Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 0°C | 7°C Még több cikk.

Tilos a magyar jelkép a szlovák meccseken

Egy szerdán elfogadott új szlovák törvény értelmében a szlovákiai hazai sportrendezvényeken decembertől tilos lesz az idegen államok jelképeinek használata. Újabb fotóval próbálják bizonyítani a magyar szurkolók erőszakosságát.
A szlovák parlament szerdán fogadta el a rendőrség sportrendezvényekre vonatkozó jogait szabályozó törvényt. Ebbe röviddel a szavazás előtt a Szlovák Nemzeti Párt indítványára került be az a fejezet, amely a nem nemzetközi jellegű sportrendezvényekről december 1-jével kitiltja más államok jelképeit.

A 150 tagú törvényhozásban az új jogszabály 111 támogató szavazatot kapott. A Magyar Koalíció Pártja ellene szavazott.

A rendőrséggel egyeztetve előkészített törvénytervezet immár parlamenti szentesítést nyert rendelkezései szerint: ha fennáll a közrend megbontásának, vagy a testi épség veszélyeztetésének kockázata, a rendőrség betilthatja a sportrendezvényt.

Rafael Rafaj, a Ján Slota vezette nacionalista kormányerő, az SNS képviselőjének módosító indítványa arra irányult, hogy elejét vegyék az "idegen államok jelképeivel való visszaélésnek".

A nacionalista párt képviselőjének javaslata nyomán tilalom alá esik az idegen államok történelmi jelképeinek, így a történelmi Magyarország, vagy az Osztrák-Magyar Monarchia idején használatos jelképek felmutatása is, az ilyesmi rendbontást gerjesztő provokációnak minősül. Az előterjesztő indoklása szerint a minap Dunaszerdahelyen bebizonyosodott, hogy ez mennyire így van, de ezek után már ott sem lesz látható a magyar trikolór - olvasható a bumm.sk oldalán.

Fényképpel próbálják bizonyítani a magyar szurkolók erőszakosságát

Robert Kaliňák (Smer) a Plus jeden deň című bulvárlap állítása szerint egy fényképet mutatott nekik, melyen az egyik néző ökölbeszorított kezét ütésre emeli. A belügyi tárca vezetője állítja, ez abban a pillanatban történt, amikor a szurkolók alatt rendőrök vonultak el, de a fényképen nem látni őket, mivel a kifüggesztett zászlók takarásában vannak.

Kaliňák elmondta: a rendőrség jelenleg is elemzi a mérkőzésen készült felvételeket.

Az egyik bizonyaítékként felhasznált fotó
Az egyik bizonyítékként felhasznált fotó

Berényi József MKP-alelnök megkérdőjelezte a „bizonyítékot", mivel azon egyáltalán nem látszik, hogy a szurkoló valóban egy rendőrre akart volna kezet emelni.

A belügyminisztériumtól ma ad ki bővebb tájékoztatást a lap által bemutatott bizonyítékkal kapcsolatban.

Slota is színre lép

Ján Slota, a pozsonyi kormányhoz tartozó Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke kedden garázdaság és hatósági személy megtámadása címén feljelentést tett ismeretlenek ellen a legfőbb ügyészségen, mert úgy ítéli meg, hogy szombaton, a dunaszerdahelyi DAC-Slovan labdarúgó-mérkőzésen magyar szurkolók "előre megtervezett és jól megrendezett módon" provokálták a szlovák rendőröket.

Dobroslav Trnka legfőbb ügyész jelezte: az ügyészség önszántából nem indít vizsgálatot, mert ennek nem látja okát, de ha hivatala feljelentéseket kap, "azokkal foglalkozni fog". Trnka egyébként úgy nyilatkozott, hogy véleménye szerint a rendőrség dunaszerdahelyi beavatkozása "megfelelő időben történt, adekvát, egyszersmind törvényes volt".

"Remélem, az ügyben lépni fognak" - mondta a magyarellenes kijelentéseiről elhíresült Slota, akit a közelmúltban a Magyar Koalíció Pártja (MKP) nemzetgyalázás gyanúja miatt jelentett fel a legfőbb ügyészségen.

A szlovák rendőrség fellépésével maradéktalanul egyetértő Slota "abszolút nem ért egyet" a magyar kormány azon "nagyon arrogáns" elvárásával, miszerint Pozsony tegye világossá a dunaszerdahelyi történéseket. "Nekünk ez a Szlovák Köztársaság belügyeibe való kemény és illetlen beavatkozásnak tűnik" - jelentette ki Slota.

