Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Téli vízszintjére apasztották a Tisza-tavat

A síkvidéki tározóból az elmúlt hetekben több mint 160 millió köbmétert vizet engedtek le.
A biztonságos üzemeltetése érdekében a téli időszakban bevált vízszintjére ürítették le a Tisza-tavat; a síkvidéki tározóból emiatt az elmúlt hetekben több mint 160 millió köbmétert vizet engedtek le - közölte a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig) szakaszmérnöke.

Fejes Lőrinc tájékoztatása szerint a Kötivizig, mint a tározótó kezelője a Kisköre-felső vízmércén mért 725 centiméteres nyári vízszintet előbb napi 10, majd később 7-8 centiméteres mértékben csökkentve az 560 centiméteres értékre apasztotta a mesterséges tavat. Ezzel a vízszinttel a tóparti önkormányzatok és kikötők kérését teljesítették, hogy azok a szükséges parti munkákat el tudják végezni - tette hozzá a vízügyi igazgató.

A Tisza-tó vízszintjének változtatását az indokolja, hogy a téli időszakban egy magasabb, például a nyári vízszint tartása árvízvédelmi szempontból mindenkor nagyobb kockázatot jelent.

A tárolt víztérfogat minden centiméteréhez közel egymillió köbméter víz, illetve jegesedés esetén, ezt közelítő mennyiségű jégtömeg tartozik. A jégtakaró kialakulása után a jég már nem távolítható el a tározóból, az csak árvízi viszonyok között tehető meg. Ezért egy esetleges árhullám bekövetkeztekor a jégtömeg felszakadva - hullámverésszerűen - az árvízvédelmi töltéseket, erdőállományokat, a kiépült turisztikai infrastruktúrát rombolná, a mederben levonulva pedig a kiskörei vízlépcsőt berendezéseit veszélyeztetné - magyarázta a szakember.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MSZP: a szocialista kormányok kedvezőbb uniós költségvetést értek el

A Fidesz nem csak Európával, de a számokkal is hadilábon áll - fogalmazott az ellenzéki párt. Tovább olvasom