Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 11°C Még több cikk.

Tesztelték a balatoni strandokat: itt a legjobbak listája!

Az északi part strandjai kiütéssel jobbak a déli part fürdőhelyeinél. De melyik a nyolc csúcsstrand a Balatonon?


Sok-sok szempont alapján bírálják a strandokat

A Balatoni Szövetség minden évben próbára teszi a magyar tenger fürdőhelyeit.

A turisztikai szervezet munkatársai olyan szempontokat figyelnek a strandmustrán, mint a vizesblokkok, felszereltsége, tisztasága, a mozgáskorlátozott parkolóhelyek, WC-k, zuhanyzók, a kisgyermekes családok számára kínált szolgáltatások, a strand lídós partszakasza, a játszóterek, a pelenkázó, családi öltöző, a vízfelület tisztasága, a meder állapota, a hínárosodás, a bejárók állapota, a napozórészek, az árnyékos felületek aránya, a szemetesek mennyisége, a szelektív hulladékgyűjtés, a járdák állapota, a strand tisztasága, a sportpályák állapota, a vízi sportolási lehetőségek, külső és belső kabinok, hideg és melegvizes zuhanyzók, a vendéglátóegységek kínálata, összképe, az értékmegőrző, a WIFI, a kerékpártárolók, a parkolók állapota.

A bírálók nem a szezonra való felkészülésekor, hanem a nyitások után, üzemelés közben látogatták meg a nevezőket.


Összességében egyre több a minőségi strand a Balatonon, s egyre kevesebb az olyan fürdőhely, ahol mintha megállt volna az idő - fotó: Mészáros Mátyás
Összességében egyre több a minőségi strand a Balatonon, s egyre kevesebb az olyan fürdőhely, ahol mintha megállt volna az idő - fotó: Mészáros Mátyás

Ezek a csúcsstrandok a Balatonon

Nos, ezek alapján hét település nyolc strandja érdemelte ki a legnívósabb értékelést, a három csillagot. Balatonfüreden két fürdőhely, az Esterházy és a Kisfaludy is büszkén viseli a három csillagot.

Rajtuk kívül azonos/hasonló színvonalat képvisel a balatongyöröki, a balatonlellei, a csopaki, a szigligeti, a gyenesdiási (Diási játékstrand) és vonyarcvashegyi (Lidó).

Írásunk felvezetőjében nem véletlenül írtuk, hogy az északi strandok minőségi fölénye megkérdőjelezhetetlen. A nyolc fürdőhelyből ugyanis az északi partszakaszon található.

Kétcsillagos fürdőhelyek: erősít a déli part 

A kétcsillagos strandok esetében ugyanakkor már nem egyértelmű az északi part fölénye.

Az ábrahámhegyi, az alsóőrsi, a badacsonytomaji, a balatonakali, a balatonalmádi (Wesselényi-strand), a balatonfűzfői (Fövenyfürdő), a balatonszárszói, a keszthelyi, a zánkai az északi parton, míg a balatonberényi, a balatonboglári (Platán strand), a balatonfenyvesi, a balatonföldvári (Keleti Strand), a balatonszárszói, a zamárdi (Nagystrand) a déli parton részesült ebben az elismerésben. A végeredmény 9-6 az északi part javára.

Egycsillagos fürdőhelyek, melyekre érdemes ellátogatni

Egycsillagos minősítést ért el a Helikon Strand (Keszthely), a szintén keszthelyi Libás strand, a badacsonytomaji városi strand, a Tobruk strand (Balatonfűzfő) és a siófoki Nagystrand.

Összesen tehét nyolc strand kapott három csillagot, tizennégy két csillagot, öt pedig egyet.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kamionbaleset a 86-os főúton, megszűnt a teljes útzár Vámoscsaládnál

A balesetben egy ember megsérült, a kamion üzemanyagtartályából gázolaj folyt az útra, a járműszerelvény félig az árokban van. Tovább olvasom