Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

Tervek Sopronhorpács fejlesztésére

Sopronhorpácson több cég is jelezte, hogy ide tenné át székhelyét. Tervek készülnek a település szépítésére és még élhetőbbé tételére. S nem utolsósorban az oktatás fejlesztésére.
A mostani időszak egyik legfontosabb kérdése a települések nagy részén az iskola jövője. Mindent megtesznek azért, hogy megtartsák helyben az oktatást. Igaz, azok az intézmények sem érezhetik magukat biztonságban, amelyekben adottak a feltételek arra, hogy önállóak maradjanak. A 850 lelkes Sopronhorpácson sincs ez másként, sorra tartják a környező településeken a tájékoztatókat, hogy új tanulókat nywerjenek meg maguknak. Ám az iskola mellett meg kell teremteni a további fejlődés lehetőségeit. Hamarosan megjelennek az első pályázatok, ez a település vezetőségét újabb komoly feladat elé állítja. Mire költsenek, mik a legfontosabb célok? Egyáltalán milyen lehetőségeik vannak?
Talabér Jenő, Sopronhorpács polgármestere azt mondja, a következő néhány hónap a gondolkodás ideje lesz.
– Több cég is jelezte az önkormányzatnak, hogy ide tenné át a székhelyét – tudjuk meg a település első emberétől. – Mindez községünknek is előnyös, hiszen tovább növekszik az iparűzési adóbevételünk. Fontosak számunkra az itt működő vállalkozások, hiszen rendszeresen támogatják a községet. A segítségükkel tovább folytatjuk az utak és járdák felújítását. A polgármesteri hivatal előtti tér rendbetétele tavaly befejeződött, idénre már csak a kisebb munkák húzódtak át.
Szombaton délután kellemes napsütés fogad bennünket. Így Talabér Jenővel közös sétát teszünk. Elhaladunk az egykori Széchenyi-kastély előtt is. Az itt lakók már tavaly kiköltöztek, így a patinás épület jelenleg lakatlan, biztonsági őrök vigyázzák. A Kincstári Vagyoni Igazgatóság továbbra is értékesíteni szeretné az ingatlant. – Többször tárgyaltunk már a vezetőséggel – említi a polgármester. – Az önkormányzatot több cég is megkereste, hogy megvenné. Nyugdíjasotthont vagy rehabilitációs központot terveznek itt kialakítani. A mi álláspontunk az, hogy a védett növényekkel teli park és a gyönyörű épület akár turisztikai célokat is szolgálhatna.
A települést érintő további változás, hogy ismételten elkezdődtek a megbeszélések az E.ON áramszolgáltatóval. Ez azért lényeges, mert a község határában több szélerőművet is szeretnének felállítani, de előzetesen meg kellene állapodni az áram átvételének feltételeiről. Ez azonban igen vontatottan halad.
Útközben találkozunk az általános iskola igazgatójával, Varga Hajnalkával. – Az önkormányzat írásban felajánlotta és kinyilvánította befogadási készségét a környező települések, Újkér, Zsira és Egyházasfalu iskolásai számára – mondja az igazgató. – A képviselő-testület az ingyenes tankönyvek biztosításán túl iskolabusszal is támogatni szeretné majd az ide járó gyermekeket. Ezáltal lehetőségünk nyílik programjaink szélesítésére. Elvihetjük a diákokat uszodába, és gyakrabban szervezhetünk tanulmányi kirándulásokat. A pedagógusaink felkészültségét mutatja, hogy például a logopédusunkat Sopronba is hívták oktatni. A környező településekről pedig érdeklődnek, miként vehetnének részt a mi felzárkóztató programjainkon.
A településen – Kópháza mellett – horvát nyelvi oktatás is zajlik. Tervezik, hogy a közeljövőben az angolt tanítanák első számú idegen nyelvként. Így az itt végzett gyerekek a középiskolába ezen a téren előnnyel érkeznének.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb bravúr

Kézilabda Komló Rába Quelle-ETO 22 (8) 22 (12)

Komló, Budapest Bank-férfiliga, 700… Tovább olvasom