Délmagyar logó

2019. 03. 22. péntek - Beáta, Izolda 1°C | 17°C Még több cikk.

Több mint kétmilliárdtól eshet el Székesfehérvár

Több mint kétmilliárd forint uniós támogatástól eshet el Székesfehérvár, mert a Nemzeti Örökségvédelmi Hivatal és az Országos Tervtanács is ellenzi, hogy a Királyi Séta projekten belül megépüljön a volt koronázó bazilika egy részlete.
A város most társtervező bevonásával módosítani akarja a terveket, és bízik benne, hogy az örökségvédelmi hivatal és tervtanács mellett az Unió is elfogadja a változtatásokat, és a beruházás megkapja a pénzt.

A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal szakemberei szerint egyáltalán nem biztos, hogy úgy nézett ki a bazilika, ahogyan azt az Uniónak beadott tervek ábrázolják, az Országos Tervtanács pedig azt kifogásolta, hogy miért meghívásos pályázattal választották ki a tervezőt - mondta a Független Hírügynökségnek Viniczai Tibor alpolgármester.

A város most egy megoldással igyekszik orvosolni a két problémát. Országos pályázatot írnak ki egy társtervező bevonására, akinek segítségével módosítják a terveket. A pályázat kiírásáról hétfőn tartottak egyeztetést a városházán. Három, négy héten belül írják ki a társtervezőre a pályázatot.

A tervek augusztus végén, szeptember elején ismét a tervtanács elé kerülnek. Ha elfogadja azt, akkor a város tervmódosítást ad be, ha nem, elveszti a támogatást.

A Királyi Séta projektre 2.3 milliárd forint uniós támogatást nyert Székesfehérvár. A terv a város idegenforgalmát növelné, régi koronázó város múltjának felélesztésével. Ennek alapeleme a volt koronázó bazilika helyén lévő Nemzeti Emlékhelyen a templom egy részletének megépítése. Az építkezés 2009 nyarán indulna.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Léderer András bízik Kuncze Gábor bölcsességében

"Bízom Kuncze Gábor bölcsességében és abban, hogy ragaszkodni fog tavaly bejelentett… Tovább olvasom