Délmagyar logó

2019. 04. 25. csütörtök - Márk Még több cikk.

Több pénzt szánnak a magyar filmek állami támogatására

Nagy bejelentések kísérték a 38. Magyar Filmszemle indulását; olyan lépések történtek, amelyekre évek óta várt a filmszakma. A legutóbbi három évben már hatalmas eredmények születtek: hatszorosára emelkedett az állami filmtámogatás, évről évre nőtt a hazai produkciók száma.
Az OKM összesítése szerint a közvetlen magyarországi filmgyártási költségek teljes összege 2006-ban tovább nőtt, körülbelül 24 milliárd forint volt, ez a 2004-es háromszorosa. Ennek mintegy kétharmadát teszi ki a magyar és magyar koprodukcióban készült alkotások közvetlen gyártási költsége (összesen körülbelül 17 milliárd forint).

Nagyságrendileg egy forint filmgyártásra adott állami támogatás mellé 1,2-1,4 forint magántőke érkezett 2006-ban. Az adókedvezményre jogosító támogatási igazolások összesített értéke tavaly tovább emelkedett, meghaladta a hárommilliárd forintot.

Jelentős lépés, hogy tegnap óta az MMK tulajdonában van - egy tavalyi kormányhatározat alapján - a Mafilm Zrt., a Magyar Filmlaboratórium Kft., az Uránia Nemzeti Filmszínház, s az MMK-ba olvadt be a Magyar Történelmi Film Alapítvány. Így elhárult az a veszély, hogy a Mafilm két gyártóbázisa és az értékes budai telken lévő filmlaboratórium a korábban kimúlt filmstúdiók sorsára jusson.

Jelentős újdonság az is, hogy együttesen másfél milliárd forintot szán a Magyar Televízió és a Magyar Mozgókép Közalapítvány a következő három évben arra, hogy újra készüljenek magyar irodalmi művekből filmes adaptációk, történelmi témájú, valamint gyermek- és ifjúsági filmek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Laci imádja a spenótot, Anikó főz neki

Marsi Anikó spenótot főzött Palik Lászlónak. Az étel nem sikerült, de Laci egy szót sem szólt, csak… Tovább olvasom