottani hibákból nincs mit tanulni, mert azt eleve el sem lehetett volna követni. Ha ilyen alapvető hibákból tanulnak rendőreink, akkor adódik a kérdés, hogy vajon mit tudnak. A tény, hogy a komolyabb ügyeknél folyamatosan külföldi tanácsadoókra van szükség, meg maga a közbiztonság állapota egyértelműen jelzi, hogy a rendőrség a padlón van. A jelenlegi állapotok kialakulásáért pedig elsősorban az igazságügy miniszter és az országos rendőrfőkapitány a felelős. A baj hogy ezen két emberben annyi tartás nincs, hogy belássa felelősségét és vegye a kalapját.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Országszerte kiszámíthatatlan a vonatközlekedés

A legtöbb Volán járaton elfogadják a vasúti bérleteket, a német érettségi vizsga miatt pedig több… Tovább olvasom