Délmagyar logó

2019. 03. 25. hétfő - Irén, Irisz 6°C | 16°C Még több cikk.

Téves diagnózis miatt meghalt egy kismama

Az orvos cisztának vélte a méhen kívüli terhességet. Eltiltották egy évre, egymilliós pénzbüntetést kapott.
Egymillió forint pénzbüntetésre ítélte és egy évre eltiltotta a szakorvosi tevékenységtől a Kaposvári Városi Bíróság szerdán azt a siófoki orvost, aki nem ismert fel egy méhen kívüli terhességet, emiatt páciense, egy 26 éves ádándi nő meghalt. Az ítélet nem jogerős.

A bíróság szerint az orvos, aki cisztának vélte a hasűri terhességet, nem járt el elég körültekintően, amikor a szokásos ultrahang vizsgálatok mellett nem kért speciális diagnosztikus vizsgálatokat.

Az asszony 2005 januárjában kereste fel az orvost, aki megállapította a terhességet. A kismama ezt követően tünetmentes volt, április elején azonban rosszul lett és percek alatt elvérzett.

A bíróság szerint azt nem lehet teljes bizonyossággal kijelenteni, hogy a kismama életét meg lehetett volna menteni, ha elvégzik a diagnosztikus vizsgálatokat, mivel ezt a ritka rendellenességet így is csak az esetek felében tudják megállapítani. Az viszont bizonyos, hogy az orvos nem tanúsított kellő gondosságot és körültekintést, esélyt sem adott a helyes diagnózis felállítására.

Az orvost halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetésért ítélték el. Az ügyészség súlyosításért és felfüggesztett börtönbüntetésért, a védelem felmentésért

Olvasóink írták

55 hozzászólás
 • 55. franzvon 2009. szeptember 11. 22:07
  „Kedves Lutetia!

  Önnek a legteljesebb mértékben igaza van...”
 • 54. Lutetia 2009. szeptember 11. 21:32
  „Kár, hogy átment személyeskedésbe. De nem baj, így legalább a lényegről nem esik több szó. Ez is egy módja a problémák kezelésének. Ha nem is feltétlenül hatásos.”
 • 53. franzvon 2009. szeptember 11. 16:08
  „Tyű, Tisztelt flexnake!

  Hamarabb igaza lett, mintsem gondolhattuk volna:kísérleti alanyt keresünk a: "Szociális fóbiák legyőzése
  kis grádiens emelésű inger- expressiós módszerrel-különös tekintettel bizonyos reptilis fajok téli álomból való
  ébredésekor tapasztalható identitászavarai"-című kutatásunkhoz.
  Ebben valóban segítségére szorulhatok egyszer...
  Ott aztán trágyát is lehet lapátolni, ha éppen az a szimpatikus...”
 • 52. franzvon 2009. szeptember 11. 15:12
  „51.
  Én nem szorongok-a nevemet adtam.
  Ezután az Ön bármely véleménye akkor lenne hiteles,ha ugyanezt meg merné tenni-ez becsület dolga ...
  Én orvoskodom.
  Ön szorong.
  Rejtekhelyről ,sziluettként lövöldöz mindenféle egymásnak ellentmondó kesze-kusza dolgokat,s már már celebnek hiszi magát...
  Nem nekem kell segítség...
  BNO F-es kategória.

  Egyébiránt a paraszolvencia nálam nem jellemző-adót pedig természetesen fizetek.
  Az Ön segítségére szorulnék??? Ez amolyan woodoo átok?
  Sok-sok átok visszapattant már rólam feladójára...
  (valahogy intelligensebbnek képzeltem-dehát..)

  No azért minden jót: franzvon”
 • 51. flexsnake 2009. szeptember 11. 13:54
  „47. kizárt, hamarabb fogsz az én segítségemre szorulni....
  amelyik orvos a betegtől pénzt zsarol ki , elfogad az nem orvos hanem egy élősködő. Gondolom adózol is utána....”
 • 50. hajjahajja 2009. szeptember 11. 11:05
  „47. franzvon , hát ezen akkorát röhögtem:)
  Ült a poén:)”
 • 49. Lutetia 2009. szeptember 11. 09:49
  „Kedves franzvon,
  Azért a betegek nagyjából tudják, ki a tisztességes, ki a tisztességtelen orvos, mert az ilyesminek híre van. Tény, hogy vannak tisztességes és kiváló orvosok, magam is nem egyet ismerek. Az más kérdés, hogy ezek közül némelyeknek bizony igencsak meg kell küzdeniük a kollégákkal, a felettesekkel.
  Sajnos, a kiváló és tisztességes orvosok sem tudják elfeledtetni a sok-sok keserű tapasztalatot. A laikust lehet tudatlannak bélyegezni, de az embernek vannak egészségügyben dolgozó rokonai, ismerősei, akik - manka14-hez hasonlóan - sajnos csak megerősíteni tudják ezeket a keserű tapasztalatokat.
  Szóval akinek nem inge, ne vegye magára, de azért ne is dugjuk homokba a fejünket.”
 • 48. TELSTAR 2009. szeptember 11. 08:35
  „"Nálunk a legtöbb az orvosi per. Miért? "

