Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Tizennyolc méternyi kényelem

Új csuklós autóbuszokkal gyarapodott a Kisalföld Volán, de legfőképpen a városi tömegközlekedést igénybe vevők. A hat Credo buszból öt Győrött, egy pedig Sopronban lépett szolgálatba.
Bár nagy szükség lett volna rá, a Kisalföld Volán Rt. hat éve nem szerzett be új csuklós autóbuszokat – miután az Ikarus és a Rába beszüntette gyártásukat. Külföldről sokkal drágább lett volna vásárolni és a típuseltérés is problémás. Adódott viszont a kedvező lehetőség: a győri, tehát helyi Kravtex kft. 2005-ben már kifejlesztette Credo-családjában az alacsony padlójú csuklós járművet is. A Kisalföld Volán által kiírt közbeszerzési pályázaton a Kravtex lett a nyertes. Ezeket az előzményeket Pócza Mihály, a közlekedési társaság vezérigazgatója sorolta el, miközben tegnap délelőtt a városháza előtt bemutatta a város vezetőinek s az érdeklődőknek az új járműveket (amiket egyébként már a forgalomban is láthattak, használhattak a győriek). A vezérigazgató jelképesen átadta az egyik busz kulcsait Borkai Zsolt polgármesternek, aki be is indította a járművet. Az esemény résztvevői egy kör erejéig menet közben is megtapasztalhatták a csuklós Credo kényelmét.
Az új buszok 18 méter hosszúak, 170 személyt képesek befogadni, fűtésük-szellőzésük korszerűen megoldott. Alacsony padlójuk miatt könnyű a fel- és leszállás, pluszban a jármű még egy gombnyomásra a felszállók oldalán süllyeszthető is. Szükség esetén a második ajtónál egy kihajtható rámpa is van, gondolva a mozgáskorlátozottakra, a gyerekkocsival utazókra. (Bár ezt nem nagyon veszik igénybe az utasok, hiszen anélkül is szinte járdamagasságban van a busz padlója.)
A csuklós buszok darabonként 52 millió forint (plusz áfa) értékűek. A most vásárolt hatból öt Győrött, egy pedig Sopronban segíti a tömegközlekedést. Az ezeknél kisebb járműveket is számítva a Kisalföld Volánnak már 80 Credo busza van.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Feltörték Kóka János honlapját

Kóka János diplomáját megkérdőjelező fórumbejegyzésre ugrott át szombaton a gazdasági miniszter… Tovább olvasom