Délmagyar logó

2019. 02. 21. csütörtök - Eleonóra 0°C | 11°C Még több cikk.

Tiltakoznak a fegyvertartás tervezett szigorítása miatt a sportlövők

Budapest - A Magyar Sportlövők Szövetsége tiltakozik a kormány, a fegyvertartás szabályait szigorító "szakszerűtlen és kampányízű" jogszabály-tervezete ellen, ami véleményük szerint a sportág tönkretételét, valamint bűnügyi szempontból kockázatos fegyverarzenálok létrehozását jelentené.
Krzyzewsky Miklós elnök és Kovács Tibor főtitkár szombaton az MTI-hez eljuttatott, Bajnai Gordon miniszterelnöknek címzett nyílt levelében személyes találkozót kért, hogy a szerintük átgondolatlan és felelőtlen döntés meghozatala előtt kifejthessék érveiket.

Közölte, a médiából értesültek arról, hogy a kormányfő olyan jogszabály-módosításra utasította Forgács Imre szakminisztert, amely szerint a sportlövők saját sportfegyvereiket kizárólag az egyesületükben tárolhatják a jövőben.

Emlékeztettek arra, hogy a "szakma legavatottabb ismerői" csütörtökön egyeztetést tartottak az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumban. A megbeszélésen egységes álláspontra jutottak abban, hogy a sportlövők első fegyverhez jutásuk előtt a legszigorúbb pszichológiai vizsgálaton essenek át.

Közölték azt is: a résztvevők a leghatározottabban kifejezték álláspontjukat abban a tekintetben, hogy a fegyver tárolása és szállítása területén érvényben lévő szabályozás "radikális fordulatot nem igényel", ám bizonyos korrekciók szükségesek.

Ezzel összefüggésben a sportlövők úgy látják: Bajnai Gordon, a médiában tett nyilatkozata "ezzel a koncepcióval gyökeresen ellentétes". Mint írták, Bajnai Gordon szándéka az ő olvasatukban azt jelenti, hogy a szakminisztert olyan jogszabály módosításra utasította, ami szerint a sportlövők a fegyverüket kizárólag a sportegyesületükben tárolhatnák a jövőben.

Közölték, tiltakoznak a jogszabály módosítása ellen. Mint írták, a tervezett jogszabály-módosítás példa nélküli Európában és olyan feladatokat róna társadalmi szervezetekre, amely kivitelezhetetlen számukra, hiszen a sportegyesületek sem személyi, sem anyagi, sem technikai oldalon nem alkalmasak a feladat ellátására. Ezen túlmenően a rendelkezés diszkriminatív a sportlövők vonatkozásában, hiszen az egyéb fegyvertartásra nem vonatkozna.

Közölték, úgy látják, a döntés megvalósulása esetén fegyverarzenálok létrehozását eredményezné a lőtereken, amelyek sokkal nagyobb bűnügyi kockázatot jelentenek, mint a jelenlegi sportolói fegyvertartás.

Jelezték azt is, hogy a tervezett megoldás egy 15 olimpiai versenyszámmal rendelkező sportág tönkretételét jelentené. Utaltak arra, hogy a Magyar Sportlövők Szövetsége 1871 óta működik, a világ első nyolc sportlövő szövetsége között van.

Véleményük szerint ez a rendelkezés azt eredményezi, hogy a sportlövők többsége visszaadja fegyverét, ezzel megszűnik klubtag és versenyengedélyt kiváltó sportlövő lenni, ami által a sportlövő egyesületek anyagi helyzetét lehetetlenné teszi. Ez pedig a magyar sportlövészet megszűnését eredményezi.

Bajnai Gordon a rendőrség évértékelő értekezletén azt mondta: az elmúlt hónapok tragikus, vagy majdnem tragikus lövöldözései arra hívták fel a figyelmet, hogy Magyarországon szigorítani kell a fegyverhez jutás és a fegyverhasználat szabályait is.

