Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Tiszta időben nálunk is látható lesz a napfogyatkozás

Magyarországról is látható majd napfogyatkozás pénteken, igaz csak részleges. A jelenség Budapesthez számítva körülbelül 11 órától látható és 12.45-kor ér véget.
Megfelelő védőszemüvegen keresztül kell nézni a napfogyatkozást, ellenkező esetben akár vakságot is okozhat a napból jövő fényözön.

A napfogyatkozás újhold időszakában fordulhat elő. Ekkor a hold kisebb-nagyobb mértékben eltakarhatja központi csillagukat - mondta a Független Hírügynökségnek a Magyar Csillagászati Egyesület főtitkára. Mizser Attila hozzátette, hogy nem minden újholdkor történik ez meg, csak körülbelül félévente.

A pénteki napfogyatkozás Magyarországról is lehet majd látni, ha nem lesz esős az idő. Igaz, nem lesz teljes a jelenség, a nap 20 százalékát takarja majd ki a hold. A világ más tájáról, például Szibérából teljes napfogyatkozás figyelhető meg.

Magyarországon nézve körülbelül 11 órakor kezdődik a napfogyatkozás és 12.45 kor lesz vége. A főtitkár hangsúlyozta: csak napfogyatkozás nézésére készült szemüveggel vagy ívhegesztésre használt 13-as fokozatú üveggel szabad nézni a jelenséget. Sima napszemüveg, kormozott üveg vagy röntgenfilm nem védi a szemünket. Olyan nagy fényözön érkezik a napból, hogy huzamosabb nézése azonnali vakságot is okozhat. Biztonságos szűrővel is 5-10 percenként 10-15 másodpercig nézzünk bele - hívta fel a figyelmet Mizser Attila.

A Magyar Csillagászati Egyesület több mint 10 helyen várja távcsöves bemutatójával az érdeklődőket. Budapesten például az óbudai Polaris Csillagvizsgálóban.

Legutóbb 2006 márciusában volt napfogyatkozás, amit Magyarországról is látni lehetett.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lemondott a barcikai kórházról a Hospinvest

Már nem akarja működtetni a Kazinbarcikai Városi Kórházat a Hospinvest Zrt. - derült ki a csütörtöki… Tovább olvasom