Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Több mint egy hete tart az adatfeldolgozók sztrájkja

Több mint egy hete tart a sztrájk a Központi Adatfeldolgozó és Nyilvántartó Hivatalban, a dolgozók szerint sem a hivatal tárgyalással megbízott vezetése, sem az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium nem kíván megállapodni velük.
Bárdos Judit közleményében azt írja: a BRDSZ sztrájkbizottsága több lehetőséget is felajánlott az ésszerű megállapodás érdekében, de érdemi konszenzusos ajánlatot nem kapott. "Miután nem okoz országos botrányt a gépterem leállása, a bizottság álláspontja szerint a történtek azt bizonyítják, hogy a munkáltató nem hajlandó a realitás talaján álló kompromisszumra, e helyett közönnyel szemléli az eseményeket, az egyeztetéseket is csak azért folytatja, mert ezt jogszabályok a sztrájk idejére kötelezően előírják" - tartalmazza a közlemény.

A sztrájkbizottság, illetve a sztrájkolók hétfő óta hiába várták annak az irányító szervnek a jelentkezését, amelynek a képviselőivel tárgyalni lehetne. Elmondásuk szerint a közigazgatásban tapasztalható kaotikus állapotok miatt kedd estig nem tudták, melyik hatóság képviselőivel tárgyaljanak. Hivatkoztak az Alkotmánybíróság november 21-én kelt határozatára, amelyben - alkotmányellenesség miatt - megsemmisítik a vonatkozó kormányrendelet azon bekezdését, amely a KANYH irányítását a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszterhez rendeli telepíteni.

A központi adatfeldolgozó hivatal végzi az egész országra kiterjedően az adatszolgáltatást, a személyigazolvány, a lakcím, az útlevél, a hatósági erkölcsi bizonyítvány, a gépjárművezetői engedély és büntetőpontok nyilvántartását. Emellett a rendőrség, a Nemzetbiztonsági Hivatal, és más, a törvényben meghatározott szervek részére szolgáltat adatokat a nap 24 órájában, folyamatos munkarendben, szünet nélkül.

Az igazságügyi tárcánál a sztrájk kezdete óta az MTI többszöri megkeresésére sem reagáltak a dolgozók sztrájkjára.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Olvassa a politikusokról írt könyveket?

Tovább olvasom