Délmagyar logó

2019. 02. 18. hétfő - Bernadett -1°C | 12°C Még több cikk.

Tízéves a Duna Televízió

Fennállásának tizedik évfordulóját ünnepli szerdán a Duna Televízió. Az adását 1992. karácsonyán megkezdett csatorna a jubileum alkalmából december 22-én és 23-án ünnepi műsort sugároz.
A Budapest Kongresszusi Központban rendezendő esemény programja szerint ünnepi beszédet mond Mádl Ferenc, a Magyar Köztársaság elnöke, Pekár István, a Duna Televízió elnöke, a határon túli magyarság nevében pedig Benkő Samu akadémikus.

A komolyzenei koncerten fellép Kertesi Ingrid és Kiss B. Attila, a Magyar Állami Operaház művésze, közreműködik a Nemzeti Filharmónia Énekkara, valamint a Danubia Szimfonikus Zenekar Héja Domokos vezényletével. Ekkor mutatják be Hidas Frigyes ez alkalomra komponált zeneművét.

Az adását 1992. karácsonyán, pápai áldással megkezdett csatorna a jubileum alkalmából december 22-én és 23-án ünnepi műsort sugároz.

Nyilvánosan először 1992 nyarán, a Magyarok III. Világtalálkozóján hangzott el, hogy az anyaországban és a határon túli magyarok kapcsolattartásának segítése érdekében szükség van egy műholdas televíziós csatornára.

A Duna Televízió még az év december 24-én megkezdte adását; a csatorna tulajdonosi jogait az abban az évben létrejött – 1994-ben kormányhatározattal közalapítvánnyá alakított – Hungária Televízió Alapítvány gyakorolta.

A médiatörvény a Duna Televíziót közszolgálati műsorszolgáltatónak minősítette, működését közpénzekből biztosította.

1993 júliusában Sára Sándor lett a Duna Televízió elnök-főigazgatója, majd 1996 júliusától az elnöke. Pekár Istvánt 2000. szeptember 22-én választotta meg a tisztségre a közalapítvány kuratóriuma.

(MTI)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Alapkamatot csökkentett a jegybank

A Monetáris Tanács 50 bázisponttal 8,5 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot. A testület… Tovább olvasom