Délmagyar logó

2019. 02. 18. hétfő - Bernadett -1°C | 12°C Még több cikk.

Több adószabály módosításáról döntött a kormány

Több adószabály módosításáról, egyszerűsítéséről döntött a kormány: az adózási rendszer ésszerűsítése mellett adókedvezmények bevezetését is kezdeményezi a kabinet az elektronikus adóbevallás megkönnyítése érdekében.
A Kormányszóvivői Iroda pénteki közleménye szerint több kedvezményt vehetnek igénybe a vállalkozások. Mint írják, adókedvezményt kapnak a 4 millió forint éves árbevételt meg nem haladó egyéni vállalkozók és vállalkozások.

"Ha ezek a vállalkozók és vállalkozások számviteli és könyvviteli szolgáltatást vesznek igénybe, a szolgáltatás díjának 15 százalékát írhatják le az adójukból. Amennyiben nem vesznek igénybe könyvelői szolgáltatást, akkor a 2006-2007-ben beszerzett számítástechnikai gépekre elszámolt értékcsökkenés és az igénybe vett internetszolgáltatás együttes összegének 10 százalékát írhatják le a társasági adóból, illetve a vállalkozói személyi jövedelemadóból" - olvasható a közleményben.

A kommüniké kitér arra, hogy azoknak a vállalkozóknak, akiknek nincs alkalmazottjuk, a jövőben nem kell minden hónapban nullás bevallást adniuk, csak akkor kötelezettek a havi bevallás benyújtására, ha kifizetést teljesítenek.

Szintén adókedvezményt vehetnek igénybe a 25 millió forint éves árbevételt el nem érő könyvelők és könyvelőcégek a 2006-2007-ben beszerzett számítástechnikai gépekre elszámolt értékcsökkenés és az igénybe vett internetszolgáltatás értéke alapján.

Az evát igénybe vevőkre vonatkozó döntés szerint kedvezményben részesülnek azok az ily módon adózók, akiknek bevétele nem haladja meg a 4 millió forintot, ha a vállalkozás könyvelő szolgáltatását veszi igénybe; ekkor a fizetett díj 60 százaléka csökkenti az eva alapját.

"Ha önmaga készíti el a bevallásait, a 2006-2007-ben beszerzett számítástechnikai berendezései értékének 20 százalékával, továbbá az általa igénybe vett internetszolgáltatás díjának 40 százalékával csökkentheti az eva alapot. Ez utóbbi vonatkozik a 25 millió forint bevételt el nem érő evás könyvelőkre is" - írja a kommüniké a további, ugyancsak az evás adózókra vonatkozó kedvezményekről.

A kormány döntése értelmében módosulnak az adójogszabályok ingatlanbérbeadás esetén. A jelenlegi szabályozás szerint, ha valaki ingatlant ad bérbe, a különadózás helyett választhatja, hogy a jövedelme az összevont adóalap részeként adózzon, azonban e választása csak négy egymást követő adóévre szólhatott.

Ez most úgy módosul, hogy - 2007. január 1-jétől - akár minden évben dönthet a bérbeadó arról, hogy az ingatlan bérbeadásából származó jövedelme után különadózóként vagy az összevont adóalap részeként adózik.

"Változás, hogy a szövetkezeti tagi kölcsön és célrészjegy után fizetett kamat is 20 százalékkal adózik. Ez a szabály visszamenőlegesen is alkalmazható, ha az a magánszemély számára előnyösebb" - írja a Kormányszóvivői Iroda.

Kormánydöntés született arról is, hogy az elvárt adóra és a különadóban is alkalmazhatók a kedvező európai uniós szabályok az egyesülésekre, szétválásokra, kedvezményezett eszközátruházásokra és részesedéscserékre.

Az ekhót választókat érintő döntés, hogy az ekhót munkaviszonyban választó adózónak is legalább havonta a minimálbérnek megfelelő összeg után kell járulékot fizetnie.

"További változást jelent, hogy az áfatörvény egyszerűsíti a számlatartalmat: a továbbiakban nem kell feltüntetni a fizetés módját és a határidejét" - olvasható a közleményben.

A Kormányszóvivői Iroda közleménye végül szól arról is, hogy az Európai Unió 2007-es bővítése után Romániából és Bulgáriából illetve Románián keresztül Ukrajnából továbbra is csak 200 szál cigarettát hozhatnak be az utazók adómentesen, mivel a két országban csak 2010-ben vetik ki az unióban meghatározott minimális jövedéki adót a cigarettákra.

MTI/hirado.hu

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jogosak az Audi szempontjai?

Tovább olvasom