Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

Televíziós előadást tartott Faragó Sándor

„ Miért vadászunk?” címmel, dr. Faragó Sándor rektor, a soproni egyetem vadgazdálkodási intézetének igazgatója, tartott tegnap előadást a Mindentudás Egyetemén. A soproni tudós értekezését ma este kezdi vetíteni a Duna Televízó.
Kilencedik szemeszterében jár a Mindentudás Egyeteme. A nyolc tudományterület egyike, az agrárium hatodik előadásaként dr. Faragó Sándor, a Nyugat-Magyarországi Egyetem Vadgazdálkodási Intézetének igazgatója, rektor lépett tegnap a budapesti Fény utcai Jövő Háza Teátrum hallgatói – és az egész ország – elé. A „Miért vadászunk?” című előadását ma 22 óra 35 perckor láthatjuk a Duna Televízióban. Az adást ugyanitt november 25-én, szombaton délelőtt 10 óra 40 perckor, majd az M1-en november 25-én, reggel 9 óra 35 perces kezdettel, az M2-n november 27-én, reggel 9-kor megismétlik. A Petőfi Rádióban november 23-án, este 9 óra 4 perckor hallható az előadás.
– A vadászat elválaszthatatlan az emberi faj történetétől – mondta előadása témájáról a Kisalföldnek dr. Faragó Sándor. – Az együttműködésen alapuló, létfenntartó vadászatot valójában az emberré válás mozgatórugójának kell tekintenünk. Az ősvadász kommunikációs igényei alakították ki a beszédet, az eredményességben pedig a szerszámkészítés, tehát a munka játszotta a legfőbb szerepet. Az első, művészinek tekinthető ábrázolások tárgya is kizárólag a vad és a vadászat volt. A vadászat létfenntartó jellege az állattenyésztés elterjedésével háttérbe szorult, gyakorlása a középkorban a harcedzettséget biztosította. A XIX. században kezdik a vadászatot sportnak tekinteni. Manapság a minden emberben genetikailag meglévő vadászösztönt a többség pótcselekvésben, virtuális vagy jelképes vadászat formájában éli ki. Ilyen például a munkamánia, a gyűjtőszenvedély kiélése, míg a „durva pótcselekvéses vadászat” közé tartozik a háborúskodás vagy a bűnözés. Előadásomban napjaink természettel harmonizáló „bölcs vadgazdálkodására " és a feltételek megteremtésének a szükségességére is kitérek – mondta előzetesen dr. Faragó Sándor.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Presztízs-gála – harmadszor

Csütörtökön, november 23-án este eldől, kik vehetik át idén, alapítása óta harmadszorra a… Tovább olvasom