Délmagyar logó

2019. 06. 26. szerda - János, Pál 20°C | 32°C Még több cikk.

Tavaszra fellendülhet az ingatlanpiac

A forint árfolyamváltozása lefelé tolta a betéti kamatokat, ami egyes szakértők szerint befektetőket vonzhat az ingatlanpiacra, míg mások a szokásos tavaszi élénküléstől és az uniós csatlakozástól várnak fellendülést - írja a Népszabadság.

A lap által megkérdezett Rácz Tibor, a HVB Bank Hungary vezérigazgató-helyettese szerint a bankbetétek csökkenő hozama miatt, várhatóan egyre többen keresnek az ingatlanpiacon befektetési lehetőséget, ami újabb fellendüléshez vezethet. A bankár úgy látja, hogy az 1998-ashoz hasonló fejlemények várhatók. Akkor az orosz tőzsde összeomlását követően menekültek a befektetők az ingatlanpiacra. A pénzpiac nehézségeit kerülni vágyóknak akkor rendkívül jó megtérülést hozott az ingatlanbefektetés.

Némileg máskép vélekedik erről a Huninfor Kft. ügyvezető igazgatója, aki szerint egyelőre közvetlenül nem lesz hatással az ingatlanpiacra a banki kamatok mélyrepülése. Tilk László Géza kiemelte, hogy a legtöbben nem hirtelen elhatározásból vásárolnak lakást, annak pénzügyi-adminisztrációs átfutási ideje sokkal több időt vesz igénybe, így sokkal inkább az várható, hogy valutába, aranyba, illetve részvénybe helyezik pénzüket a befektetők. Márcsak azért is, mert attól később könnyebben szabadulnak, míg egy nagyértékű lakást nehezebb értékesíteni.

A csatlakozás hozhat áttörést

Hegedűs Miklós, a GKI Gazdaságkutató Rt. ügyvezető igazgatója szerint masszívabb gazdasági feltételek mentén változik az ingatlanpiac annál, semhogy a forint rövidtávú ingadozása alapvetően befolyásolná azt. A GKI prognózisa szerint a forint hosszú távon az erős oldalon marad, így ez sem indokolja, hogy a befektetők az ingatlanpiacra meneküljenek. A kamat-, és árfolyampolitikánál lényegesen nagyobb hatást gyakorol az ingatlanpiacra az uniós csatlakozás: ez a telek- és ingatlanárakat rövid távon felfelé mozdítja el - mondta Hegedűs Miklós, aki szerint erőteljes tőkeáramlás várható az ingatlanok irányába az uniós csatlakozást követően a másodlagos piacon, a nyaralókén.

A Raiffeisen Bank ügyvezető igazgatója szerint aki az árfolyamváltozás miatt szeretné menteni pénzét, nem folyamodik lakásvásárláshoz és kedvezményes hitel felvételéhez, ennek ugyanis az átfutási ideje legalább 3-4 hét. Huszár Róbert kiemelte, hogy a betétesek nem veszik ki pénzeiket ingatlanbefektetés érdekében a forint gyengülése következtében, hiszen zömében 3-5 millió forintot tárolnak bankszámláikon. Ez pedig nem akkora összeg, hogy abból valóban tudnának ingatlant venni. Elmondása szerint a többség inkább befektetési alapokban gondolkodik, s ha bízik az ingatlanban, javasolható az ingatlanalap.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Légúti

megbetegedések

Győr. A Forrás Waldorf Általános Iskolában (9027 Győr, Madách I. u. 10.) holnap este fél 6 órakor… Tovább olvasom