Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Tizenkét tornyot állítottak 36 millió euróért

Mosonszolnok és Levél külterületén, az M1-es autópálya mellett a spanyol–magyar közös tulajdonú ECH Kft. felállította az első magyar szélerőműpark 12 tornyát 24 megawatt összteljesítménnyel, 36 millió euróért, magánberuházásban.
A szélerőműparkban az egyenként két megawattos turbinákat jelenleg a gyártó készíti elő a január első napjaiban kezdődő próbaüzemre. A széltornyok 78 méter magasak, rotorjuk 90 méter átmérőjű. A 12 géptől évente 52 ezer megawattóra termelést várnak. A kereskedelmi üzem várhatóan februárban indul. A kivitelezésben magyar alvállalkozók is közreműködtek mintegy 8 millió euró értékben.
Dr. Hoffmann László, az Energy Corp Hungary Kft. – Mov-R H1 Szélerőmű Kft. ügyvezetője tájékoztatta a Kisalföldet: elkészült a turbinákat kiszolgáló vezérlő parképület is, valamint Mosonmagyaróvár külterületén az a villamos alállomás, melyen keresztül 2019-ig folyamatosan átadják az E.ON–ÉDÁSZ Zrt. hálózatára a megtermelt energiát. Ezzel egy közel négyéves előkészítő szakasz zárult le.
„ Várhatóan legalább harminc éven keresztül termeli a park az elektromos áramot, üzemanyagköltség nélkül.”
– Szoros együttműködést kínálunk a környezet- és természetvédelmi szervezeteknek, elsőként a szélpark körzetében madármonitoring-munkálatokat támogatunk – tette hozzá az ügyvezető. – Partneri szándékunkat jelezzük valamennyi meteorológiával foglalkozó szervezetnek, továbbá a szélenergetikai oktatásban és kutatásban érdekelt intézményeknek. Cégünk további beruházásokat készít elő annak reményében, hogy a Magyar Energia Hivatalnál megfelelő referenciaként kezelve az elkészült parkot, további engedélyeket kaphatunk. Elsődleges célunk e park bővítése újabb tizenkét széltoronnyal. Ennek érdekében már most minden szükséges műszaki intézkedést megtettünk. A magyar villamosenergia-rendszer irányítási problémáit ismerve sokadszorra ajánljuk fel spanyol szakmai tulajdonosaink szerteágazó tapasztalatait – mondta dr. Hoffmann László.
A létesítmény teljes egészében magánberuházásban valósul meg, 36 millió euró értékben; a gazdasági kormányzat a benyújtott KIOP-pályázatot elutasította.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jótékonykodik karácsony közeledtével?

Tovább olvasom