Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Titkos adatok lesznek nyilvánosak

A jövő héten kezdik feldogozni azokat a mágnesszalagokat, amelyek a rendszerváltás előtti titkosszolgálatok adatbázisát tartalmazhatják.
A Népszabadság információi szerint ezek a szalagok tartalmazzák a legteljesebb nyilvántartást 1945 és 1990 közötti titkos töténelmünkről - számolt be az RTL Híradó.

Németországban az egyesítés után azonnal elkezdték feldolgozni a kommunista évtizedek titkait: megfigyeléseket, besúgásokat, titkos jegyzőkönyveket. Magyarországon ez csak hiányosan történt meg, sok dokumentum ugyanis eltűnt, illetve eltüntették.

A magyar titkosszolgálatok a nyolcvanas évektől mágnesszalagokra is rögzítettek információkat. A szalagok megvannak. A jövő héttől kezdik feldolgozni azokat.

Államtitok, még én sem láttam - mondta Kenedi János történész, aki régóta vár a szalagok vizsgálatára. Ő vezeti majd azt a munkacsoportot, ami a feldolgozást végzi. Több tízezer megfigyelt, illetve ügynök adatai, jelentések, lehallgatások részletei kerülhetnek nyilvánosságra.

A kutató szerint a szalagokon lévő információk feldolgozásával sokan kaphatnak majd választ kérdéseikre. Miért nem tanulhatott a gyereke, miért rúgták ki, miért nem kapott útlevelet - mondta.

Kenedi János szerint ha a szalagok jó állapotban vannak, akkor azokról hetek, esetleg két hónap alatt kiolvashatók az információk, de feldolgozásuk ennél sokkal hosszabb ideig tart majd.

Olvasóink írták

 • 4. Hmmm... 2009. március 02. 10:00
  „Talan ki lehetne boviteni az anyagot a mostani kormany titkos anyagaval! Vajon hanyan kerulnenek hasonlo kutyaszoritoba??”
 • 3. mentelmi-jog 2009. február 28. 10:27
  „Hát igen, ez az aminek már nem sok értelme van, de mégis meg kell csinálni. Ezzel együtt az összes többi ügynöklistát is nyilvánosságra kellene (kellett volna már rég) hozni, még akkor is ha az a mai politikai elitről (hogy-hogy nem, teljesen véletlenül) egyáltalán nem tartalmaz érdemi információt. Viszont hagy tudják meg a mai fiatalok, hogy az apjuk, nagyapjuk miket csinált, ki volt vagy éppen mikre kényszerítették anno. Engem például érdekelne, és úgy gondolom jogom is lenne hozzá. De egyik diktatúrából átvedlettünk egy másikba ezzel a nagy, 20 évvel ezelőtti módszerváltással.
  A németek már rég megtették ezt, nem is itt tartanak. Mondjuk Ők nem a zavarosban halásznak, ez, és ennek a fenntartása viszont nem kevés ember érdeke ma Magyarországon (bár szívem szerint kis betűvel írnám).”
 • 2. qrumpli 2009. február 28. 03:37
  „fene megette az egészet mer közben eltelt az életem nagy része mosmán hiába is siránkozok
  egy kérdésem van csak:MINEK?”
 • 1. walaki 2009. február 27. 20:18
  „Hát, igen ez jellemző. Németországban rögtön feldolgoztak mindet, nálunk meg eltüntettek sok mindent. Szerintem már ezeken a szalagokon sem lesz érdemi információ. Legalábbis a jelenlegi és a közelmúlt politikai elitje már régen eltüntette a magukról szóló adatokat. Sajnos már a rendszerváltás után ki kellett volna söpörni az "átkos" besúgóit, pufajkásait, komisszárjait, a politika közeléből is. A rendszerváltás nagy nyertesei, jelenlegi milliárdosok között is biztosan van néhány "kétes múltú egyén".”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Leválhatnak a miskolciak és a tiszaújvárosiak a távhőről

Döntött az Alkotmánybíróság: a miskolci és a tiszaújvárosi önkormányzat jogtalanul akadályozta meg,… Tovább olvasom