Délmagyar logó

2018. 12. 18. kedd - Auguszta -7°C | 2°C Még több cikk.

Tiltakoznak a nyugdíjasok Dunaújvárosban

Tiltakoznak a nyugdíjasok Dunaújvárosban, mert kiderült, hogy adót kell fizetniük az önkormányzattól kapott decemberi támogatás után. Többen azt tervezik, hogy nem fizetik be.
Ötezer forintot szavazott meg a közgyűlés valamennyi nyugdíjból élő állandó lakosnak, de van, akinek most majdnem a felét vissza kell fizetnie. A legnagyobb gond az időseknek azonban az adóbevallás elkészítése. A város azt tervezi, hogy fogad egy könyvelőt, aki ingyen elkészíti az adminisztrációt.

Egy-két napja kapták kézhez az értesítéseket a nyugdíjasok. 900 forintot kell fizetniük azoknak, akiknek az éves jövedelme 1.7 millió forintnál kevesebb, azoknak pedig, akiknek ennél több, 1800 forintot. Az adóhoz bevallás is tartozik, ehhez a nyugdíjasok többségének könyvelőre van szüksége. Az adminisztráció pedig öt-tízezer forintnál is többe kerülhet. Sokan visszafizetnék inkább a pénzt, de már hiába tennék, mivel az múlt évi jövedelemnek számít.

Fideszes képviselő javasolta, hogy a város összes nyugdíjasa kapjon támogatást. Kikötés volt, hogy decemberben kapja kézhez mindenki. Nem volt jövedelemhatárhoz kötve a pénz, ezért nem minősül segélynek, vagyis adóköteles jövedelem. Amikor ez kiderült, az önkormányzat már csak annyit tehetett, hogy értesítette az embereket. A tiltakozások hatására most előterjesztés készül a közgyűlésnek, a február 12-i ülésre. Ebben azt javasolják, hogy a város fizessen egy könyvelőnek, aki ingyen elkészíti az adóbevallásokat a nyugdíjasoknak - mondta a Független Hírügynökségnek Tóth István, Dunaújváros főjegyzője.

Dunaújvárosban körülbelül 13 ezer nyugdíjas él.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felülvizsgálják a balesetveszélyes gyulai kereszteződést

A balesetek miatt a lehető legrövidebb időn belül helyszíni szemlét tart a közlekedési hatóság… Tovább olvasom