A TASR hírügynökség jelentése szerint Slota arra utaló kijelentéseket is tett, hogy a dunaszerdahelyi mérkőzésen a magyar titkosszolgálatok megfigyelői is jelen voltak. A politikus nem volt hajlandó felfedni, hogy milyen forrásra alapozza állítását.

Werner Lorant: Ilyet még sehol nem láttam!

Indulatosan beszélt a szombati eseményekről Werner Lorant, a DAC német trénere. Az 59 éves szakember, aki korábban az 1860 München csapatánál ért el sikereket, a dunaszerdahelyi klub tegnapi sajtótájékoztatóján úgy nyilatkozott:

"Pályafutásom során sokfelé megfordultam a világban, bejártam Ázsiát és Európát, de ilyet még sehol nem láttam. A klub egy hónappal a meccs előtt egyeztetett a rendőrséggel, hogy problémamentes legyen a találkozó, ezért is érthetetlen számomra, ami történt. A rendőrségnek védenie, és nem támadnia kellene az embereket. Ráadásul nők és gyerekek voltak ott."

Lorant, aki a Bundesligában a 4. helyen végzett a kisebbik müncheni csapattal, így folytatta: "Láttam már olyasmit focimeccsen, hogy bedobáltak valamiket a pályára, vagy megengedhetetlenül viselkedtek szurkolók, de olyankor a rendőrök szépen fogták, és kivezették a stadionból a renitenseket. Ilyen jellegű megtorlás elképzelhetetlen volt számomra. De nem szabad engednünk, hogy a politika beleártsa magát a futballba, ez ellentmond a FIFA elveinek is."

Olvasóink írták

62 hozzászólás
 • 62. hímfarkas 2008. november 07. 18:01
  „A magyar sajtó megint úgy fogalmaz, hogy az ember zsebében kinyílik a bicska.
  NEM A MAGYAR ZÁSZLÓT NEM SZABAD LABDARUGÓ MECCSRE KIVINNI SZLOVÁKIÁBA, HANEM SEMMILYEN NEMZET ZÁSZLAJÁT, HOGY ELKERÜLHETŐ LEGYEN AZ ILYEN cirkusz.
  NE BOLONDÍTSÁK AZ ÚJSÁGOK TV-k AZ EMBEREKET!!!”
 • 61. DBLaci 2008. november 07. 17:56
  „60: "elszakadt náluk a cérna" egyrészt ez nem történhet meg. Másrészt sajnos ez nemigaz. Elszakad a cérna, ha egykét rendőr visszapofázik. Az az elszakad a cérna. Az, hogy eleve úgy voltak felszerelve, viperával stb. és egy parancsra támadtak, az azt bizonyítja, hogy felsőbb utasítás, sőt előre kitervelt provokációról van szó. ÉS EZT KELL KIVIZSGÁLNI, nem azt, hogy mi történt, mert azt láttuk.

  Amúgy a cikk cimére reagálva, én fociszurkolók helyébe, csak a magyar jelképeket vinném a meccsre: hármashalom, kettőskereszt. :D

  Ja mégvalami: nem 1000 éve vannak magyarok a kárpát medencében, bár tény, hogy Árpád előtt és Atilla között volt egy mélypont, amikor mindenféle trógerek szálltak meg minket. De ez nem változtat a lényegen, hogy a magyar jelenlét folytonos a Kárpáthazában ki tudja hány ezer évre visszamenőleg.”
 • 60. toob 2008. november 07. 11:13
  „Tény: Magyarországgal igazságtalanság történt a Trianoni békediktátummal.
  Megoldás 1: háború? Follyon a vér? Haljanak magyar és szlovák fiatalok? Nem megoldás! Megoldás 2: Felülvizsgáltatni a határokat? A jelenlegi nemzetiségi eloszlás alapján. Ugyanannyi magyar maradjon a szomszédos országban, amennyi a másik nemzetéből a mi területeinkre kerülne ( kb első és a második bécsi döntés határvonalai lennének igazságosak ) . Koszovót is megszerezték az albánok ( igaz háború árán ), de a jelenlegi nemzetiségi arányok őket igazolják, erre hivatkoznak. Ez számunkra, attól tartok, csak álom. Harc nélkül senki nem adna területeket. Tehát ez sem megoldás.
  Kinek van igaza terület ügyben?
  -a szlávok szerint ne az utolsó ezer évet nézzük. Mert előtte ők voltak itt, mi csak benyomultunk ide.
  -szerintünk ezer év véráldozata okán igenis minket illet a Kárpát medence.
  Véleményem: a nemzet szeretete, történelmünk, hagyományaink tisztelete fontos ( bertalanka szégyeld magad, ha magyar vagy! ) de a szélsőséges gondolatok kerülendőek.. Ebben pedig jelenleg mindkét fél (magyar, szlovák ) kezd rossz irányba haladni. A magyar szurkolók sem voltak szentek a meccs alatt, biztosan oda-oda szóltak a rendőröknek ( közülük többen megérthették a magyar szavakat ) elszakadt náluk a cérna és nyilvánvaló, hogy jogtalanul jártak el ( hála Slotának ). Hova fog ez vezetni?”
 • 59. kiri01 2008. november 07. 08:26
  „floridaimagyar
  1. Ha nem tudnád nem mi vertünk szlovákot, hanem fordítva történt, ezért ne minket hibáztass.
  2.A te "demokratikus" országot ok nélkül rohant le szuverén országokat, és most is ott állomásozik. Ártatlan emberek ezrei haltak meg.
  3.Amerikában pár évvel ezelőtt még olyan rasszizmus volt,(a II. világháború elején még katonák sem lehettek feketék) amely Magyarországon a német uralom kivételével soha nem volt jelen.
  4. Amerikát fekete rabszolgák építették.

