Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 1°C Még több cikk.

Tiltakozó aláírások a napi standolás ellen

Már több ezer vendéglátó vállalkozó tiltakozó aláírását gyűjtötték össze a Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetsége (Kisosz) szervezésében a vendéglátóhelyeken az alkoholos italok februártól kötelező napi standolása ellen - közölte szerdán az érdekképviselet.
Az íveket február 2-án adják át a pénzügyminiszternek. Megkesték valamennyi parlamenti képviselőt is, és kérték tőlük, hogy helyezzék hatályon kívül a jövedéki törvény ide kapcsolódó rendelkezését.

Az Országgyűlés decemberben iktatta törvénybe azt a módosítást, ami előírja, hogy február elsejétől minden nap meg kell mérniük az eladott italok mennyiségét és erről nyilvántartást vezetniük. A Kisosz szerint ehhez naponta teljes italleltárt kell készíteni, hogy az együttes mennyiség az előírt pontossággal dokumentálható legyen. Ez pedig azzal jár, hogy az alkalmazottak zárás után még órákig nem mehetnek haza, ráadásul jövedéki ellenőrzéskor már kisebb mennyiségi eltérés esetén nagy bírság fenyegeti őket. A Kisosz mostani közleménye is megerősíti, hogy a vendéglátásban elkezdték szűkíteni az alkoholtermékek kínálatát és készletét, a vendégeket pedig tájékoztatják arról, hogy ennek oka a törvénymódosítás.

A közelmúltban Nagy János országos vámparancsnok arról beszélt, hogy ellenőrizhetővé és tisztává szeretnék tenni az alkoholokat árusító piacot, nem pedig a vállalkozásokat ellehetetleníteni. Szerinte sok helyen nem okoz pluszterhet az új rendszer. Azokban az üzletekben ugyanis, ahol több alkalmazott dolgozik, eleve standolnak a műszak átadásakor.

Az alkohol magasan adóztatott termék, amelynek a gyártásától a végső stádiumig fennáll a visszaélés esélye - ez a vámhatóság álláspontja. A Pénzügyminisztérium szerint pedig azért van szükség a napi nyilvántartásra, hogy elejét vegyék az adózást elkerülő, illegális úton előállított jövedéki termékek árusításának. A napi standolás egyébként csak az alkoholokra vonatkozik és nem termékfajtánként, hanem összességében kell jegyezni a napi beszerzést és eladást, a napi nyitó- és zárókészletet.

Olvasóink írták

 • 4. KamuNeni 2009. január 28. 21:31
  „Hat ez mind a birsagra megy ki semmi masra!!!!!!!!!!! Mibol elne az a rablo Robin Hood allam ha nem szabhatna ki hatalmas adokat hatalmas birsagokkal meg szpekelve???”
 • 3. flexsnake 2009. január 28. 17:12
  „Szinte csak olyan helyeket ismerek ahol naponta 2-3 alkalommal standolnak. Hol itt a gond?
  Akkor nem tiltakoznak mikor vizeznek piát vagy nem azt szolgálják fel amit az ember kér? Olcsó rum a drága üvegben meg hasonlók... Vannak visszásságok és egy külföldit 10 helyből 9 helyen megvezetnek, lehúznak. Egy helyit csak 5helyen, hát fasza...”
 • 2. Elendur 2009. január 28. 16:28
  „Én azt hittem, hogy minden magára valamit is adó vendéglátó hely naponta standol már rég óta... Sok ismerősöm dolgozik ilyen helyen, ami nekik új, azaz, hogy naponta egyszer 1 brossúrával többet kell kitölteni+néhány összeadási műveletet el kell végezniük...
  Azaz nem értem a tiltakozás okát, mert nem igaz, hogy lehetetlen megcsinálni, legfeljebb nem akarják, mert lusták!”
 • 1. tapsi 2009. január 28. 15:55
  „Vállalkozóbarát kormány.... az.... vagy baráti-vállalkozóbarát kormány?!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pert indítottak szegráció miatt a győri önkormányzat ellen

Szegregáció miatt beperelte a győri önkormányzatot az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek… Tovább olvasom