Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

Tisztelegjünk a laboratóriumi állatok előtt!

Joga van-e az embernek (mint csúcsragadozónak) más fajú élőlényeket felhasználni arra a célra, hogy saját maga számára a túlélést segítse?!? Emberi szemszögből a válasz bizonyára az, hogy igen. De ha beleképzeljük magunkat egy laboratóriumi kísérleti állat bőrébe, a kérdésre adott válasz már nem biztos, hogy ilyen egyértelmű.
A laboratóriumi állatok száma a világon évente eléri a 100 milliót. Az állatvédők minden évben felhívják a figyelmet április 24-én (a laboratóriumi állatok világnapján) a laborállatok védelmének fontosságára, illetve arra, hogy a tudomány lehetőség szerint alkalmazzon élőlénybarát alternatívát.

Az állatkísérlethez engedélyt itthon csak a szakhatóság (emberi vagy állati betegségek megelőzéséhez, felismeréséhez, gyógyításához, oktatási, igazságszolgáltatási, valamint egyéb tudományos cél eléréséhez) adhat. Szépítőszer, dohány- és egyéb élvezeti cikk, valamint fegyver, ennek alkatrésze, továbbá lőszer előállítása céljából tervezett kísérletre engedély Magyarországon az 1998. évi XXVIII. (állatvédelmi) törvény értelmében nem adható.

Országunkban állatkísérlet végzésére - ha csak az oktatás folyamata mást nem kíván - oktatási intézményben senki sem kötelezhető. Szépítőszer, dohány- és egyéb élvezeti cikk, valamint fegyver-engedélyeztetéshez a világ számos térségében alkalmaznak állatkísérleteket, amelyeknek az eredményeit a múlti cégek felhasználják. Így közvetetten, minden megvásárolt állatokon tesztelt termékhez az állatok életének kioltása, az állatok szenvedése tapadhat.

Az emberiség önérdekből számos célra használ fel állatokat. Ezek közül legalább kettő fennmaradásunkhoz elengedhetetlenül szükséges. Táplálkozásunkra szolgál az összes célra felhasznált állat 95 %-a, tudományos kutatások céljára 0.3 %-a. A maradék 4.7 % pedig az állatkertekben raboskodik vagy kedvenceinkként lakókörnyezetünkben él.

Az FVM éves közleménye szerint hazánkban apró rágcsálókból megközelítőleg 220 000-nyit, kutyákból és macskákból 2 000-nél is többet "fogyasztanak" évente a kísérleti laborok. Ezek mellett még felhasználtak juhot, kecskét, sertést és minden olyan állatot, melyeket a jogszabályok szerint ilyen célra fel lehet használni.

Olvasóink írták

 • 7. flexsnake 2009. április 22. 23:50
  „Embernek nincs joga életet elvenni mivel életét állat nem fenyegeti. Alapvető törvény amiért nem itt kell elszámolniuk.
  Sokan nem értik miért kerülnek egyre rosszabb helyzetbe. Mert vannak dolgok amiben rosszul döntenek. És ha kell milliószor újra lehet születni de állatként is hogy kioltsák az életed úgy ahogy te oltottad ki azét az állatért.
  Nem kell komolyan venni, mindenki átéli a halála után mikor elszámol a tetteivel. Sokan ragadnak meg két világ között.”
 • 6. PankaSopron 2009. április 21. 08:06
  „Személyes tapasztalat: Amikor nekünk egyetemen először kellett kísérleti állaton kísérleten végeznünk, nagyon hosszú lelki fröccsöt kaptunk arról, hogy az ilyet csak alázattal lehet és szabad csinálni. És biztos vagyok benne, hogy ezt a lelki fröccsöt mindenki megkapja, akinek ilyen kísérletet kell végeznie. Amikor dekapitáltunk egy békát, vagy eltávolítottuk egy patkánynak a szívét, hogy megfigyeljük, hogyan reagál egyes oldatokra a szív (a kálium oldat volt az utolsó) senki nem volt köztünk, aki úgy fogott volna a munkához, mint egy hentes, vagy ne lett volna benne tisztelet és alázat. Külön figyelmeztettek is minket, hogy hova kell adni az altató injekciót, hogy az állatnak ne fájjon és ne szenvedjen feleslegesen. Az oktatók nagyon odafigyeltek erre. Mi pedig őszintén sajnáltuk azokat az állatokat.
  Nem értem, hogy miről szól a cikk.”
 • 5. floridaimagyar 2009. április 20. 21:51
  „Most jon fel a regi kerdes- az allatoknak van-e erzeseik - sot, azt is megkerdezheted hogya novenyeknek van -e, tul sok nezet, tul sok egyet nem ertes, En szeretem a steak-et, a hamburgert, de meg nem ettem rat-burgert, es nem is fogok ugy hogy olhetik a patkanyokat.”
 • 4. gavallér 2009. április 20. 18:31
  „Ksérleti állatok mi vagyunk!!!!!!!!!!!!4”
 • 3. redstar 2009. április 20. 15:34
  „Hajlékonykígyó, akkor kísérletezzenek rajtad...és egyél fényt...de sok hülye ember van?!
  Ha beleképzeljük magunkat egy laboratóriumi állat bőrébe, vagy sokat ittunk, vagy keveset /embere válogatja/ mindenesetre komoly esély nyílik egy hosszú, és reménytelen pszichiátriai kezelésre......még hogy tisztelegjünk! Ez még a délmagyartól is sok!!!
  Nem csodálom, hogy a cikk írója nem "vette nevére" e csodás szüleményét!”
 • 2. flexsnake 2009. április 20. 14:06
  „Nem, nincs joga. Egyik sem elengedhetetlenül szükséges mert húsevés nélkül is lehet élni és az állatkísérletek nélkül is.”
 • 1. flexsnake 2009. április 20. 14:06
  „Nem, nincs joga. Egyik sem elengedhetetlenül szükséges mert húsevés nélkül is lehet élni és az állatkísérletek nélkül is.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mesterházy Attila az MSZP új frakcióvezetője

Mesterházy Attila eddigi frakcióvezető-helyettest választotta az MSZP képviselőcsoportja hétfői ülésén frakcióvezetőnek több mint 90 százalékos többséggel. Tovább olvasom