Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Tizennyolc évet kapott a gázrobbanást előidéző férfi

Tizennyolc év fegyházra ítélte a Fővárosi Ítélőtábla azt a férfit, aki két és fél éve halálos gázrobbanást idézett elő Budán, egy Alkotás utcai lakóházban.
A most 54 éves vádlottat a táblabíróság tíz évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától, és alkoholizmusa miatt elrendelte kényszergyógykezelését is. A 2004. április 9-ei emlékezetes robbanásban az Alkotás utca 35. számú ház hat lakója sebesült meg. Közülük a vádlott lakótársa életét vesztette, közvetlen szomszédasszonya maradandó sérülést szenvedett, de a vádlottnak is mindkét kezén bőrátültetést kellett végezni. A vádirat szerint az alkalmi munkákból élő, frissen megözvegyült férfi 2004. április 9-én úgy döntött, hogy gázzal öngyilkos lesz.

Ezért egy fogóval kinyitotta a gázcsapot a földszinti lakásában, anélkül, hogy felébresztette volna a lakásban alvó barátját. Kis idő múltán úgy találta, hogy a gáz töménysége még nem elegendő, ezért úgy gondolta, hogy megsétáltatja a kutyáját és azután tér vissza. Ekkor azonban felébredt az alvó férfi, aki erős dohányos révén egyből cigaretta után nyúlt, és rágyújtott. Bár ezt a vádlott az utolsó pillanatban még megpróbálta meggátolni, de ekkor berobbant a lakást elárasztó gáz. A detonáció következtében mindkét férfi elvesztette eszméletét, s a lakótárs tüdeje annyira megégett, hogy az életét már a kórházban sem lehetett megmenteni: a férfi 16 nappal a történtek után elhunyt.

A közvetlen szomszéd házaspár mindkét tagja megsérült, további két ember sérült meg egy földszinti és egy emeleti lakásban. A házban számos fal és nyílászáró kidőlt illetve kiszakadt, öt lakás vált lakhatatlanná, és a tetőzet is jelentősen károsodott. Az utcán harminc autó sérült meg kisebb-nagyobb mértékben, a robbanás által okozott teljes kár így meghaladta a 110 millió forintot. A vádlott - akit először három hét múltán hallgattak ki gyanúsítottként és egy hónappal a robbanás után vették őrizetbe - kihallgatásai során eltérő vallomásokat tett, de nem vitatta, hogy a szerencsétlenséget ő idézhette elő.

Első fokon a Fővárosi Bíróság idén májusban egy rendbeli emberölésért, egy rendbeli, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó közveszély-okozásért és 4 rendbeli, különböző fokú testi sértésért összesen 18 év fegyházra ítélte a már korábban is büntetett férfit. Az ügyészség elfogadta a döntést, csak a védelmi oldal fellebbezett, a táblabíróság azonban csütörtöki végzésével lényegi változtatás nélkül helybenhagyta az ítéletet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Milyennek látja a kórházak sorsát?

Tovább olvasom