Délmagyar logó

2019. 03. 21. csütörtök - Benedek 0°C | 13°C Még több cikk.

Több mint száz pesti demonstráció lesz október 21-23. között

Eddig 103 budapesti rendezvényt jelentettek be a rendőrségre október 21. és 23. közé - mondta az országos főkapitány a honvédelmi és rendészeti bizottság keddi kihelyezett ülésén a Rendészeti Biztonsági Szolgálat központjában.
Ezek közül egy demonstrációt tiltottak meg. A Magyar Nemzeti Bizottság a minisztériumi épületek köré vont volna blokádot, ezt a közlekedés rendjének megzavarására hivatkozva nem engedélyezte a rendőrség - közölte Bencze József.

A főkapitány szerint tanultak a tavaly októberi hibákból, és azóta számos területen történtek változások. Új védőfelszereléseket és járműveket szereztek be, egyebek mellett 3 Mercedes vízágyút. Összesen 3,2 milliárd forintot költöttek az új eszközökre. A rendőrök 3 helyen viselnek majd azonosítót, a sisakjukon, a jobb zsebük felett és a bal karjukon. Gumilövedéket nem fognak használni, és azokat a rendőröket nem vetik be, aki ellen eljárás zajlik a tavalyi zavargásokkal kapcsolatban - mondta Bencze.

Speciális, úgynevezett kiemelő csoportokat hoztak létre és képeztek ki. Az ő feladatuk lesz a rendzavarók elszigetelése és eltávolítása. A korábbinál többet használják a demonstrációk alatt a térfigyelő kamerákat, és úgynevezett dokumentáló csoportokat is kialakítottak. Az állományt felkészítették a gyülekezési jog részleteiről és igazoltatási útmutatót adtak ki a rendőröknek - közölte a főkapitány. Újdonság még, hogy a demonstrációk bejelentőivel közös helyszínbejárást tartanak a rendezvény előtt, és a vonulásos tüntetésekhez mozgó parancsnokot neveznek ki ezentúl, aki végig követi a demonstrációt.

A főkapitány sajnálatát fejezte ki, hogy kérésük ellenére sem módosították a gyülekezési törvényt, amely a jelenlegi formájában sok kérdést nem szabályoz egyértelműen. Bencze József ilyennek nevezte például, hogy bármennyi idővel előre be lehet jelenteni egy rendezvényt, és az sem egyértelmű, hogy meddig tarthat egy demonstráció. Az ellentüntetések engedélyezésének feltételei sem tisztázottak szerinte. A rendőrség azt is el szeretné érni, hogy a tüntetők ne akadályozhassák felismerésüket, például maszkokkal, mert ezzel könnyen kibújhatnak a felelősségre vonás alól.

A főkapitány közölte: kiemelten készülnek a jövő heti eseményekre, de méltóságteljes ünneplést szeretnének, ezért nem terveznek nagy rendőri jelenlétet a rendezvényeken, a kellő létszámú erősítés azonban rendelkezésre áll szükség esetén. Idén is várható, hogy vidékről csoportosítanak át erőket a fővárosba.

A tavaly őszi eseményekkel kapcsolatban Bencze József elmondta: összesítésük alapján 314 civil és 399 rendőr sérült meg, közülük 47-en súlyosan. A rendőrségnek 75 millió forint anyagi kárt okoztak a rendzavarások. Egymillió túlórát kellett kifizetniük és szintén egymillió plusz kilométert tettek meg a járműveik. Összesen 2,5 milliárd forint többletkiadásuk keletkezett a rendbontások miatt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új eljárás a bőrrák ellen

A bőrrákban szenvedő betegeket hamarosan egy új eljárással kezelik, méghozzá egy újfajta… Tovább olvasom