Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Több mint száz mohácsi roma költözne Kanadába

Bár pontos szám továbbra sincs, a Mohácsi Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnöke úgy tudja: több mint száz helyi roma fontolgatja, hogy a vízumkényszer március 2-i megszüntetése miatt Kanadába utazik, és ott próbál munkát keresni.
A Külügyminisztérium és a kanadai nagykövetség munkatársai kedden 14 órától tájékoztatót tartanak az érdeklődőknek Mohácson arról, milyen lehetőségeik vannak a tengerentúlon - mondta Kovács István. Borsod megyében is több roma család a kivándorlást fontolgatja.

Több mint 3500 roma él Mohácson, 90 százalékos körükben a munkanélküliség, vagyis a régiós beruházások és foglalkoztatási programok ellenére nem találnak munkát maguknak, nem tudják biztosítani családjuk megélhetését - mondta a Független Hírügynökségnek a Mohácsi Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnöke. Kovács István tudomása szerint még nem utazott ki senki, de már legalább százan fontolgatják ezt. Sokan gyűjtik rá a pénzt, és "bármi áron" ki akarnak utazni - fogalmazott.

Borsod megye több városából, Miskolcról, Sajószentpéterről és Kazincbarcikáról is arra készül több család, hogy kivándorolnak a vízummentes Kanadába a romák közül. A családokból egyelőre csak a férfiak mennének, hogy kint - főleg az építőiparban - dolgozzanak - mondta a Független Hírügynökségnek a Roma Polgárjogi Mozgalom Borsod megyei elnöke. Dancs Mihály úgy tudja: többen már a repülőjegyet is megvették.

Kanadán kívül Anglia is szerepel az úticélok között. A borsodi romák kint élő ismerőseiken, családtagjaikon keresztül szereznek konkrét állásajánlatot. Dancs Mihály információi szerint Borsod megyén kívül Nyíregyházáról mennek a legtöbben, ott harminc család kelne útra a közeljövőben. "Megértem őket, többségük 5-6 átképzésen van túl, és itthon mégis lehetetlen elhelyezkedniük" - fogalmazott a megyei elnök.

A kanadai kormány március 2-ától törölte el a vízumkényszert Magyarországgal szemben. Ez azt jelenti, hogy a büntetlen előéletűek érvényes útlevéllel átjutnak a határon, és legfeljebb hat hónapig az országban maradhatnak, de ezen időszak alatt nem vállalhatnak munkát. A hat hónapnál hosszabb tartózkodáshoz ezentúl is vízum kell.

2006 végén csaknem 300 magyarországi roma utazott ki a svédországi Malmöbe, de az ottani bevándorlási iroda elutasította politikai menedékjog kérelmüket, így haza kellett jönniük. 2007 elején is Kanadát célozták meg a romák, és Mohácsi Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnöke úgy tudja: többen le is telepedtek az észak-amerikai országban.

