Délmagyar logó

2019. 06. 16. vasárnap - Jusztin 20°C | 33°C Még több cikk.

TeSzedd! - Több ezer tonna szemetet szedtek össze az önkéntesek

Az első becslések szerint több ezer tonna hulladékot gyűjtöttek össze önkéntesek szombaton a "TeSzedd! Önkéntesen a tiszta Magyarországért" hulladékgyűjtési akcióban - közölte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium.

Magyarország történetének eddigi legnagyobb önkéntes akciójában 800 helyszínen mintegy 162 ezer önkéntes vett részt.

Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter, a TeSzedd! akció fővédnöke Veszprémben húzott kesztyűt, hogy tevékenyen is részt vegyen a rendezvényen.

Az összegyűjtött szemetet a következő egy hétben országszerte legális hulladékgyűjtő telepekre szállítják.

A mozgalomba - amelyet a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium és a Vidékfejlesztési Minisztérium az Önkéntes Központ Alapítvánnyal együttműködve szervezett - minden megyében bekapcsolódtak a civil szervezetek, a kormányhivatalok, a vízügyi és erdőgazdálkodási szervek és az állami vállalatok is.

Az önkéntesek április 21. óta regisztrálhattak a TeSzedd! mozgalom honlapján, ahol a magánszemélyek és baráti társaságok mellett 156 vállalat, 403 civil szervezet és 551 közintézmény is jelezte részvételét. Nem csak földön, hanem vízen is takarítottak a jelentkezők, önkéntes búvárok merültek alá a Balatonban, és az Aggteleki Nemzeti Park vizei is megtisztultak, a fővárosi Gellért-hegy szikláin pedig ipari alpinisták szedték a szemetet - áll a KIM közleményében.

Korábban írtuk:

A TeSzedd! mozgalom nem csak egy nap közös szemétszedésről szól, hosszú távú célja a szemléletformálás annak érdekében, hogy a hétköznapokban kevesebbet szemeteljünk, és általában környezettudatosabban éljünk - hangsúlyozta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter az országos önkéntes szemétgyűjtő akció szombati megnyitóján Budapesten.

A kezdeményezéshez több mint 162 ezren csatlakoztak, magánszemélyek, iskolák, munkahelyi és más közösségek is regisztrálhattak a www.teszedd.hu honlapon. Az egyes településeken szerveződő csapatok munkáját helyi koordinátorok segítik. Az akcióhoz csatlakozók nemcsak a szemétszedésben, hanem az illegális hulladéklerakó-helyek feltérképezésében is segíthetnek.

A nagyszabású program fővárosi megnyitó rendezvényére az Erzsébet téri Gödör Klub melletti füves területen került sor. Mint Rogán Antal V. kerületi polgármester elmondta, "kicsit csaltak", mivel megbeszélték a klubbal, hogy ezúttal ne szedjék fel a péntek este felgyülemlett hulladékot, hogy látszódjon, mennyi szemetet hagy hátra az esténként itt bulizó 3-4 ezer fiatal. A polgármester szerint a fővárosban a szemetelés, és nem az illegális szemétlerakó-helyek jelentik a legnagyobb gondot.

Latorcai Csaba, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára kiemelte, hogy a felmérések szerint a magyar felnőtt lakosság több mint 40 százaléka végez önkéntes munkát, s ezzel az ország messze az uniós átlag felett jár. Emlékeztetett arra, hogy 2011 az önkénesség európai éve, és június elején rendezik meg az önkéntesek hetét Magyarországon.

TeSzedd! - Csongrádi megnyitó. Fotó: MTI (galéria)

F. Tóth András, az Önkéntes Központ Alapítvány ügyvezető igazgatója szerint a több mint 160 ezer résztvevő azt bizonyítja, hogy "paradigmaváltás" tanúi vagyunk a környezettudatosság és az önkéntesség terén.

A TeSzedd! Önkéntesen a tiszta Magyarországért a szervezők szerint az ország történetének legnagyobb önkéntes akciója.

"Felszedjük a szemetet a közparkokból, az utak széléről, a szántóföldekről, a vízpartokról, sőt a Balatonnál a víz fenekéről is" - sorolta a helyszíneket a vidékfejlesztési miniszter.

Valóban, Balatonfüreden önkéntes búvárok a tóból gyűjtik a hulladékot a Veszprém Megyei Búvárklub szervezésében. Az egész országból több mint negyven búvár vesz részt a víz alatti szemétszedésben, sőt a szlovákiai Komárnóból is érkezik segítség.

Olajos Károlynak, a megyei búvárklub elnökének tájékoztatása szerint a Tagore sétány által határolt partszakaszon merülnek a Balatonba, mivel a több mint egy kilométeres, forgalmas sétány mentén feltételezik a legtöbb vízbe dobott hulladékot.

A hagyományteremtőnek szánt országos szemétgyűjtő napot a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, a Vidékfejlesztési Minisztérium és az Önkéntes Központ Alapítvány szervezte a vízügyi igazgatóságok, a nemzeti parkok és más érintett szervezetek közreműködésével; további információk a www.teszedd.hu honlapon és az akció Facebook-oldalán érhetők el.

Olvasóink írták

 • 6. babfozelek 2011. május 22. 06:39
  „Lehet-e tudni, hogy Szegeden mit, hol és mennyit sikerült összeszedni? Lesz erről fényképes riport? Különösen érdekelne a rakpart, ahol a "kedves" fiatalság olyan előszeretettel dobál el mindenfélét. De szívesen végigverném azt a szemetelő csürhét gumibottal!

  Érdekelne, hogy az előttem hozzászólók közül hányan vettek részt az akcióban, csak a tisztesség kedvéért. Én voltam gyűjteni, csak nem Szegeden, hanem édesanyám lakhelyén - így jött ki a lépés, de jó volt.”
 • 5. Wacky 2011. május 21. 22:59
  „1. Mathiasking 2011.05.21. 17:18

  úúúú:D ez jóóó :D”
 • 4. Wacky 2011. május 21. 22:54
  „Egy nagyon jó terv arra, hogyan és miként szedjük össze pénz ráfordítása nélkül, ingyen munkaerőt használva a sok-sok szemetet, ami miatt már egy ideje a lakók morgolódnak...”
 • 3. hahaha62 2011. május 21. 21:14
  „Megint lekéstem---egetértünk-a sok élősködőt ki kellene hajtani végre dolgozni....vagy lehet éhen dögleni munka és ellenjuttatatás nélkül.”
 • 2. bánki 2011. május 21. 19:00
  „Hajléktalanok és a ,,kisebbségiek" ilyenkor miért nem aktívak ?

  A 200 Ft-os kajáért eltipliznek a Békébe, de szemetet szedni derogál.

  A legjobb amikor a,,guberátor" kitúrja a szemetet a kukából és körbe ,,cmacizza" majd beugrik egy italra a Tanszékbe.”
 • 1. Mathiasking 2011. május 21. 17:18
  „A TeSzedd! mozgalmat már réges-régen bevezették a "kisebbségi mozgalom" hívei. Több esetben történtek már munkahelyi balesetek ebből kifolyólag, sőt halálesettel végződő is volt már, aminek vádlottja minden esetben a termény tulajdonos volt. :-)))”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A népesedésről tanácskozik a Jobbik

Szülőtámogatási járadék bevezetését és a gyermekszám alapján nyugdíjkorkedvezmény bevezetését… Tovább olvasom