Délmagyar logó

2019. 04. 19. péntek - Emma Még több cikk.

Terjed a bankkártyahasználat, kevesebb a visszaélés

Magyarországon egy év alatt hét és fél százalékkal 2,8 millió darabra nőtt a Visa-plasztikok száma - jelentette be szerdán Mark Antipof regionális területi igazgató. Ezzel a kártyával 2007-ben másfél milliárd euró (375 milliárd forint) értékben fizettünk az üzletekben.
A Visa Europe bankkártya-rendszer 2007-ben közel fél százalékkal növelte bevételeit, 46 millió eurós (11 és fél milliárd forint) adózás előtti nyeresége 7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Európaszerte 348 millió Visa-kártyát használnak.

A Visa Europe nem klasszikus nyereségérdekelt cég, hanem 4600 európai bank rendszerhasználati és elszámolási társulása, tehát az egységes európai fizetési rendszer (SEPA) 31 országának minden második bankja ezt a szisztémát használja.

Az újfajta, mikrochipes kártyák számának terjedése az oka annak, hogy az utóbbi években jelentősen csökkent a visszaélések aránya. Magyarországon az európai átlag körüli, a forgalomhoz mérten 0,004 százalék a csalások aránya. Nő viszont a kártyához kapcsolódó, de a plasztik jelenlétét nélkülöző elektronikus bűncselekmények száma.

A Visa Londonban és Isztambulban már bevezette a 10 euró alatti összegek vásárlásához az érintés nélküli (jeladóval működő) kártyát, amelyet újabb két európai fővárosban kísérleti jelleggel üzemeltet.

Az Európai Unióban van olyan javaslat - és ezt a Magyar Bankszövetség is támogatja -, hogy a SEPA keretén belül önálló európai kártyarendszert hozzanak létre. A Független Hírügynökség kérdésére Mark Antipof azt mondta, hogy megítélésük szerint a Visa Europe már betölti ezt a szerepet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felmentették Budaházy Györgyöt

Felmentette szerdán a Fővárosi Bíróság Budaházy Györgyöt, akit az alkotmányos rend megdöntésének… Tovább olvasom