Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Titkos tételcsere az idei érettségin?

Folytatás az 1. oldalról.

Az érdeklődők az eltérő verziók miatt több kérdéssel kellett hogy találkozzanak még napfelkelte előtt, mint amennyi az „igazi” érettségiben szerepelt. Történelemből például – mondta egyikőjük – elvileg számolhattak volna egy Kádár Jánosra, illetve a mohácsi vészre vonatkozó feladattal is, de ez a kettő végül kimaradt az esszékérdésekből. Az Oktatási Minisztériumnál szerettük volna megerősíttetni legalább azt, hogy ezek a kérdések valóban szerepeltek valamelyik verzióban, de ott azt mondták: az a tételsor publikus, amelyet meg is írtak a diákok, s amely most is letölthető az om.hu internetes oldalon.
Az egyik győri iskolát nevezték meg a legtöbben a diákok közül, mint ahonnan megtudták, hol és mit kell keresniük. Mivel nem az intézményen, hanem az ott érettségiző diákokon múlott mindez, azért nem nevesítjük mi sem az iskolát. Megkerestük viszont az igazgatót, aki azt mondta: egyik diákja a történelem-

érettségi előtt valóban szólt, hogy a buszon elcsípett egy beszélgetést, amely arról szólt, hogy ismertek a tételek, de ezt – a tavalyi botrány után – blöffnek minősítette. Az iskolában egyébként nem volt olyan a hangulat, mint tavaly, amikor valóban majd mindenki tudott a tételekről – tette még hozzá.
„ Az Oktatási Minisztérium éjjel-nappal figyeli az esetleges szerverfeltöréseket, letöltéseket és semmi gyanúsat nem tapasztalt” – mondta Bálint Orsolya, a szaktárca érettségiért felelős sajtóreferense, akit azután kerestük fel, hogy a diákoktól az információkat megtudtuk. Az más kérdés, hogy a fájlcserélő programokkal feltűnés nélkül lehet képeket, szövegeket küldeni egymásnak: nem véletlen, hogy a számítógépes szakemberek még a matúra előtt ezt nevezték a legnagyobb veszélyforrásnak a vizsgák tisztaságát illetően.
Ahogy a tavalyi botránynál sem derült ki az eredeti forrás, így most sem tudjuk megnevezni, kitől eredtek a kérdések. Többen állítják, a tegnapi németérettségi volt az első, amelyet már nem nézhettek meg előre, de aki eddig keresett, az talált is. Valószínűleg nem tömeges méretben, hanem csak egy szűkebb kör használhatta a rendszert, ezt bizonyítja az is, hogy a nekünk nyilatkozó diákok többsége inkább csak hallott arról, hogy ismerősének/barátjának megvolt a kérdéssor, ő maga nem tudta letölteni azt. Hozzátették viszont, hogy amit tőlük hallottak, azok nagy százalékban bejöttek.
A jelenséggel nemcsak emiatt kell foglalkozni, hanem azok miatt, akik tisztességgel oldották meg az idei feladatsorokat. A győri oktatási iroda is ellenőriztetni fogja iskolánként az érettségi eredményeket.

Szigorították pedig a rendszert

Az idei érettségi vizsgákat a tételek tavalyi, idő előtti nyilvánosságra kerülése miatt szigorított biztonsági intézkedések mellett szervezték. Minden szinten és minden tárgyból több, egymással egyenértékű feladatsor készült, és sorsolással választották ki a végső feladatsort. A vizsgatételek a lehető legkésőbbi időpontban, csak a vizsganap reggelén kerültek ki az iskolákba. A tételeket leplombált csomagterű gépjárműveken szállították a helyszínre, s a gépkocsivezető mellett még egy kísérő is tartózkodott.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szili Katalin: Jó úton halad a lap

Szili Katalin szerint az új székházunk arra is bizonyíték, hogy a Délmagyarország olyan színvonalas… Tovább olvasom