Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Teljes holdfogyatkozás keddre virradóra

Közép-Európában kedden napkeltétől, 6:29-től 9:53-ig látható majd.
Teljes holdfogyatkozás lesz a téli napfordulókor, keddre virradó éjszaka: az égi jelenség a maga nemében a leglátványosabb lesz egészen 2014-ig - olvasható a Space.com (http://www.space.com/news/) csillagászati hírportálon.

A holdfogyatkozás során a Hold részben vagy egészen a Föld árnyékába kerül. Akkor jön létre, ha a Föld a Nap és a Hold közé kerül, és bolygónk árnyéka vagy félárnyéka égi kísérőnkre vetül.

A decemberi az idei év egyetlen teljes holdfogyatkozása. A jelenséget teljes egészében Észak- és Közép-Amerika lakosai követhetik nyomon, de részlegesen megfigyelhető a holdfogyatkozás Európában, Afrika északnyugati részén, Északkelet-Ázsiában valamint Ausztrália és Új-Zéland némely területén. Mintegy 1,5 milliárd ember kísérheti figyelemmel a hírportál szerint.

Közép-Európában kedden napkeltétől, 6:29-től 9:53-ig látható majd.
Mint a Magyar Csillagászati Egyesület (http://www.mcse.hu/) honlapjáról megtudható, Magyarországról a teljes holdfogyatkozás csak részben lesz látható. "Budapestről nézve pont akkor nyugszik le égi kísérőnk, amikor elkezd belemerülni a teljes árnyékba, így a lényeges és látványos eseményekről lemaradunk. A Dunántúlon lakók tiszta égbolt esetén a nyugvó holdkorongon megfigyelhetik a teljes árnyék megjelenését. A jelenség napkeltekor kezdődik és délben ér véget" - emeli ki az MCSE honlapja.

Az ismertetés szerint a félárnyék 6:29:21-kor érinti meg a holdfelszínt, a teljes árnyékra 7:32:38-ig kell várni; 8:40:48-kor nyeli el az umbra (teljes árnyék, ahol egyáltalán nem éri el a Nap fénye a Hold felszínét) égi kísérőnket, és onnan csak 9:53:09-kor bukkan ki. Bő egy óra kell a teljes árnyék levonulására, ez 11:01:19-kor következik be. A félárnyék 12:04:28-kor hagyja el a Hold felszínét.
A holdfogyatkozás idején a Hold a Bika-Orion-Ikrek hármasának határán tartózkodik.

Olvasóink írták

  • 2. scorpiosecret 2010. december 19. 22:42
    „Nemcsak teljes holdfogyatkozás lesz dec. 21-én! Sorolom még mi: Telihold, téli napforduló. Együtt fog állni a Plútó, a felszálló holdcsomópont, a Merkúr, a Mars ez a négyes együttállás szemben a leszálló holdcsomóponttal és Holddal. :)
    Akit bővebben érdekel a téma: http://csillagmag.hu/tudatmag/video-a-karma-eltorlese-december-21/”
  • 1. queenmargareth 2010. december 19. 18:15
    „na, egy értelmes cikk!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jobbik: nevetséges a hipermarketeket sújtó büntetések összege

Nevetségesek azok a büntetési tételek, amelyek esetlegesen a hipermarketeket sújtják, ha fertőzött,… Tovább olvasom