Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Tízmilliárdokat hozhat az MDF javaslata

A jelenleg keret többszörösét, évente legkevesebb 70, de akár 250 milliárd forintot is fordíthatna Magyarország a hazai lakások energiahatékonysági és takarékossági korszerűsítésre az MDF szerint, amennyiben a párt javaslatai szerint módosul az európai széndioxid-kibocsátás kereskedelem és az ehhez kapcsolódó uniós támogatási rendszer.
Dávid Ibolya, az MDF elnöke és Olajos Péter, európai parlamenti képviselő hétfői sajótájékoztatóján ismertette a párt ezzel kapcsolatos programját.

Az MDF szerint a zöld csomagterv segítségével hazánk alig egy évtized alatt sikeresen korszerűsíthetné az ország lakásállományát. Az MDF már be is nyújtotta csomagtervét az Európai Parlamentnek.

A párt javaslatai szerint például tonnánként 100 eurós pénzbírsággal kellene bünteteni azokat, akik túllépik a megengedett kibocsátást, az így beszedett pénzt pedig egy olyan alapba kellene gyűjteni, amelyből CO2 kibocsátás csökkentési projekteket lehetne finanszírozni. Az mdf-es javaslatok között szerepel továbbá az is, hogy a tagországok eladhassák egymásnak felesleges kvótáikat, az így befolyó pénzt minden tagállam saját alapba gyűjtse, és a lakások energetikai korszerűsítésére és tömegközlekedés-fejlesztésre fordítsák.

Az Európai Parlament tárgyalni fog az MDF javaslatairól, azokat ugyanis a néppárti képviselők vitára alkalmasnak találták. Az Európai Parlament frakciói mellett az MDF a magyar kormány támogatását is szertené megszerezni az ügyhöz, az EP által jóváhagyott jogszabály-tervezetet a tanácsi döntés véglegesítheti, amiben a tagállamok kormányai vesznek részt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hulladékgyűtjőből kerültek elő a 4-es metró tervei

A balatonszárszói polgármesteri hivatalban, immár zárt helyen őrzik a 4-es metró terveit, vagy… Tovább olvasom