Az igazságügyi és rendészeti miniszter az értekezlet után azt mondta, két területen lát szükségesnek változtatást. Az egyik a pszichológiai alkalmasság, a másik pedig a fegyvertárolás kérdése. Úgy fogalmazott: nem maradhat az a szabályozás, amely lehetővé teszi, hogy "különösebb nehézség nélkül el lehessen vinni a fegyvert, és nem sportlövészet céljára használni".

A fegyvertartás szigorításának kérdése annak kapcsán került ismét elő, hogy a rendőrség a múlt héten elfogott egy 22 éves budapesti egyetemistát, aki a gyanú szerint huszonkét ember meggyilkolását tervezte saját egyetemén, vagy egy fővárosi bevásárlóközpontban. A lakásán tartott házkutatás során 9 milliméteres, sportlövői engedéllyel tartott Parabellum lőfegyvere mellett egy gázpisztolyt is találtak, amelyre szintén volt engedélye.

Tavaly novemberben egy 23 éves hallgató, aki szintén egy lövészklub tagja volt, a Pécsi Tudományegyetem biofizikai intézetében maroklőfegyverrel megölte egy csoporttársát és életveszélyesen megsebesített egy 19 éves fiatalembert. A lövöldözésben súlyos sérülést szenvedett egy 36 éves, laboránsként dolgozó férfi és egy 54 éves takarítónő is.

Olvasóink írták

 • 4. flexsnake 2010. február 21. 16:49
  „Nem baromság. Mint fegyvertartó mondom hogy rossz a szabályozás. És ha annak az ára hogy egyes elmebetegek ne jussanak fegyverhez, az hogy nekem kilóméátereket kell utaznom hogy átvegyem, legyen. HA ez megment egy életet is már megérte. Én bevállalom szívesen. De akkor ne legyen több ilyen lövöldöző vagy arra készülő barom. Nem arokkal meg fegyverrel kell gondolkodni.”
 • 3. Pinaman 2010. február 21. 14:19
  „A sportlovoknek azt uzenem hogy novesszenek .... oszt akkor nem lesz igenyuk fegyvertartasra”
 • 2. csongrádi_lakos 2010. február 21. 05:49
  „A fegyvertartás szabályainak szigorításához semmi köze az eddigi lőfegyverrel elkövetett bűncselekményekhez. Egyszerűen be vannak sz@rva a szemét zs*dó "vezetőink". Semmi másról nem szól az egész. Megnézték azt hogy túl sok embernél van lőfegyver, amivel akár őket is meg lehet ölni. Ezen akarnak változtatni. Én nem ismerem mélyrehatóan az amerikai törvényeket, de azért java részét nagyon szívesen fogadnám itthon is. Gyanítom hogy a cigányok a rendőröket csak eleinte köpnék arcon, későbbiekben miután az incidens után 3 sün a földhöz ...., és egy kicsit megnevelte, nem történne meg újból. Nem simogatni és szépen beszélni kell velük. No de visszakanyarodva a fegyvertartáshoz. Amennyiben megfelelő pszichológiai vizsgálaton esnének át a leendő fegyvertartók, simán lehetne nálunk önvédelmi célból éles lőfegyver. Persze ezen felül radikális lépések kellenek az illegális fegyvertartás és árusítás ellen. pl: Józsefvárosi piac.”
 • 1. flexsnake 2010. február 20. 21:32
  „,,Közölték azt is: a résztvevők a leghatározottabban kifejezték álláspontjukat abban a tekintetben, hogy a fegyver tárolása és szállítása területén érvényben lévő szabályozás "radikális fordulatot nem igényel", ám bizonyos korrekciók szükségesek."

  NEm, teljew újragondolás kell. Smemi szükség arra hogy a ,,sportoló" otthon tárolja a fegyvert. VAnnak fegyvertárak, azokat kell használni. Aki ilyen marhasággal jön hogy tönkreteszi a sportágat az egy idióta akinek nem az élet számít hanem a saját kis ezüstérme egy nevenincs kupán.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyógyultan térhetett haza a H1N1 vírussal fertőzött nyíregyházi kisbaba

Nyíregyháza - Gyógyultan vihette haza édesapja a korábban H1N1 vírussal fertőzött két hónapos… Tovább olvasom