Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Teljes a káosz Pécsett a művészeti igazgatói poszt körül

Lázasan zajlik a lemondott művészeti igazgató, Méhes Márton utódjának keresése Pécsett. A folyamatot megnehezíti, hogy nem tudni pontosan, mi is lesz a feladata az új művészeti igazgatónak, illetve hogy lesz-e ilyen egyáltalán. Közben Mészáros András főigazgató átszabatta Méhes 2009-11-es programtervezetét egy sebtiben összehívott stábbal; kisebb szépséghiba, hogy többen nem fogadták el a főigazgató meghívását.
Naponta kerülnek elő új nevek Pécsett Méhes Márton helyére, ám a jelek szerint egyelőre senki sem tudja biztosan, ki követheti a november végén lemondott szakembert - vagy ha igen, akkor arról mélyen hallgat.

Először egy pécsi szobrász, Pál Zoltán neve került elő a pécsi médiában, mint a poszt biztos várományosa. Bár ezt hivatalosan senki sem erősítette meg, Pál maga is úgy tudta, hogy ő lehet az új művészeti igazgató, így a szobrászművészt minden bizonnyal meglepte a Dunántúli Napló információja, amely kategorikusan kizárta őt a jelöltek közül.

A Művészetek háza igazgatója, Bozóky Anita tényleg kapott felkérést, ezt azonban visszautasította, és a Pécs 2010 Menedzsment Központ így járt egyes hírek szerint egy híres festő-grafikussal is, aki azonban a nevét sem kívánta adni az ügyhöz.

Mi fán terem a művészeti igazgató?

A konkrét személyeknél persze egyelőre fontosabb, hogy pontosan mi is lesz az új művészeti vezető feladata, ezen a téren azonban, ha lehet, még nagyobb a káosz. Annyi biztosnak tűnik, hogy az önálló művészeti igazgatói poszt Méhes távozásával megszűnik, és az utód a főigazgató alatt dolgozik majd.

Mindez olyannyira így van, hogy Mészáros teljes egészében magához vonta az utód kijelölésének jogát is - igaz, Tasnádi Péter polgármesterrel és a "többi érintettel" egyeztet a döntés meghozása előtt.

A jelenlegi felállás alapján a főigazgató mindenféle pályáztatás nélkül, saját hatáskörben választja és nevezi majd ki az új művészeti vezetőt - vagy testületet, ugyanis jelen pillanatban még ez a kérdés sincs eldöntve.

A megoldás kétségtelen előnye, hogy időtakarékos, ami fontos szempont, hiszen Mészáros nyilvánvalóvá tette, hogy Méhes utódjának január elején, azaz mintegy három hét múlva munkába kell állnia. Újabb előny, hogy ezen a módon nem fognak megismétlődni a Méhes és Mészáros közti konfliktusok.

Más kérdés, hogy a szűk körben végrehajtott egyeztetés felveti a "mutyizás" gyanúját, és az is valószínűnek tűnik, hogy a szakmai kvalitásoknál fontosabb szempont lesz a lojalitás. Ráadásul minden bizonnyal a Méhest annak idején erősen támogató OKM sem fog örülni annak, hogy teljes egészében kimarad a döntési folyamatból, arról nem is beszélve, hogy ez a megoldás nem túl eurokonform.

Az átírt jövő

Az ellenlábasától megszabadult főigazgató egyébként nagy lendülettel látott munkához: máris átalakíttatta a még Méhes által kidolgozott 2009-11-es évek kulturális programját. Ahogy azt a lemondott művészeti igazgató korábban a Hírszerzőnek elmondta, az ő problémája a három évvel kapcsolatban az volt, hogy nem nagyon lehet ma még látni az EKF intézményrendszerét.

Mészáros a koncepciót hiányolta a művészeti igazgató tervezetéből, ezért össze is hívott egy tanácskozást, ahova Méhest is meghívta a programot átalakítandó. Ez volt egyébként az utolsó csepp pohárban, ahogy a volt művészeti igazgató fogalmazott: nem tudott volna "arcvesztés" nélkül részt venni ezen a találkozón. A szakember mostani kérdésünkre nem kívánta kommentálni volt igazgatótársa kifogásait: mint mondta, ez sem etikai, sem szakmai, sem morális szempontból nem lenne szerencsés.

Mészáros számára meglehetősen kínos módon azonban egyéb meghívottak sem fogadták el a meghívást. Bár a főigazgató kísérletet tett arra, hogy ha csak egy megbeszélés erejéig is, de visszahozzon olyan kulcsfigurákat is a projektbe, mint a pályázatot író Takáts József és Tarrósy István, egyikük sem ment el a megbeszélésre, és az eredeti pályázat fejlesztési részeit jegyző Szokolai Zsolt sem.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megtámadták a Fidesz népszavazási kezdeményezését

Mind a három, a Fidesz által indított népszavazási kezdeményezésre vonatkozó országos választási… Tovább olvasom