  Nekem te ne fényezd Amerikát. Nem vagyok vak.”
 • 58. floridaimagyar 2008. november 07. 02:19
  „En egy USA-ban elo magyar vagyok, es Obamara szavaztam. Nalunk mar reg nincs ilyen nacionailista dolog mint nalatok. En szegyellem magam, hogy ezt kell hallanom. A tiz legjobb baratombol 3 fekete boru es 1 mexikoi szarmazasu. Nalunk meg soha nem volt egymas megverese NFL-ben sem ami pedig durva sport. Hihetetlen hogy idaig jutottunk.”
 • 57. Lup 2008. november 06. 22:57
  „Tudod aranka azok nem hergelni mentek ki. Te is nagyon jól tudod, hogy a tótok utálnak minket zászló, térkép ide, vagy oda.Ha meg úgy állsz hozzá, hogy nem baj, megérdemelték, akkor ahhoz is gratulálok.
  Azt azért megkérdezném, hogy az idegenvezetőket is szívatták néhány hónapja, pedig náluk nem volt zászló és nem vandálkodtak. Erre is az volt a válaszod - Minek mentek oda?
  Lehet te azt mondod, hogy csak rájuk gondolsz, de valahogy a megfogalmazásból nem ez jön le.
  A határontúliaknak meg a legjobban a népszavazással ártottunk.A sok hülye, aki bevette a maszlagot, és nyíltan hátat fordított nekik. Ez az igazi szégyen, nem pedig az, hogy emberek kimennek egy meccsre zászlókkal.
  Csak egy kérdés még: Ha EB meccs lenne a tótoknál, és mi is játszanánk pont velük, akkor se menjünk oda? Mert lehet, hogy akkor meg a síma magyar zászló miatt vernének meg minket a droidok?”
 • 56. b. komcsi 2008. november 06. 22:33
  „Érdekes dolog: amikor a futballhuligánok itthon egymást verik, azzal nincs baj, de ha a szlovák rendőrök teszik ezt velük, akkor már magyarellenesek. Még rossz ránézni is ezekre a "szurkolókra". Nem csodálom, hogy alig mennek már ki a normális emberek a focimérkőzésekre.”
 • 55. PUNCI 2008. november 06. 22:13
  „Ja, lehet nem kene izgatnunk masokat a nagy Magyarorszag terkepekkel (keves nemzet buszka arra mekkora loser ). Szeressuk egymast gyerekek! Te, Karsavik Istvan ba ajba a roman kuuva anjad!
  Raadasul ez mind PINA!”
 • 54. szlovaKIA 2008. november 06. 21:52
  „BOJKOTT! KIA auto BOJKOTT! KIA gyar adja a szlovak GDP 20% Igy itt az ido egy kis BOJKOTTRA!!!”
 • 53. kiri01 2008. november 06. 21:29
  „Úgy látom, hogy azért mégis csak többen vannak, akik gusztustalannak tartják az oktalan magyarverést.
  És ez a nagyobbik fele az országnak szerencsére az aktívabb része.
  Ha gond lesz, úgysem a nyugdíjasok és az aranka2-ők fognak mozdulni.
  Az egészséges férfiak többsége szerencsére tisztán lát.”
 • 52. zzz 2008. november 06. 21:23
  „Annak volt igaza, aki azt mondta, hogy akkor Szlovákia tiltsa be saját címerét és zászlaját, az azon található hármashalmon álló kettős kereszt ugyanis magyar jelkép. Ezúton is gratulálunk, hogy egy épkézláb címert is csak úgy sikerült összehozni, hogy ellopták a miénknek a felét.”
 • 51. rendező 2008. november 06. 21:03
  „Egy jegyzet a SZEGEDma.hu a témáról:
  http://szegedma.hu/2008/11/06/magyart-utni-a-halal-kuszobeig/”
 • 50. aranka2 2008. november 06. 20:21
  „Lup, nem a saját népemről, hanem arról a néhány baromról beszélek, akik odamentek hergelni az egyébként is barom szlovák rendőröket. Nincs köztük különbség, az egész balhá szenvedő alanyai a felvidéki magyarok. (amúgy apám lábán cak egyik felem folyhatott volna végig)”