  mert sok nyájas honpolgár azt képzeli, hogy ez egy jó kis ingyenzsozsó-szerzési lehetőség.
  Aztán amikor pofára esnek és a nyakukba varrnak még 500 ruppó perköltséget is, akkor kijózanodnak...”
 • 47. franzvon 2009. szeptember 11. 06:58
  „Köszönöm!
  A stílus maga az ember...

  Rendben van.Ha egyszer betegként Önt lapátolom majd fel a földről, kívánsága teljesülhet is...

  dr. Katona Ferenc”
 • 46. flexsnake 2009. szeptember 11. 06:39
  „45. Ha nem tetszik akkor el lehet menni. Lehet költözni.
  A statisztikákkal tisztábban vagyok mivel az egészségügyi minisztérium rendelte. Az eredménye olyan siralmas hogy nem tudják mit is kezdhetnének vele.
  Ez a nick kérdés elég érdekes, ha jól látom te sem irkálod ki a neved....Akkor?
  Menj vissza trágyát lapátolni, orvosnak gyenge vagy. A helyedben visszafognám a gyógyszerfelírásaimat , még a végén hasra esel ;)”
 • 45. franzvon 2009. szeptember 11. 06:14
  „Tisztelt 42!

  Azért rossz belegondolni, hogy a velem naponta szemtől szembe néző betegek közt -minden ötödik,tizedik,ki tudja-betegnek hasonló a véleménye rólam, ájtatos segélykérő tekintete mögött...
  Amit meg statisztikaként leírt egyszerűen nem igaz...
  Maga is csak a billentyűket böködi szorgalmasan-alább már leírtam mivel párosodva.
  Ha nem itthon gyógyíttatja magát-mint ahogy ködös származásáról és külföldi lehetőségeiről már többször nyilatkozott-akkor hagyja békén még azt a pár hülyét, aki itthon a betegek ellátását vállalta.
  Menjen oda ahol az ingyen orvos a jó orvos.
  Kukkolóként, nick mögül, proxyn át élvezni az odabökött hangulatkeltő soraira hőbörgő véleményeket-fegyvermániával fűszerezve-bizony az is betegség...
  Impulzus kontroll zavar...
  Gyógyíttassa magáta saját ingyen orvosaival..”
 • 44. smalltown 2009. szeptember 11. 02:31
  „30. spann 2009.09.10. 06:57

  te kis felvilagosult!:)”
 • 43. manka14 2009. szeptember 10. 23:25
  „Kedves 40!

  Első gondolatom,hogy orvos vagy!!A második,hogy nem,mert akkor síri csöndben maradtál volna!!Talán nem háborognál,ha tudnád,hogy bírósági tárgyalási jegyzőkönyv,ill.végés alapján íródott a könyv.Mind a kettő!!Két "szereplőt" személyesen is ismerek.Ill.Nem hiszem,hogy egy nagyon de nagyon Emberi Gyerekorvos hazudna a történtekről.
  Mint mondtam,közel 20 éve dolgozom az eü.-ben és nem szak-ill.magánrendelésen.Kende ezeket a könyveket tíz éve írta.Én dupla ennyi ideje tudok sztorizgatni orvosi hibákról,műhibákról,elb...ott esetekről,mert az orvos nem volt hajlandó éjszaka felkelni és kijönni a beteghez.De ezt te biztosan jobban tudod!!!??:)))Tehát az állításod itt megdőlt!Mert nem Kende indította el az orvosellenes hangulatot.Csak nem tudom,hogy te mit szólnál,ha a feleséged és a két gyereked egy sarlatán miatt hal meg,a bíróságtól meg azt a magyarázatot kapod,hogy téged "nem ért veszteség"!Ez jogerős bírósági végzésben szerepel!!De legyen igazad!Csak egyszer harcoljon érted a Kende!!Ezt kívánom!”
 • 42. flexsnake 2009. szeptember 10. 23:14
  „orvosellenes hangulatkeltés? Gondolkozz már el rajta: Európában nálunk a legnagyobb a kórházi halálozás! Ez azt jelenti hogy olyan betegek halnak meg kiemelkedően többen mint más országban akik éppen orvosi kezelés alatt álltak. Nálunk a legtöbb az orvosi per. Miért? Nem azért mert kevés a pénz. Kevés a közlekedésben is, kevés a vendéglátásban is. Nálunk az orvosok hozzáállása: ha keveset fizetnek akkor nem kell odafigyelnie.
  Az egészségügy a korrupt pénzfaló egészségügyesektől szar.”
 • 41. eva45 2009. szeptember 10. 19:46
  „40. Szerinted csak kitalálta a történeteket? Különben meg nem kell ahhoz elolvasni hogy mindenki világosan lássa a helyzetet. Mindenkinek vannak jó és rossz tapasztalatai történetei.
  Mikor betegek vagyunk muszáj orvoshoz menni reménykedni hogy segít rajtunk.
  De legalább Galeneus ókori orvos szerint..:
  " Mindenekelőtt ne árts!"”
 • 40. TELSTAR 2009. szeptember 10. 19:20
  „"Ajánlom mindenkinek:Kende Péter.Mik vagytok ti Istenek című könyveit.Világosan felfedi a nagy Magyar egészségügy titkait."

