Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Tavaszi virágoskert

Most bújnak elő az ősszel ültetett hagymások, gumósok. Változatos, színpompás virágaik kora tavasztól május végéig virulnak. Aki megtervezte hová ültet, hamarosan gyönyörködhet kertjében. Ha ősszel nem sikerült volna eltalálni a legmegfelelőbb fajtát vagy összeállítást, itt egy kis segítség.

Most bújnak elő az ősszel ültetett hagymások, gumósok. Változatos, színpompás virágaik kora tavasztól május végéig virulnak. Aki megtervezte hová ültet, hamarosan gyönyörködhet kertjében. Ha ősszel nem sikerült volna eltalálni a legmegfelelőbb fajtát vagy összeállítást, itt egy kis segítség.
Mi is vonzó a szép tavaszi virágoskertben? Ha minél hamarabb gyönyörködhet a virágokban. Ezért ősszel mindenképpen ültessen hagymás, gumós növényeket. Gondolja végig, hogy a virágzásban a sort a hóvirág nyitja, majd következik a tőzike, a téltemető, a sáfrány. Később előbújnak a vadtulipánok, a jácintok, a nőszirmok, gyöngyikék, nárciszok, csillagvirágok, kockásliliom és kerti tulipán.
 
Tulipáncsoportok
  
 
A tulipánágyak gyakran egyhangúakra sikerednek. Ön ugye változatos, mutatós, természetesebb hatást mutató csoportokba ültetett tulipánokat? Ha alacsony növésű árvácska, erdei nefelejcs, kankalin ültetésekből emelkednek ki tulipán csoportjai, akkor hamarosan gyönyörködhet tetszetős alkotásában. 

Fás szárúak és évelők 
 
Az évelők, köztük a tulipán, a nárcisz, nagyon jól fognak érvényesülni, ha bokor elé ültette őket, a kb. egy méter széles szabadon hagyott sávba. Eléjük ültetett rózsabokrai pedig akkor kezdenek hajtani, amikor a hagymások már elvirágoztak. Ezért a rózsák mögött szépen mutatnak majd a hagymások, és amikorra már nem olyan mutatósak, akkor a rózsabokrok jótékonyan eltakarják őket.  
 
A gyepfelületből kiemelkedő szoliter bokor, díszfa, gyümölcsfa köré valószínűleg hagymaültetővel sáfrányokat vagy hóvirágot, téltemetőt, tulipánt telepített. De az is lehet, hogy kiemelt egy ásónyomnyi, előzőleg körülvágott gyeptéglát. Majd a kiemelt gyepdarabot a helyére tette, és kissé lenyomkodta. Ha a sáfrányok gumóit szabálytalanul ültette a gyepbe, akkor már élvezi is természetes szépségüket. Ugye tudja, hogy később a növények "elvadulnak", és jövőre még gazdagabban virágzanak? A virágzás után hagyja, hogy a magok szétszóródjanak. 

A kert melegebb helyei 

Most nézzen körük a kertben, és jegyezze meg, hol található gyorsabban melegedő terület! Innen hamarabb tűnt el a hó is. Ősszel ide telepítsen hóvirágot, téltemetőt, vadsáfrányt. A vadtulipánok a védett helyeken, a ház körül korán fognak virágozni.

Színes társítások 
 
Az Ön legdekoratívabb társításai a mélykék fürtös gyöngyike és a sárga törpenárcisz együttese. Itt a méretek is számítanak.
A gyöngyike szépsége nem érvényesülne, ha nagyvirágú nárciszok között nőne. Szerencsére a nagyobb nárciszokat háttérként ültetette.  
Emitt a liliomtulipán tarka csoportjának színét hamarosan kiemeli a kék nefelejcs. Ha egyszínű vörös tulipánjai vannak, ezt a társítást színesebbé teszi a sárga kutyatej vagy kankalin. 

Néhány gondozási tanács  
 
Mit is kell tennie a hagymásokkal, ha már elvirágoztak? Az elvirágzott hagymák sokáig a helyükön maradhatnak. Trágyázzon a kihajtás idején vagy közvetlenül az elvirágzás után. A leveleket hagyja visszahúzódni. Az elnyílott virágokat vagy terméseket azonban távolítsa el. Ha levágja a virágokat, hagyjon 1-2 levelet a száron, nehogy leromoljanak a hagymák. Csak a visszahúzódás után vegye ki a hagymákat, tehát úgy júniustájban, amikor a levelek megbarnultak. Ezt követően a fiókhagymákat válassza le, és ültesse új helyre. Ne tegye újra a régi helyükre, mert akkor növekedésük legyengül. A tulipánhagymákat célszerű három évenként felszedni és új helyre telepíteni. Tisztítsa meg a hagymákat, és hűvös, száraz, jól szellőző helyen tárolja őket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyermekvédelem

Győr. A győri óvodák gyermekvédelmi munkaközössége holnap délelőtt 9 órától tartja értekezletét a… Tovább olvasom