Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Több pénz igényelhető a megújult panelprogramban

A felújítások szigorú ellenőrzése, a megújuló energiaforrások támogatása a felújításoknál és több pénz jellemzi majd a megújult panelprogramot. Az új programról a karácsony előtti héten döntött a kormány, pályázni előreláthatólag február végétől lehet majd.
Ujhelyi István szerint az Új Magyarország lakásfelújítási Programnak továbbra is legfontosabb összetevője a panelprogram. Új elemként jelenik meg az Ökoprogram, amivel nemcsak panelek, hanem más típusú lakóépületek fűtési rendszerének korszerűsítésére is lehet pályázni. Az 1994 előtt épült házak lakói akár egyénileg is pályázhatnak.

Folytatódik az egycsatornás kémények felújítása. A Gazdasági és Közlekedési Minisztériummal (GKM) együttműködve a Nemzeti Energiatakarékossági Programot is összehangolják a lakásfelújítási programmal. Támogatni fogják a megújuló energiaforrások felhasználásának és beépítését. A szigetelés és a nyílászárók cseréjének ezután feltétele lesz, hogy legalább épületenként legyen fűtésszabályzó és mérőberendezés.

Nagyobb hangsúlyt fektetnek a tűzvédelemre is. Minden felújításnál szükséges lesz a tűzoltósági engedély bemutatása. Ujhelyi István elmondta, hogy szigorúan ellenőrizni fogják a kivitelezés és a felhasznált anyagok minőségét. A lakóközösségeknek öt éves adatszolgáltatási kötelezettségük lesz, hogy tudni lehessen, vajon megérte-e a felújítás. A mostani számítások szerint egy teljeskörű, jól elvégzett felújítással 50 százalékos energia-megtakarítás érhető el.

Növekszik a lakásonként igényelhető állami támogatás: 400 ezerről félmillió forintra. A túlköltekezett önkormányzatok helyett a lakók átvállalhatják a támogatásnak a helyhatóságra eső egyharmadát.

Szintén újdonság, hogy a mozgáskorlátozottak mellett az eltartóik is megkapják a mozgáskorlátozottaknak járó magasabb támogatást, ha ők a pályázók és nem a mozgáskorlátozott. Az állam ezen kívül átvállalja a meddő pároktól a gyermek születésére megelőlegezett szociális támogatás kamatait és költségeit. A lakásfelújítási és panelprogramos pályázatokat ezután csak részletes indoklással lehet elutasítani.

Pályázni vélhetően február végétől lehet majd, a pontos időpont a pályázat szövegének elkészítésétől függ. A panelprogram 2001-ben indult, azóta 190 ezer lakás újult meg a pénzből. A 2001 óta felhasznált körülbelül 30 milliárd forintnak megfelelő összeget fognak fordítani erre a célra a következő 3 évben.

Olvasóink írták

 • 4. triatlonos 2007. december 28. 10:40
  „Kb. 158 ezer az átlag, amit emelni kellett 400-ra, de már ez sem biztosit elegendő szavazatot. Pályázni egyénileg is lehet, de ahhoz már korábban le kellett volna adni a kopogtató cédulát, meg lehetett volna kapni születésnapi üdvözletet a polgármestertől. Eddig nem állt szándékomban, de mindenképppen megpályázok egy felujitást, mert kiváncsi vagyok az elutasitás indoklására!”
 • 3. matek 2007. december 28. 08:22
  „Meg kéne tanulni a 4 alapműveletet különös tekintettel az osztásra. 30 milliárdból 400000 támogatással lakásonként hogyan jött ki a 190000?
  csúzstatgatunk,csúsztatgatunk?”
 • 2. lkds 2007. december 27. 19:59
  „Na végre. Indulnak a könnyítések.”
 • 1. Dezső Bá 2007. december 27. 19:12
  „Szemét kormány, emelik a támogatást!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Visszaküldte Sólyom az egészségügyi törvényt a parlamentnek

Sólyom László visszaküldte megfontolásra az egészségügy átalakításáról szóló törvényt az… Tovább olvasom