Délmagyar logó

2019. 04. 22. hétfő - Csilla, Noémi Még több cikk.

Több milliárd forintot is megspórolhat 10 kórház

Akár több milliárd forintot is megspórolhat az a 10 kórház, amely összefogott és január 1-től közösen kérnek árajánlatot a gyógyszergyártóktól. Az intézmények évente összesen 8-10 milliárdot költenek gyógyszerekre, azt remélik, hogy az összefogással a gyártóknál olyan kedvezményeket tudnak elérni, amelyek több tíz százalékos költségcsökkenést eredményezhetnek.
A 10 kórház Ajkán, Dunaújvárosban, Egerben, Esztergomban, Hatvanban, Gyöngyösön, Kiskunhalason, Miskolcon, Salgótarjánban, Zalaegerszegen van. Ezek gyógyszerbeszerzését a Hospinvest, illetve a cég leányvállalata az Ispotály Kft végzi. Deák Gábor, a Hospinvest alelnöke szerdán elmondta: eddig mindegyik kórház külön tárgyalt a gyógyszergyártókkal, a kisebb intézmények kevesebb, a nagyobbak nagyobb árkedvezményeket tudtak elérni náluk. Most, hogy együtt lépnek fel, és közösen kérnek ajánlatot, van olyan készítmény, amelyiknél a gyártók csaknem 64 százalékot engedtek az árból - tette hozzá.

A 10 intézmény közös gyógyszer-alaplistáját úgy alakították ki, hogy a hatóanyag alapján megvizsgálták a betegek kórházi gyógyszerfogyasztását a korábbi 2 évben - mondta Mike László, a Hospinvest gyógyszerészeti szakmai vezetője. A tapasztalatok birtokában az intézmények elküldték igényüket a gyártóknak, amelyek egymással versengve tettek ajánlatokat. A 10 kórház képviselőiből álló alaplista-bizottság döntött végül arról, hogy melyiket fogadják el. Mike László hozzátette: Jelenleg 615 készítmény szerepel a közös alaplistán, de a "vének tanácsa" 3 havonta ülésezik, tehát le-, és felkerülhetnek erre új gyógyszerek.

Ezen kívül, ha egy beteg ragaszkodik saját gyógyszeréhez, a közös bizottság külön engedélyével ez a szer is beszerezhető. Így a gyógyszerválasztás szabadsága sem sérül - mondta a Hospinvest szakmai vezetője.

A Hospinvestnek, amely jelenleg 3 kórházat, a hatvani, a gyöngyösi és a kiskunhalasi intézményt üzemelteti, már nincsenek tartozásai a beszállítói felé - mondta a cég alelnöke kérdésre válaszolva és hozzátette: tavaly év végén sikerült az adósságaikat lefaragni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Terjed a bankkártyahasználat, kevesebb a visszaélés

Magyarországon egy év alatt hét és fél százalékkal 2,8 millió darabra nőtt a Visa-plasztikok száma -… Tovább olvasom