Olvasóink írták

 • 19. Kálai János 2008. május 06. 12:14
  „A Kovács István nem tud semmit sem csak magyaráz a pénzekért es a cigányokat csak rosszab helyzetbe jutatja!!!!!!!!”
 • 18. OLVASD EL!!!!!! 2008. március 19. 19:59
  „szerintem nem kellene a média elött szerepelni/nyilatkozni még a kisebbségi elnöknek sem hagyjátok már békén a romákat. ha segíteni nem tudjátok őket akkor ne reklámozzátok, a magyarok ugyanúgy kimennek családostól!!!!!”
 • 17. pan.cser 2008. március 18. 15:36
  „No ezek pofára esnek. Kanadában valóban tudnak nekik munkát adni, szívesen látnak mindenki a végtelen térségekben. A férfiak kapnak munkát az erdőben, lehetnek, favágók, nehézgépkezelők sofőrök stb. Csak az a kérdés, fűlik-e hozzá a foguk. Tartok tőle, hogy itthon is találtak volna munkát, ha akarnak. Hozzá kell tennem nem csak a cigányok között fordul elő ilyesmi.”
 • 16. skorpio21 2008. március 18. 07:56
  „Lehet,hogy rosszul emlékszem,de a 2006-ban "kivándorolt" romákat KÖZPÉNZBŐL utaztatták vissza!???
  (szándékosan írtam,hogy vissza,mert azt nem írhattam,hogy HAZA!)/a tv2 műsorában éppen most nyilatkozik az illetékes "főroma"/
  Majd ezeket is visszahozatjuk,ha kellőképpen lejáratják az országot Kanadában is???
  Mit lehet még ezeknek megengedni ??? Brüsszelben már úgy tudják,hogy Magyarország ROMAORSZÁG!!!
  Meddig még!!!!!!!”
 • 15. Marcsikaa 2008. március 18. 06:21
  „Szeretném az utolsót is elkisérni a határig /veszek ki 1 nap szabit is/, hogy biztos átlépje az országhatárt. Igérem , nagyon fogok integetni.”
 • 14. thaibox 2008. március 18. 05:11
  „Alaszkába menjenek, ott sokkal jobb lenne nekik, de vigyenek magukkal mégtöbb sosrstársat is!”
 • 13. palika 2008. március 18. 00:04
  „Na, vegre egy jo hir a kisebbseggel kapcsolatban. Ki kellene nekik utalni soron kivul a 13-ik havi csaladi potlekot csak hogy kotrodjanak el minnel elobb.”
 • 12. kalampárromeo 2008. március 17. 21:53
  „hála isten csak ne jöjjenek vissza soha többé!!!!felhivnám a figyelmüket,hogy tavaly ilyentályt kérték sólyom lászlót "mentse fel őket a magyar állampolgárságuk alól"!!!!mielőtt elindulnának azt nehogy elfelejtsék megtenni!!!!!hátha nem kellene nekik szégyenkezniük, hogy magyarok.ugyanis ezzel indokolták akkor amiért kérik a magyar állampolgárságuk megszüntetését.akkor lett világos teljesen mi is az ábra itt magyar honban,amikor nem kaptak az alkalmon a kormányban,hogy örömmel teljesitsék a kivánságukat.mert én is ugy latom,hogy évszázadok óta csak élősködnek a magyar dolgozó embereken!!dolgozni,tanulni nem akarnak!!!!de nekik ingyen lakás,magánházak,segélyek,stb.stb.stb.minden jár!!!mert megvehetők,júdások a választások alkalmával!!!!!MENJENEK!!MENJENEK!!!!MENJENEK!!!!CSAOOOOO”
 • 11. Túrabakancs 2008. március 17. 21:42
  „Tisztelt Maci52!
  Sajnos a 600.000-fő már közel 1.100.000!!! Legalábbis a legújabb
  kimutatások szerint! A nyulak nem szaporodnak így... Az SzDSZ-es
  politika (a kissebbségek túlzott védelme a magyar lakosság ellené-
  ben) bizony ezt eredményezi. Hogy miért? Mert ez az érdekük!
  Azok akik izraeli-magyar állampolgárságúak, nem a magyar nép
  előremenetelét fogják nézni! Amíg mi a cigányokkal "hadakozunk",
  addik ŐK lenyúlják az országot! Sikerrel.. Elég csak tájékozódni
  különféle helyekől, és máris világos lesz minden.A magyaroknak
  nagyon lessú a felfogásuk, ráadásul nem tanulnak a történelem-
  ből. Viszont szerencsére kezd már változni valami! Pozitív irány-
  ba! :)”
 • 10. maci52 2008. március 17. 21:02
  „A cikk nem jól kezdődik,"Több mint hatszázezer"”
 • 9. RudyD 2008. március 17. 20:45
  „Free totally permanent opportunities in Grizzley-feed Valley, Canada! Whole families in advance!
  As fatter as better!