  Annak a ferdeszájúnak a mocsokkönyvét vagy képes ajánlani? Pont az a szennyirodalom indította el az orvosellenes hangulatkeltést Magyarországon !!”
 • 39. Lutetia 2009. szeptember 10. 12:27
  „És az Orvosi Kamara vajon kizárta-e (ha máshogy nem, átmenetileg) a tagjai közül?
  Egyébként amikor az orvos jövedelméről van szó, valahogy mindig csak a paraszolvencia kérdése merül fel. Pedig ne feledkezzünk meg a gyógyszercégek különféle "támogatásairól" se, amelyek mibenlétéről a nagyközönség csak a jéghegy csúcsát ismeri.”
 • 38. manka14 2009. szeptember 10. 11:01
  „Ajánlom mindenkinek:Kende Péter.Mik vagytok ti Istenek című könyveit.Világosan felfedi a nagy Magyar egészségügy titkait.
  Tény és való,hogy nagyon kevés az orvosok fizetése.De kié nem??Mellesleg nekik ott van a napi jó pár paraszolvencia,emellett a magánrendelések heti 2x.
  Városunk elismert nőgyógyásza/tényleg kivételes EMBER/heti 40-50 embert fogad magánrendelésen.
  Az osztályos orvosaink többsége naponta levizitel,vagy elvégezteti a kis orvosokkal,ezután a teendők listáját átnyújtja annak az egy-max.2 nővérnek akik a délelőttös műszak közepén már a lábukat is lejárták.
  Hibázni,elfelejteni utasításokat,tévedni,csak fejvesztés terhe mellett lehet.Egyetlen egy esetet nem láttam közel 20 év alatt,amikor a doki kiállt volna egy nővér mellett.Még akkor sem,ha épp olyan miatt volt a baki,ami még csak véletlenül sem tartozik az ápolónői munkakör leírásába.
  Persze dokik,mindenki tévedhet,lehet fáradt,ideges.De ezt vonatkoztassák át a kollégákra ill.a betegekre is,akiknek még fájdalmuk is van,a hozzátartozókra,akik aggódnak a családtagjukért.Talán nem mindenkinek megnyugtató és természetes,hogy vizsgálatokra hetek-hónapok múlva lehet bejutni.”
 • 37. gróf 2009. szeptember 10. 09:11
  „"A szikáncsi óvoda dolgozóit elbocsátották, velük szemben fegyelmi és büntetőeljárás indult - utóbbiban a bíróság azt állapította meg, hogy mind a négyen bűnösek halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt. A vezető óvónő egy évet, a másik három dolgozó hat hónap felfüggesztett fogházbüntetést kapott."

  Bár úgy tűnik mind a kettő tragédia ugyanaz, mégsem. Egyiknél nem ismert fel egy betegséget a szakember, másiknál egy egészséges kisfiúra nem figyeltek. A vége ugyanaz sajnos.

  http://www.delmagyar.hu/hodmezovasarhely_hirek/43_millios_karterites_a_kisfiu_halalaert/2114139/

  4,3 az a 43!”
 • 36. linda83 2009. szeptember 10. 09:06
  „Bocsi, még csak annyit: olvassátok el Moldova György: Tékozló koldus című könyvét. Tanulságos!”
55 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fegyverrel követelte vissza pénzét az aktus után

Az "ügyfél" ellen rablás miatt indult eljárás. Tovább olvasom