Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Több mint kétezer pedagógust bocsátottak el

Több mint kétezer pedagógust, háromszáz pedagógiai előadót, szakértőt bocsátottak el idén július 28-ig.
Hiller István oktatási miniszter egész évben tagadta az elbocsátásokat, és Tatai-Tóth András MSZP-s képviselő is arról beszélt még szerdán, hogy nem lesz számottevő létszámcsökkentés a szakmában. Az oktatási tárca végül aelismerte az elbocsátásokat és közölték, hogy az állás nélkül maradók száma augusztus 29-ig még nőhet, mert az intézmények addig dönthetnek a megszüntetésekről és átszervezésekről. Sok tanárt emellett részmunkaidőbe tehetnek át, és erről csak decemberben lesznek adatok.

Olvasóink írták

 • 10. nonono 2008. augusztus 09. 23:23
  „No, nem gondoltam volna, hogy egyszer azt fogom mondani, hogy rosszul választottam szakmát. De így van. Tanárnak kellett mennem, mert úgy gondoltam, hogy az emberek segítése a gyermekük tanítása útján lehetséges a legjobban.
  Most szívesebben dolgoznék mást, mondjuk alkotó tevékenységet :), mivel a szakmámban nincs sikerélményem (honnan is lenne, a főiskolán nem tanították meg, a szakközépben pedig hiány volt már akkor is igazi pedagógusokból), a legutolsó kis hibáért is engem hibáztatnak. Sőt, ha lekevernék egy nyaklevest egy nebulónak, én lennék a legnagyobb szemét állat, pedig lehet, hogy megérdemelte a drága, amiért lekurvázott pl.
  Szeretem a szakmámat, de a mai világban inkább mást csinálnék.
  A váltás nagyon nehéz, rosszak a kilátások nagyon :(
  Bocsánat, ha nem lenne érthető...”
 • 9. Matula 2008. augusztus 09. 23:14
  „Mindenből a legjödelmezőbbet kell tönkretenni? Malév, MÁV áruszállítás, stb.
  Az oktatásügy az állam legjobb, legjövedelmezőbb befektetése. Ezt is tönkrevágja az SZDSZ/MSZP ?”
 • 8. che 2008. augusztus 08. 21:30
  „És mi lesz a gyerekeinkel ??? Kit érdekel ???”
 • 7. haramia 2008. augusztus 08. 18:07
  „Persze nem csak "személyi" problémák vannak:

  Életveszélyesek a villanyvezetékek, omlik a vakolat, elöregedtek az ajtók és az ablakkeretek több győri iskolában is. Az önkormányzat idén minden korábbinál nagyobb összeget, 370 millió forintot költ a nyári felújításokra, de ennek a többszöröse is kevés lenne. Az oktatást felügyelő győri alpolgármester szerint a kormánynak az épületek állagmegóvását, korszerűsítését kellene támogatnia, mielőtt digitális táblákra ír ki pályázatot, hiszen lassan a normális oktatás feltételeit sem tudják garantálni.

  A győri Kazinczy Ferenc Gimnázium idén 100 éves. Ez az intézmény rendezi évről évre a nagy hírű, országos ,,Szép magyar beszéd" versenyeket, de mint mondják, az ígérgetésekből már elegük van. Festők csiszolják az ablakokat, a mennyezetet, de az esztétikai javításokon túl többre nem futja.

  Az önkormányzat hiába költ minden korábbinál nagyobb összeget a nyári korszerűsítésekre, ez csak tűzoltás. Van olyan iskola, ahol a régi, rossz vezetékek miatt esőzéskor ráznak a falak, a leomló homlokzatdarabok pedig súlyos sérülést is okozhatnak. Még az üveges szekrény is veszélyes, karnyújtásnyira a padoktól.

  Halált is okozott az iskolák állapota

  Korábban Győrben volt már rá példa, hogy egy kilazult régi kődarab egy diák halálát követelte. Az idősödő épületek nagyobb karbantartás nélkül egyre komolyabb veszélyt jelentenek tanulókra és pedagógusokra egyaránt.

  A helyzet nem egyedi

  Balesetveszélyes állapotban van az általános iskola a Zala megyei Becsehelyen is. Az 1930-ban épült oktatási intézménynek nincs alapja, a tető megrogyott és beázik, a falak repedeznek. Az egyik bejáratot már évekkel ezelőtt lezárták, mert az életveszélyes. A kritikus állapotok miatt az egyetlen megoldás az épület elbontása, és újraépítése lenne. A beruházás közel 300 millió forintos költségét az önkormányzat nem tudja finanszírozni. Támogatásra már évek óta pályáznak, de eddig nem kaptak kedvező elbírálást.”
 • 6. haramia 2008. augusztus 08. 17:46
  „Érdekes, ezt a hírt az állandóan Fityiszelő "Apuka1" valahogy nem akarja kommentálni, most is - több nevet is használva - ott áskálódik a szentesi igazgató kinevezésnél. Na Fityisz-elő?? Mi lesz?”
 • 5. MAGDA 2008. augusztus 08. 16:18
  „Mamóca kérdése jogos.A válasz:"pénz jár utánuk".”
 • 4. haramia 2008. augusztus 08. 10:37
  „Drága "Mamóca" nem is biztos, hogy "sok" az a pedagógus, Hilleréknek "sok", de például a szakképzéshez kevés. Drága "mamóca", valóban vesznek fel minden évben újabb és újabb hallgatókat az egyetemekre, de mindig egyre kevesebbet-kevesebbet. Pedagógusokat meg drasztikusan kevesebbet-kevesebbet. Ha pedig nem vesznek fel, akkor előbb-utóbb hiány lesz. Amiben maximálisan igazat adok önnek is és Hortonnak is, hogy hosszútávú tervezésnek nyomát nem látni, pedig itt viszonylag jól kiszámíthatók lennének az igények, mind gyerekszám, mind piaci igény szempontjából. A nagy pártok koncepciója egyébként a szakképzésben szinte m egegyezzik (csak csinálni kellene már valamit), a többiben merőben eltér, az biztos, hogy ami most megy, az katasztrofális.”
 • 3. Horton 2008. augusztus 08. 09:02
  „"mamóca" !-Jogos a kérdés!!!

  Már a hazugságaikból is tele van a padlás!
  A szakmunkásokból meg hiány van.........”
 • 2. mamóca 2008. augusztus 08. 08:19
  „ha ennyi felesleges pedagógus van kis hazánkban ,akkor miért vesznek fel minden évben ujabb és újab hallgatókat az egyetemekre, főiskolákra, pedagógus képzőkbe???”
 • 1. Kolompár Rómeó 2008. augusztus 08. 07:54
  „Csak nem má´ megin´ hazudtak? Fel sem foghatom, hogy ilyen megtörténhet! Nem így ismertem meg felelős vezetőinket!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Még nem dőlt el a különadó sorsa

Egyelőre bizonytalan, hogy valóban eltörlik-e jövőre a vállalkozások 4 százalékos különadóját.… Tovább olvasom