Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Több géppel, külső segítséggel a havazáskor

A Győri Kommunális Szolgáltató Kft. tegnap bejelentette, a korábbiaktól eltérően idén már a lakóutcákban is a havazás kezdetén elindítják a hóeltakarítást, ehhez több vállalkozót vonnak be a munkálatokba. Az új körforgalmak takarítása nem, de az aluljáróé a társaság feladata.
Kibővített gépszemlére várta az érdeklődőket tegnap a Győri Kommunális Szolgáltató Kft. (Komszol). A korábbiaktól eltérően nemcsak a gépeket, de azok kezelőinek, a hóeltakarítást végzők szolgálati helyét, melegedőjét, valamint a diszpécserközpontot is bemutatták a nyilvánosságnak.
Bevezetőjében a társaság igazgatója, Kovács Barnabás bejelentette: ezen a télen a felüljárók, hidak és a tömegközlekedési útvonalak mellett a lakóutcák hóeltakarítását is egy időben kezdik el. Ez ugyan többletköltséggel jár, mivel a kapacitás biztosítása érdekében az előző években szokásosnál több alvállalkozót kell bevonni a munkákba. Előny azonban, hogy a legyúrt hó felolvasztásakor nem kell környezetre káros anyagokat használni.
A városüzemeltetési ágazat vezetője, Krakovszki József tájékoztatása szerint Győrben az úthálózat téli síkosságmentesítéséről az önkormányzati utakon a Győri Kommunális Szolgáltató Kft., míg az állami – egy és két számjegyű utakon – a Magyar Közút Kht. területi igazgatósága gondoskodik. Az utak nagyobb része – több mint 300 kilométer –, valamint a közterületi járdák, a kerékpárutak, a fizetőparkoló-hálózat, a parki átvezetőutak, a piacterek és a sétálóutca is a Komszolhoz tartozik.
Az üzletágvezető hangsúlyozta, hogy a munkagépek a havazás kezdetével egy időpontban és egyszerre indulnak útnak. A hótoló és sószóró adapterrel felszerelt gépeket program szerint, először a hidakra és felüljárókra vezényli az ügyeletes diszpécser.
A kisgépek is a havazás kezdetével egy időpontban indulnak a közterületi járdákra, a sétálóutcákba, a kerékpárutakon és a piactereken tolják a havat és szórják az apró zúzalékkal kevert sót. A hidak, alul- és felüljárók lépcsőit, a buszmegállókat nem lehet géppel tisztítani, ezért a Komszol munkatársai kézi erővel végzik a síkosságmentesítést. Idén is lesz vinasz, méghozzá mínusz 7 Celsius-fok alatt, amikor a só már nem olvasztja meg a jeget.
Krakovszki József hangsúlyozta: indokolt esetben a hótolók üzemanyaggal, szóróanyaggal feltöltve, fűtött garázsban állnak. A gépjárművezetők, a gépkezelők és a kéziállomány folyamatosan a központi telephelyen tartózkodik. Amikor elkezd esni a hó vagy lefagy az út, a telephelyen lévő állomány azonnal útnak indul.
Győr alpolgármestere, Németh Zoltán megfelelőnek ítélte a felkészülést, amiről igazán majd a tél végén lehet véleményt mondani. Ugyanakkor hangsúlyozta, a városban megépült új körforgalmakban várhatóan nehéz lesz megoldani a hóeltakarítást. Ez azonban nem a Komszol feladata, hanem a Magyar Közút Kht.-nek kell elvégeznie. A közlekedés biztonsága érdekében az alpolgármester reméli, hogy az útkezelő ezt meg tudja oldani.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hirtelen csecsemőhalál – agykárosodás miatt

A hirtelen bölcsőhalál veleszületett agyi károsodás következménye lehet – utalt amerikai… Tovább olvasom