Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Tíz százalékkal csökken a gáz ára

Október elsejétől országos átlagban közel 10 százalékkal csökken a lakosságot és a kisfogyasztókat ellátó egyetemes szolgáltatói körben a földgáz végfelhasználói ára - közölte a Matos Zoltán, a Magyar Energiai Hivatal (MEH) elnöke kedden a hivatal megalakulásának 15. évfordulóján tartott szakmai konferencia szünetében Budapesten.
Az egyes szolgáltatók különböző árat alkalmaznak, de országosan közel 10 százalék lesz a csökkenés mértéke.

A szolgáltatók beadták az ár változtatására irányuló kérelmüket, amelyet a hivatal megvizsgált és ennek eredményeként az egyetemes szolgáltatóknak legkésőbb szeptember 25-ig meg kell hirdetniük az új árat - tette hozzá Matos Zoltán.

Ez év július elsejével teljes egészében liberalizált lett a magyar földgázpiac. Az eddig közüzemi szolgáltatás, amelyben az árat a hatóság szabta meg 2009. július elsejével megszűnt, de utódja: a lakosságot, a kisfogyasztókat és a távhőtermelőket ellátó egyetemes szolgáltató ára a továbbiakban maximált lesz, azt a hatóság ellenőrzi. Ebbe a körbe a lakosság mellett azok tartoznak, akiknek fogyasztása óránként 20 köbméter alatt van, de átmenetileg egy éves időtartamra a 100 köbméter alatti felhasználók és a hőtermelők is lehetőséget kaptak arra, hogy egyetemes szolgáltatót vegyenek igénybe.

Az egyetemes szolgáltatónak negyedévente van lehetősége az árat változtatni, de az új árat a hatályba lépése előtt öt nappal két országos napilapban és a honlapján is közzé kell tennie. Ebben a körben a 2009. júliustól érvényes induló árat az energiaügyekért felelős miniszter rendeletben hirdette ki. Az ár országosan eltérően, lényegében csak az áfaváltozás mértékével emelkedett július elsejétől. Az egyetemes szolgáltatók ehhez az induló árhoz képest tervezett árváltoztatásukat minden negyedév előtt 25 nappal kezdeményezhetik. Az árképzést az energiaügyekért felelős miniszter rendeletben szabályozza.

Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes szóvivője az MTI-hez eljuttatott keddi közleményében úgy véli: miután a szocialisták kormányzásuk alatt évente többször jelentősen emelték a gáz árát, most, a választások közeledtével nem merik ezt újra megtenni. Ezért inkább átverik az embereket - fogalmaz.

A helyettes szóvivő szerint a szocialisták bejelentenek egy minimális gázár-csökkentést, közben azonban elhagyják a fűtéstámogatásra korábban szánt összeget a költségvetésből.     "Vagyis végül az emberek gázszámlája mégis sokkal magasabb lesz! Elég a szocialisták trükkjeiből!" - írja Cser-Palkovics András.

Olvasóink írták

 • 7. KolompárRómeó 2009. szeptember 22. 20:20
  „1. hozzászólás bélás 2009.09.22. 13:52

  Mi a tök az a készenléti díj? Ennyi erővel az APEH is kérhetne havi 10ezret mindenkitől, hogy ha fizetsz adót, ha nem, ez a mi alapdíjunk. Oszt jónapot.

  Ebben az a dühítő, hogy ebben semmilyen "szolgáltatás" nincsen.

  Tegyük fel, hogy van egy pékségem. A város minden polgárától havi 200 Ft-ot fogok mostantól beszedni, mivel elvileg bármikor bejöhetNE hozzám kakaós csigát vásárolni. Akció indul.”
 • 6. achilleus 2009. szeptember 22. 17:18
  „A gázártámogatás úgyis csökken. Mivel gázártámogatásban elvileg a szegényebbek részesültek esetükben (többségüknél), még ha valóban csökken is a gáz ára, valójában nem fog mérséklődni a kiadás. Egyébként pedig, hogy hogyan jövünk ki a fűtési szezonból, alapvetően az időjárástól függ.”
 • 5. dzsodzso 2009. szeptember 22. 17:13
  „Egyetemes szolgáltatók? Eddig én még csak a gas.hu -ról hallottam. Ti tudtok más szolgáltatót is? A Gas.hu-n számoltam, nekem kb. 10-15ezerrel lenne olcsóbb a fűtésem, lehet hogy váltok a DÉGÁZ-ról.”
 • 4. Yossarian 2009. szeptember 22. 16:32
  „nagyon meglepődnék, ha valóban kevesebbe kerülne a gáz. rendben a 10% mínusz, de majd kitalálnak valamit, hogy mégse legyen olcsóbb, sőt, szerintem ez idén többe fog kerülni a fűtés mint tavaly. van elég kreatív agyas a dégáznál, aki ki fogja találni, hogy hogy legyen.
  én kisfogyazstó biztosan csak ráfizethetek.”
 • 3. True 2009. szeptember 22. 16:13
  „Pár kiló erős mágnes és egyből lassabban forog a számláló :)”
 • 2. theseus 2009. szeptember 22. 14:08
  „A világpiaci ár meg sokáig a harmada volt a csúcsnak, most is kb. a fele. Nem vagyok naprakész, de ennél sokkal többet zuhant a beszerzési ára.
  Az áremelésnél persze tudták követni a világpiaci árakat.”
 • 1. bélás 2009. szeptember 22. 13:52
  „Eddig 400 volt a készenléti díj, most 600. Tegnap voltam a dégáznál onnan tudom. Van valami korrekciós ár, nem tudom mi az, de kifizettem. Ennyit a csökkenésről.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MSZP: nem függesztheti fel a képviselőtestület Hunvald fizetését

Az VI. kerületi önkormányzat képviselő-testületének nincs hatásköre arra, hogy megvonja a… Tovább olvasom