Délmagyar logó

2018. 12. 18. kedd - Auguszta -7°C | 2°C Még több cikk.

Tíz és fél százalékra csökkentették a jegybanki alapkamatot

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa 11-ről 10,5 százalékra csökkentette hétfőn a jegybanki alapkamatot. Az 50 bázispontos csökkentést egyebek mellett azzal indokolták, hogy az európai jegybankok ugyancsak jelentős kamatcsökkentésről döntöttek még múlt héten, javult a magyar gazdaság kockázati megítélése, és jelentősen csökkentek a külső finanszírozáshoz kapcsolódó bizonytalanságok.
Rendkívüli kamatvágás történt hétfőn: a monetáris tanács rendes ülést tartott, eredetileg nem tervezték, hogy lentebb viszik az alapkamatot, de végül kamatdöntő üléssé alakult a hétfői. A döntés rendkívüliségét mutatja az is, hogy két hete, amikor 11,5-ről 11 százalékra mérsékelték a mutatót, még nem számoltak a mostani kamatvágással - magyarázta a helyzetet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke.

Simor András szerint az alapkamatot korábban is csökkenthették volna már, ha csak az inflációt veszik ehhez figyelembe. A jegybank azonban elsősorban a pénzügyi stabilitást tartja szem előtt, és ennek megfelelően dönt. A hétfői, 50 bázispontos mérsékléshez hozzájárult, hogy megszavazta a parlament a 2009-es költségvetés főszámait, valamint elfogadták a plafontörvényt, amelynek jelentőségét nem szabad lebecsülni csak azért, mert egyszerű többséggel ment át. Ez a két döntés valamelyest javította a magyar gazdaság kockázati megítélését - tette hozzá az MNB elnöke.

Simor András a nemzetközi tényezők között említette azt, hogy az európai jegybankok még múlt héten jelentős kamatvágásokról döntöttek, a reálgazdasági teljesítmény és az inflációs adatok alapján.

A jegybank elnöke megismételte: tisztában vannak azzal, hogy a magas kamatszint fájdalmas a gazdaságnak, de a stabilitás érdekében most erre van szükség. A Monetáris Tanács hétfői ülésén nem foglalt állást azzal kapcsolatban, várható-e újabb kamatcsökkentés, és ha igen, mikor. Simor András sem kívánt találgatni, annyit mondott, hogy továbbra is figyelik a piacokat, és ha csökken a stabilitási kockázat, akkor lépni fognak.

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanács december 22-én ülésezik legközelebb.

Itthon október 22-én 8,5-ről 11,50 százalékra emelték a jegybanki alapkamatot, majd november 25-én 11 százalékra mérsékelték.

Olvasóink írták

  • 1. Mathiasking 2008. december 08. 19:01
    „Na mi lesz Fercsi? Futunk a pénzünk után? Eső után köpönyeg!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ausztriába szöknek a magyar vadak - a rendőrség nyomoz

Rongálás bűncselekménye miatt ismeretlen tettes ellen indított nyomozást a rendőrség, mert a Szentgotthárdhoz közeli határszakaszon rendszeresen megrongálják a vadkerítést. Tovább olvasom