Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Tegeződjek vagy ne a munkahelyemen?

25 éves közgazdász vagyok. Egy éve egy 30 fős, export-import tevékenységgel foglalkozó kft.-nél dolgozom termékmenedzserként. Rajtam kívül még két lány és egy fiú van az én korosztályomból, a többiek valamennyien idősebb, régi külkeresek. Én nem szeretek és nem is szoktam mindenkivel tegeződni, főleg idősebb férfiakkal szemben érzem kellemetlennek. Ugyanakkor itt mindenki mindenkivel tegeződik és közvetlen főnököm is már többször célzott erre. Mit tanácsol, tegeződjek vagy ne?
G. Ibolya (Kópháza)

A tegezés – legalábbis a közép-európai kultúrkörben – mélyebb kapcsolatot feltételez. Ha széltében-hosszában alkalmazzuk, az könnyen lejárathatja és értéktelenné teheti a megszólításnak ezt a bizalmas formáját. Pedig nálunk nagy hagyományai vannak különösen a volt sportolók, külkeresek vagy újságírók körében.

Érdekes szituáció, amikor angolszász nyelvterületen született és/vagy nevelődött, Magyarországon nem régóta tartózkodó honfitársainkkal, netán külföldivel találkozunk. Ugyanis ők mindenkit tegeznek, mivel az angol másként fejezi ki a magázást és ezek az emberek a „you"-t magyarul automatikusan tegezésként alkalmazzák. Vegyük figyelembe ezt a „félreértést" és ne tegezzünk vissza automatikusan, hanem kérdezzünk rá!

A tegeződés udvarias felajánlása elől – melyet különböző neműek között csak a nő tehet meg – nem lehet elzárkózni anélkül, hogy ne sértenénk meg az illetőt. Persze az ön esetében az a nemek viszonyát meghatározó alapszabály érvényesül, hogy férfi a mégoly ismerős nővel szemben sem indítványozhat ilyesmit, még célozni sem illik rá (mint azt a főnöke tette!).
Azt tanácsolom, hogy bármennyire is elterjedt a munkahelyén a tegeződés, azt felajánlani – mindenekelőtt az új munkatársakkal, kollégákkal találkozva – azonban csak alapos megfontolás után ajánlatos, mert ez nem albérlet, amit föl lehet mondani: ha egyszer már bevezettük, utána csak igen nehezen (ha lehet egyáltalán) megszüntetni.

Végül pedig a figyelmébe ajánlanék egy különösen jó, köztes megoldást: a keresztnév és az „ön" személyes névmás együttes használatát. Ez kettős célt szolgál, bizalmat is, távolságtartást is kifejez egyszerre. Egyébként a keresztnéven való magázó megszólítás   egész Európában egyre erőteljesebben érvényesül azokon a nyelveken is, amelyeknek vannak tegező formái (például német, francia, orosz).

Pintér Zsolt fejvadász és karrierszakértő

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Apadnak a területfejlesztési alapok

Egyetlen fillér sem lesz a területfejlesztési tanácsok alapjaiban jövőre, ha az Országgyűlés jelenlegi formájában fogadja el a költségvetési törvényt. Ez nagy érvágás lenne az önkormányzatoknak: a megyéből több mint százan 562 millió forintot kaptak idén a három kalapból. Ha a számok nem emelkednek, az azt jelenti, jövőre ezeket a pályázatokat ki sem írhatják a tanácsok. Tovább olvasom