 • 49. Rafajlovic 2008. november 06. 20:13
  „Europa miért nem segit?! Miért segitene ?Miért segitett márt valaha?Balkánon 5 évig vér folyt segitett?Szerintetek érdekli is őket egy adosággal teli gyenke anyámasszony katonája ország?Meg van a maguk baja!!”
 • 48. zejko 2008. november 06. 20:01
  „Eszembe jutott valami :D magyarság töbsége akkora agymosott hogy Petőfit ma provokátornak kiáltanátok Titus Dugovic- ot meg leterroristáznátok mert a törökkel e mélybe vetette magát a vár védelmében jujj de durrrva!!!”
 • 47. zejko 2008. november 06. 19:49
  „43. Na na azért albán és magyar vagy szerb vagy horvát és magyar között sok külömbség van ezek a népek márt kiharcolták volna az autonomiat,a magyarság bentről oszlik és bomlik!Nem ragaszkodtok semmihez főkent nem egymáshoz csak a pénz ,pénzért felrobbantotok egy egész utcát (aranykéz utca és vagy husz robbantás)Csak pénzért!Ez az ország egy lábtörlö amibe mindenki kedve kénye szerint beletörölheti a lábát azt utána ujjal mutogathat ez is a magyarok miatt volt!Én nézem a hozzászolásokat a tv ét ,ilyenek egyesek hogy képesek elhinni ami a tv ben van :D nagggyon durrrva ezt az országot most felosztanák még akkor is egymást marnátok !!!”
 • 46. Lup 2008. november 06. 19:30
  „38. hozzászólás bertalanka- Te normális vagy?? Talán te vagy a hulladék, aki ilyet mond a saját népéről. Attól függetlenül, hogy mik a hibái.
  Folytál volna végig apád lábaszárán annak idején.”
 • 45. aranka2 2008. november 06. 19:29
  „A Dunaszerdahelyre utazó "magyar szurkolók" azt kapták, amiért odamentek. A szlovák rendőrök barbár módon, ok nélkül támadtak. EZ A NACIONALIZMUS, MINDKÉT OLDALON”
 • 44. gondolkodó 2008. november 06. 19:15
  „El kéne gondolkodniuk azoknak a magyar politikusoknak,akik az embereket még mindig a nagy Magysarországgal etetik. Ezeknek a politikusoknak céljuk,hogy egymás ellen uszítsák a magyarokat és a környező országok vezetőit. Ez annál is inkább nagy disznóság,mert tudják,hogy e témára érzékenyek a környező országok vezetői. Ezen az uszítás, eredménye a Dunaszerdahelyi botrány is.
  E meccsen olyan magas rangú szlovák politikusok, valamint magyar vezető rendőrök is részt vettek, akik egy ilyen meccsre nem igen járnak. Mindenki tudott a készülődő botrányról.S most ezen csámcsog a magyar jobb és bal oldal. Azért,hogy az átlag ember ne gondoljon a reá váró nehéz időkre, a tehetetlen ország vezetőkre.”
 • 43. jaja 2008. november 06. 19:12
  „ha ez igy megy tovabb elobb utobb fegyveres osszecsapas lesz!!!!mint eszak-irorszagban!!!! fasiszta szlovakok olyan kepre hivatkoznak amin eppen a szurkolo vedekezik az ot ero utesektol!Es mit jelent a betiltani a jelkepeket ????egy par honapja meg a magyar nyelvet akartak betiltani kozteruleteken most meg ez!!Ha kipattan a baj akkor az hangosabb lesz mint koszovo!!!!”
62 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyengülés nyitáskor a BÉT-en, csaknem 260 Ft az euró

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 13 559 ponton nyitott csütörtökön. Ez 5,72… Tovább olvasom