Délmagyar logó

2019. 04. 25. csütörtök - Márk Még több cikk.

Több mint négy százalék osztalékot fizetnek

Nettó több mint négy százalék osztalékot fizet a mezőgazdasági zrt. a részvénytulajdonosoknak.
– Nettó több mint négy százalék osztalékot fizet a mezőgazdasági zrt. a részvénytulajdonosoknak – összegzett dr. Szaiff Gyula, a hegykői zrt. elnök-igazgatója. Jövőre környezetvédelmi beruházásokra is tízmillió forintokat szeretnének fordítani.

– A Hegykői Mezőgazdasági Zrt. idei teljesítményét a kettősség jellemzi – fogalmazott dr. Szaiff Gyula, a zrt. elnök-igazgatója. – A növénytermesztésnél tavalyhoz képest mintegy 10–15 százalékkal emelkedtek az átvételi árak, ami még a termelési költségek növekedését is ellensúlyozta. Ezen túlmenően nem volt gond az értékesítéssel, így az őszi búza, a tavaszi árpa, a repce, a kukorica – a nemzeti és az uniós támogatásokkal együtt – nyereséget hozott.

– Más a helyzet az állattartásnál, a tejtermelésnél – utalt a gondokra az elnök. – Öt éve nagyjából ugyanannyi tehenünk van, a szaporulattal együtt ezerháromszáz szarvasmarha. Tehenészetünk munkatársai nagy szakértelemmel most is ugyanazt végzik tisztességgel, mint eddig, mégis: a tejtermelésből és -értékesítésből származó bevételünk idén nyolcvanmillió forinttal lesz kevesebb, mint volt öt esztendeje. Fél évtizeddel ezelőtt egy liter tejért 75 forintot kaptunk, idén nem egészen 63 forintot. Igaz, a literenkénti nemzeti támogatás a tavalyi 4,66 forintról idén 8,10 forintra nőtt, ám az átvételi ár drasztikus csökkenése miatt épphogy szinten tarthatjuk ezt az ágazatot.

– Összességében így is nettó több mint négy százalék osztalékra számíthatnak részvényeseink, amit jövő tavasszal fizetünk ki – folytatta az elnök-igazgató. – Ez nagyjából megfelel a tavalyi eredménynek. Idén hatvanmillió forintot fordítottunk gépvásárlásra és modernizálásra, ebből pályázat útján 11 millió forint uniós támogatáshoz jutottunk. Ami 2007-et illeti, megvárjuk a pályázatok kiírását, aztán rangsorolunk. Annyi azonban már biztos, hogy a következő évben környezetvédelmi beruházások megvalósítására – például az istállótrágya szigetelt térben való tárolására, vagy éppen veszélyes hulladék elhelyezésére – is több tízmillió forintot szeretnénk költeni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Olvassa a politikusokról írt könyveket?

Tovább olvasom