  Yess!! Go Go Gooo!”
 • 8. Attila. 2008. március 17. 20:41
  „Elmondom...A lentebb leírt segélyekből, bűnözésből, színesfémből, az Önök illetve az én adóforintjaimból. Menjenek is csak, majd Kanada ismét be fogja vezetni a vízumkényszert velünk szemben. Ha ott is úgy élnek mint itt, akkor megint öregbítik egy újabb országban a jóhírünket. Azt nem írják, hogy pár éve hangos volt a Nyugat-Európai sajtó a kivándorolt magyarországi cigányok ottkinti bűnözéseitől. Mindent loptak amit lehetett, és az asszonyaik meg a csálád sorban állt a segélyekért. Szégyen, de itt Németországban az esti egyik csatorna Magyarországot mutatta, persze Borsod és egyéb megyét a cigókkal az élen. Sajnos nem az ország szépségét, hanem azt hogy ilyen Magyarhon. Köszönhetjük rézbőrű tolvaj és ingyenélő kissebségnek.”
 • 7. fogyaszto 2008. március 17. 20:40
  „Romaknak sincs penzuk!De viszont van felbujtojuk aki egyben az uzsoras is.Ezeknek a primitiv barmoknak mas sem kell mint fenyes jovokep (POTYA CSEGELY) + egy kis UZSORA es maris indul a ciganykaravan.Gondolom a helyi cigany vajda felvazolta a nagy lehetosegeket (lakhatasi tamogatas,etkezesi tamogatas ,gyermek elhelyezesi tamogatas,csaladi tamogatas,munkanelkuli segely...) ha esetleg munka veletlenul szoba kerul akkor is valami vezeto IT ceg vezeto manager allasara pajaznanak.”
 • 6. Kért Elek 2008. március 17. 20:12
  „Én dolgozom de sajnos nem tudok összespórolni egy Kanadáda szoló repülő jegyre, a romáknak ez hogy sikerül ha nem is dolgoznak???????????”
 • 5. fogyaszto 2008. március 17. 19:47
  „DELMAGYARORSZAG!Arrol miert nem szol a cikk hogy miert pont kanadaba vagy svedorszagba akarnak menni a halmozottan hatranyos kisebbseg!!!!!!!Elarulom!Azert mert a szocialis tamogatasok itt a legmagasabbak magyarul SEGELYEK vagy CSEGELY!Bizony dolgozni magasabb fizetesert 2004 marcius 1. ota mar az UK vagy Irorszagban is lehet.Munka van boven raadasul itt nem nezik sem a szint sem a szarmazast.PL egy konyhai mosogato most is megkeresi a 1700-2000ft/orabert.2004 ota mar tobb mint 15 EU orszagban lehet szabadon dolgozni magasabb berert.Ide erdekes nem tolonganak a romak MERT A MUNKA NEKIK MEG MINDIG BUDOS DE NAGYON!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  CSAK A CSEGELY A CSEGELY + MEG EGY KIS CSEGELY SZAMIT!!!!!!!!!”
 • 4. dodó 2008. március 17. 19:22
  „A parazita a legyengített gazdatest helyett zsírosabbat keres!”
 • 3. péter g. 2008. március 17. 19:18
  „Kuruc.info: Szegény romák annyi évszázadon keresztül próbálkoztak hiába lebeszélni a nyilas magyarokat és a többi európai népet mérhetetlen rasszizmusukról.
  Mindig is nagylelkűek voltak, ha lehetett, nem vették el a munkalehetőségeket a magyaroktól, hanem magukra vállalták a munkanélküliség nyomasztó terhét - némi segélyért cserébe.
  Ahhoz képest, hogy minden magyar bűnös nyilas, ők mégsem büntettek meg mindenkit, ahogy járt volna, csak végszükség esetén statuálnak példát elszántan rasszista öregek vagy gyermekek befenyítésével, vagy Szögi Lajosok kivégzésével, ebből is látszik, hogy irgalmas szívű népek.
  Talán más kontinensen, más, toleránsabb népeket sikerül megváltoztatniuk, átnevelniük, mert velünk sajnos kudarcot vallottak, hiába volt a sok antirasszista propaganda, vagy bicskás fegyelmezés, nem használt nekünk.”
 • 2. Klárika 2008. március 17. 19:06
  „Nem találnak mukahelyet? Póbálkozhatnának esetleg kereséssel is ...
  Pláne ha esetleg akarnának is találni ....”
 • 1. ultra 2008. március 17. 18:54
  „Hajrá :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tizenöt éves fiút gyanúsítanak a szalonnai gyilkossággal

Egy 15 éves fiút gyanúsít a rendőrség azzal, hogy négy hónapja megölt egy idős nőt a… Tovább olvasom