Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Tippek munkahelyi unaloműzésre

A munkahelyi unalom sokak számára ismeretlen fogalom, míg mások nap mint nap küzdenek, hogy munkaidejüknek legalább egy részét hasznosan töltsék.

Ez – valljuk be – nem is nehéz, különösen, ha a munkavállaló kedvére telefonálhat, internetezhet, msn-ezhet, és senki nem néz a körmére. Ám nem biztos, hogy mindenki ilyen munkára vágyik. Hogyan szítsd fel lelkesedésedet és tettvágyadat a munkahelyen? Ötletek.
 

Kevés munka, sok szabadidő, kényelmes üldögélés  - sokak szerint paradicsomi állapot. Valójában csak azok tudják, hogy az irodai semmittevés mennyire lelombozó, akik hosszú ideje küzdenek, hogy változatossá tegyék egyhangú, unalmas, kihívásoktól mentes munkájukat. Mielőtt átrendezed az irodát, vagy fejvesztve nekiállsz, hogy rendszerezd az amúgy tökéletesen katalogizált iratokat, gondold át, mi motiválhatna hosszú távon.

Jelenlegi munkád már nem tartogat elég kihívást, esetleg uborkaszezon van, és a rutinteendőkön kívül nincs más tennivalód? Csalódtál a cégben, úgy érzed, nincs lehetőséged a továbblépésre, a szakmai fejlődésre? Nem szívesen dolgozol együtt kollégáiddal, mert a munkahelyi légkör feszültté tesz, és képtelen vagy arra, hogy hatékonyan teljesíts? Mihelyst felismered, hogy milyen okok húzódnak meg kedvetlenséged hátterében, készen állsz majd arra is, hogy változtass rajtuk! Íme néhány ötlet, hogyan gázolj ki az állóvízből, és pezsdítsd fel lankadó munkakedvedet!

Értékeld helyzetedet, pozíciódat!

Tekintsd át, milyen szerepet töltesz be a cégnél, hol a helyed a munkahelyi gépezetben! Hogyan alakult az elmúlt év, milyen eredményeket mutathatsz föl, milyen szakmai sikereket könyvelhetsz el, mi az, amire büszke vagy – például tető alá hoztál egy jövedelmező üzletet, hasznos üzleti kapcsolatokra tettél szert stb. Csupa olyan kérdés, amelyekre ha válaszolsz, az is kiderül, hogyan alakítsd karrieredet (hogyan érdemes alakítanod). Az sem mellékes szempont, hogy képességeidet, készségeidet hogyan kamatoztattad jelenlegi pozíciódban: a cég javára vált-e eddigi ténykedésed.

Tanulj tovább, bővítsd ismereteidet!

Ahhoz, hogy munkádat és vállalati jelenlétedet hasznosnak érezd, nem árt, ha mindig képben vagy: nézz utána, hogy milyen vállalati továbbképzéseken, tréningeken vehetsz részt, újonnan szerzett ismereteidet pedig hogyan hasznosíthatod munkád során. Ha továbbképzésre nincs lehetőséged, térképezd föl, hogy milyen szakkönyveket adtak ki a témában, sok esetben ezekből is profitálhatsz.

Építsd kapcsolataidat!

Sokan unatkoznak munkahelyükön – akkor is, ha szinte belefulladnak teendőikbe –, mert úgy érzik, hogy kollégáik átnéznek rajtuk, a folyamatos robotban pedig lassan leépülnek emberi kapcsolataik. Ne hanyagold el a személyes beszélgetéseket, információcserét, a rövid kávészüneteket, amelyeket társaságban tölthetsz! Munkádról, fejlődésedről kérj visszacsatolást kollégáidtól! Amikor karrierutadat tervezed, vedd figyelembe a hozzád közelálló munkatársak véleményét is! Ahhoz, hogy álláspontjukat maradéktalanul elfogadd, nem árt, ha képes vagy arra, hogy egy külső szemlélő szemszögéből lásd magadat és munkádat! (Gondold át, hogyan vélekedhetnek rólad kollégáid!)

Járj állásinterjúkra!

Nem vagy biztos benne, hogy meg akarod tartani jelenlegi munkádat? Ahhoz, hogy fejlődhess, másik állás után kell nézned? Ebben az esetben küldd el önéletrajzodat néhány vállalathoz, és járj állásinterjúkra! A cégnél ne verd nagydobra, hogy állást keresel, ám ha kollégáid rákérdeznek, ne tagadd le! Előfordulhat, hogy főnököd - értesülve szándékodról - behív, hogy megvitassátok, hogyan változtathatnátok közösen a helyzeteden.

Az interjúk - ha másra nem - arra jók, hogy frissen szerzett tapasztalataid fényében átértékeld munkádat. Ha szerencséd van, rájössz, hogy elégedetlenséged csak átmeneti állapot – új célok, lehetőségek állnak előtted. Ne hagyd, hogy kedvetlenséged meggondolatlan lépésre sarkalljon: ne mondj föl pusztán szeszélyből, mondván, „lesz jobb munka". Törekedj arra, hogy a lehető legtöbbet hozd ki magadból, így a munkahelyi unalom fogalmát hírből sem ismered majd.

Forrás: HVG

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A rendőrök ébresztették az elaludt betörőt

A polc alatt aludta az igazak álmát egy betörő a Borsod - Abaúj - Zemplén megyei Mályiban, amikor a… Tovább olvasom