Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Tízezres eltérések lehetnek a távhőszámlák között

10 százalékkal is olcsóbb lehet egy távfűtéses lakás fűtésszámlája, attól függően, hogy az ország melyik városában van. Aki szerencsés és olyan településen él, amely maga állítja elő a fűtéshez szükséges hőt, jóval kevesebbet fizet az országos átlagnál. A többieknek marad a magas számla.
Miskolcon például 29 ezer forint havonta egy átlagos 50 négyzetméter körüli lakás fűtésdíja. Van azonban az országban olyan település is, ahol nem ilyen drága a távfűtés. Hómezővásárhelyen az elmúlt években az országos átlagnál 10-15 százalékkal alacsonyabb volt fűtésszámla. A város városfejlesztési tanácsadója szerint tavaly átlagosan 88 ezer forintot kellett egy 55 négyzetméteres lakás tulajdonosának fizetni. Ez tartalmazza a fűtés a melegvíz és az alapdíj költségét is.

Ezzel szemben Budapesten több mint 200 ezer forint volt egy ugyanekkora lakás éves távfűtés költsége. A Főtáv szerint erre megvan a magyarázat. Balog Róbert azt mondta, pontosan tudják, hogy ott ahol olcsóbb - például Győrben - a helyi távhőszolgáltató létesítette azt a hőtermelő egységet, amely az egész város hőellátását biztosítja.

Vagyis néhány éve saját maguk állítják elő a fűtéshez szükséges hőt, és nem cégektől veszik. Budapesten úgy gondolták ez kockázatos, ezért nem vágtak bele. Most azt mondják, már nem érné meg, nem hozná vissza a befektetett pénzt. A fővárosban és azokon a településeken tehát, ahol nem maga az önkormányzat állítja elő a hőt, továbbra is magasabba lesz a távfűtés számla.

Olvasóink írták

  • 2. Cseter János 2008. március 04. 08:48
    „Akiknek macerás a begyújtás és a hamuzás a kazánba, az gázzal fűt. A családi házaknál is meg van a különbség! A kényelemért is kell fizetni. Nem is keveset! Közel a duplája már ma is a távfűtés és a helyei szilárd tüzelésü fűtés. Persze nem véletlenűl tervezték a távfűtést olyan nra,hogy abból ne lehessenkiszállni, ha megelégelték az emberek a kiszolgáltatottságukat! Ugyanis e rendszerben az áremelések gátlástalansága a menő!”
  • 1. Attila2 2008. március 03. 21:31
    „Ahhoz képest hogy a város maga állítja elő a hőt,ahhoz elég drága, főleg ha azt veszem hogy éjjel egyáltalán nincs fűtés, napközben pedig imitt-amott a kanyarban. Ha pedig plusz 10 fok körül mozog,akkor meg hajjaj....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megkezdődött a Zsanettet hazakísérő rendőrök bűnpere

Hétfőn a Fővárosi Bíróság Katonai Tanácsa előtt megkezdődött a Zsanettet hazakísérő rendőrök… Tovább olvasom