Délmagyar logó

2018. 12. 18. kedd - Auguszta -7°C | 2°C Még több cikk.

Tiszta vizet a poharakba!

A Nordland Víz- és Uszodatechnika Kft. ügyvezetőjével, Mikóczi Tamással az otthoni vízlágyítás jelen helyzetéről és jövőjéről beszélgettünk.

Egy friss felmérés szerint a magyar háztartásoknak csak 3–5%-a használ központi vízlágyító berendezést, annak ellenére, hogy lassan mindent elárasztanak a különböző vízkő elleni szerek hirdetései. Negyven kilométerrel nyugatabbra teljesen természetes, hogy már minden második háztartás rendelkezik vízlágyítóval.

– Nem lehet nagyon meglepődni azon, hogy Magyarországon még nem elterjedt a lakossági vízkezelés, hiszen a világ többi fejlett országához képest közel 40 éves hátránnyal indulunk. Amerikában a lakossági fogyasztásra alkalmatlan szennyezett víz megtisztítására az 1950-es évek óta használnak a háztartásokban víztisztító és vízlágyító berendezéseket. Az elmúlt években az élő víz tisztasága a növekvő környezetszennyezéssel egyre fontosabb problémává válik a világon – mondta el Mikóczi Tamás.

– Mi az előnye az otthoni vízlágyításnak?
– A háztartásokban használt vízlágyítás lényege a megelőzés. A vízben található ásványi anyagok, szennyeződések súlyos károkat okozhatnak az otthon használt technikai berendezésekben, a vezetékes hálózatban. A lerakódott szennyeződések alatt megtelepednek a baktériumtelepek és elindul a korrózió, a vízkő pedig lényegesen megemeli az elektromos gépek fogyasztását. A vízlágyítóval felszerelt otthonokban nem találkozhatunk vízkővel, kevesebb energia fogy, lágyabbak a mosógépben tisztított textíliák és nem utolsósorban selymesebb a bőr és fényesebb a haj.

– A Nordland Víz- és Uszodatechnika Kft. több mint tízéves tapasztalattal rendelkezik a vízlágyítás területén. Hogyan változott meg ennyi idő alatt a lakosság hozzáállása, ismerete a vízkezeléssel kapcsolatban?
– 10 évvel ezelőtt még 100 emberből 95 nem tudta, hogy mi az a vízkő. Ma már a házak építésénél egyre gyakrabban betervezik a háztartási helyiségbe a vízlágyító berendezést. Ez egy kisebb mosógép méretű szerkezet, amit nehéz elhelyezni előzetes tervezés nélkül. A már meglévő épületeknél is megoldható a beszerelés, de problémát jelenthet, hogy nem gondoltak az építtetők a vízkezelés megoldására és nincs központilag elérhető vezetékrendszer. Szerencsére az elmúlt években egyre több panelépületbe, régebben épült családi házba, lakásokba kérik vízlágyító berendezéseinket – fejtette ki Mikóczi Tamás, aki szerint a jövőben egyre elterjedtebb lesz a háztartásokban a vízlágyító berendezések alkalmazása.

Czöndör Kriszta

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A bajnokság állása

1. Tovább olvasom