Délmagyar logó

2019. 04. 21. vasárnap - Konrád Még több cikk.

Tízből hat bankkártya-tulajdonos fizet vásárláskor kártyával

Magyarországon továbbra is leginkább készpénzt vesznek fel bankkártyával tulajdonosaik, derül ki a GfK Hungária Piackutató Intézet lakossági bankhasználatot monitorozó felmérésének legfrissebb adataiból. Azok, akik vásárolni is szoktak bankkártyával, e célból sokkal gyakrabban használják a plasztiklapot, mint készpénzfelvételre.
A GfK Hungária Piackutató Intézet Pénzügypiaci Adatszolgáltatások felmérésének legfrissebb adatai szerint Magyarországon a felnőtt magyar lakosság mintegy 59 százaléka rendelkezett bankkártyával 2007 első félévében. Ez valamivel több, mint ötmillió bankkártya birtokost jelent országszerte. A kibocsátott bankkártyák száma ennél magasabb, hiszen sokan egynél több plasztiklappal is rendelkeznek.

Vannak célcsoportok, ahol ez az arány még ennél is jóval magasabb. A városi, magas státuszú, úgynevezett ABC célcsoportban az arány majdnem eléri a 75 százalékot.

A bankkártya-tulajdonosok kártyahasználati szokásai meglehetősen eltérőek. Hatból mintegy öt megkérdezettek szokott készpénzt kivenni ATM automatákból, míg – ezzel részben átfedésben – a kártyával rendelkezők negyede bankfiókokban jut készpénzhez kártyájával.

Míg tehát az ügyfelek döntő többsége aktívan használja kártyáját készpénz felvételére, addig a vásárlásokról ugyanez nem mondható el.

Az összes bankkártya-tulajdonos mindössze 60 százaléka használja bankkártyáját vásárláshoz. A vásárlási kedv leginkább a jövedelem függvénye. Míg a legmagasabb jövedelmű kártyatulajdonosok háromnegyede vásárol így, a nyolcvanezer forintnál alacsonyabb nettó jövedelemmel rendelkezőknek kevesebb, mint a felére jellemző ez a kártyahasználati mód.

Egyre többen használják bankkártyájukat mobiltelefon-egyenlegük feltöltésére – a kártyabirtokosok több mint ötöde tett erről említést a kártyahasználati célok között.

Az interneten történő fizetés még mindig meglehetősen alacsony, mindössze az összes kártyatulajdonos 2 százalékára jellemző.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bíróság előtt a piramisjáték szervezői

Különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel, sikkasztással, csalással vádolja az… Tovább olvasom