Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska -1°C | 7°C Még több cikk.

Tízmilliós felügyeleti bírság az OTP Banknak

A tiltott piacbefolyásolásra vonatkozó jogszabályok megsértése miatt tízmillió forint bírságot rótt ki az OTP Bankra a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF).
A határozat indoklásából kiderül: a felügyelet január 21-én indított piacfelügyeleti eljárást, mivel az OTP Bank a BÉT-en a január 20-i kereskedés záró szakaszában a Mol törzsrészvényekre 17 ezer forinton 100 ezer darabra szóló eladási ajánlatot regisztrált, amit a záró szakaszban visszavont.

A PSZÁF folyamatos piacmonitoring tevékenysége során észlelte, hogy az ajánlat - miután regisztrálása és visszavonása alapján befolyásolta az MMTS kereskedési rendszer által folyamatosan számított, és a kereskedők számára nyilvános indikatív ár mértékét -, alkalmas arra, hogy hamis vagy félrevezető jelzéseket adjon a Mol részvények kínálati viszonyairól.

A bank ajánlatot regisztráló munkatársa a helyszíni vizsgálat során "véletlen elütésként" írta le a rögzített ajánlatot, mint elmondta, ezer darabos eladást akart bevinni a rendszerbe.

A határozat indoklásából kiderül: az ajánlatot 16 óra 31 perc 27 másodperckor regisztrálták, és csak 16 óra 33 perc 31 másodperckor vonták vissza. Így több mint két percen keresztül látható volt a piac szereplői számára, befektetési döntéseik meghozatalakor, befolyásolva értékítéletüket a valós keresleti-kínálati viszonyokról, és a várhatóan kialakuló egyensúlyi záróárról.

Az OTP Bank üzletkötője ugyanakkor 16:34:43-kor a visszavont ajánlattal ellentétes irányú ötezer darabos vételi ajánlatot rögzített a Mol törzsrészvényekre.

A felügyelet megítélése szerint a vizsgált tőzsdei ajánlat, mint az utolsó üzletkötés árfolyamánál mintegy 10 százalékkal alacsonyabb értéken regisztrált ajánlat - különösen kiemelkedő darabszáma, valamint az ajánlat beadása és visszavonása között eltelt időtartam miatt - a piaci szereplők számára jelentősen észlelhető volt.

A PSZÁF a bírság összegét a cselekmény tőkepiaci súlyának és hatásának, az eset összes körülményének együttes mérlegelésével a bírságtétel minimumértékéhez közeli tartományban határozta meg.

A felügyelet súlyosbító körülményként vette figyelembe, hogy a BÉT ajánlati könyvében az ajánlat bevitelét követően kialakult, jelentősen csökkent indikatív árhoz igazodó vételi ajánlatok jelentek meg. Az is súlyosbító körülménynek minősült, hogy ez a kisebb indikatív ár egy kiemelt pénz- és tőkepiaci szereplő magatartása által, és egy kiemelt tőkepiaci instrumentum vonatkozásában valósult meg.

Enyhítő körülmény volt, hogy az OTP Bank preventív intézkedések megtételét vázolta a hasonló esetek megelőzése érdekében (üzletkötők tőzsdei limitjének a csökkentése a tőzsdei kereskedési rendszerben, üzletkötői hiba monitoring kidolgozása).

A felügyelet a szankció alkalmazásával biztosítottnak látja, hogy az OTP Bank jövőbeni tőkepiaci tevékenysége során fokozott figyelmet fordít a piacbefolyásolás tilalmára vonatkozó szabályok és elvek teljes körű érvényesítésére.

Olvasóink írták

  • 1. flexsnake 2010. január 31. 14:51
    „ezt a pszáfot kellene már feloszlatni végre.
    Halvány lila gőzük nincs a kereskedésről. Amerikában szemközt röhögnék a szervezetet.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A pesti SZDSZ elfogadta az MDF ajánlatát

Az MTI úgy tudja, hogy egyelőre a jelöltek személyéről nem született döntés a választmányi ülésen. Tovább olvasom