Délmagyar logó

2019. 06. 26. szerda - János, Pál 20°C | 32°C Még több cikk.

Több mint 150 településen kell fertőtleníteni az ár után Borsodban

Több mint másfélszáz településen kell fertőtleníteni az árvíz után Borsod-Abaúj-Zemplénben; 27 településén már befejeződött a fertőtlenítés, 110-ben jelenleg zajlik, s még nem kezdődött el 24 helyiségben - tájékoztatta az észak-magyarországi regionális tiszti főorvos az MTI-t.
Bodnár Judit közölte: fertőtleníteni csak ott lehet, ahol már stabilizálódott a helyzet. Minthogy ez a napokban egyszerre sok településen következett be, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) településről, településre járó 30 fős csapata is erősítésre szorult.

Az ÁNTSZ szakembereinek (egyebek mellett) a fertőtlenítésben főleg a tanácsadás a feladata, ehhez a helyiek más régiókból még 20-25 fős erősítést kaptak, plusz 8 autóval. "A tanácsadáson túl az is a munkánk, hogy az önkormányzatok illetékességi körébe tartozó fertőtlenítés mértéke a közösségi épületeknél indokolt és szakszerű legyen" - ismertette.

Hozzátéve, a saját ingatlanának fertőtlenítéséért mindenki maga felel, neki kell elkezdenie, amihez szükség esetén segítséget kérhet az önkormányzattól. Vannak önkormányzatok, amelyek előre készleteztek, emellett adományokat kaptak, de mindegyik számára létezik lehetőség a beszerzés utólagos elszámolására - közölte a szakember.

Kitért arra, hogy miután senkit nem lehet arra kényszeríteni, hogy elhagyja vízzel elöntött lakhelyét, náluk fokozottan fennáll a fertőzés veszélye, aminek leginkább a fokozott személyi higiénével lehet elejét venni. Mindez nem helyettesíthető a védőoltással, ami egyébként is csak a hepatitis A ellen véd, sok egyéb fertőzés ellen nem. A kitelepített emberek kapcsán közölte: komolyabb betegség nem fordult elő az átmenetileg Miskolcon elszállásoltak körében sem. A "befogadó helyekre" az önkéntesek mellé az ÁNTSZ háziorvosokat, ápolónőket és területi védőnőket, sőt gyógyszerészeket is berendelt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rendkívüli tisztújítás a HÖOK-ban: év végéig Körösparti Péter az elnök

Körösparti Péter eddigi ügyvezető elnököt választotta év végéig vezetővé a Hallgatói Önkormányzatok… Tovább olvasom