Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Több száz sértettje lehet a dombóvári uzsoraügynek

Több száz sértettje lehet a dombóvári uzsora-bűncselekménynek, amellyel egy helyi házaspárt gyanúsít a rendőrség; a férfi jelenleg is szökésben van - közölte Szijártó István, a város rendőrkapitánya kedden Dombóváron, sajtótájékoztatón.
A férfi 2008-tól 2010. januárig kiszolgáltatott embereknek nyújtott különböző összegű kölcsönt azzal, hogy annak kétszeresét kell visszafizetni a következő hónapban - mondta a rendőrkapitány.

A január 12-én indított nyomozás során a rendőrség tizenegy sértettet kutatott fel, de folyamatosan jelentkeznek további érintettek; a sértettek száma Tolna és Baranya megyében elérheti a több százat - közölte Szijártó István.

Az uzsora-bűncselekmény mellett minősített zsarolással gyanúsított 44 éves H. Ferenc jellemzően 10-60 ezer forintot kölcsönzött. Feltétel volt az is, hogy a következő hónapban a meg nem fizetett rész szintén a kétszeresére emelkedett. Az általában segélyből élő családok így több százezer forintot törlesztettek az évek alatt - ismertette a rendőrkapitány, aki szerint a kárérték jelenleg nem megbecsülhető.

Gábor Zoltán, a kapitányság nyomozó alosztályának vezetője arról számolt be: a házaspár az adósok és gyerekeik megölésével, házának felgyújtásával fenyegetőzött, és nem egyszer bántalmaztak gyerekeket. Előfordult, hogy egy család több száz kilométerre menekült Dombóvárról, mert nem bírta az állandó rettegést.

A rendőrfőhadnagy elmondta: a "Bazsa" becenevű férfi a kiszolgáltatott emberekkel elhitette, hogy nincs értelme feljelentést tenni, mert jó rendőrségi és ügyészségi kapcsolatai vannak.

A szintén zsarolással gyanúsított asszony és egy harmadik, a bűnüggyel részben összefüggésbe hozható férfi őrizetben van, a szökésben lévő H. Ferenc ellen országos körözést adtak ki.

Szijártó István hangsúlyozta: a sértettek folyamatos rendőri védelem alatt állnak. Jogi segítséget nyújt az uzsora-bűncselekmény áldozatainak a Fehér Gyűrű Közhasznú Alapítvány, a helyi önkormányzattól pedig munkalehetőségre számíthatnak.

Nyírő Árpád, a Tolna Megyei Igazságügyi Hivatal osztályvezetője közölte: a sértettek kárenyhítésért fordulhatnak a hivatalhoz; eddig hét család élt a lehetőséggel. A családok a 85.527 forintos alapösszegnek legfeljebb a tizenötszörösét kaphatják meg.

Olvasóink írták

 • 3. dodó 2010. február 03. 12:18
  „A rasszizmussal nem vádolható Magyar Hírlap már a címben is egyértelműbben fogalmaz:

  "Sajátjait szipolyozta a cigány páros
  Éveken át százszázalékos kamatra adtak kölcsön több száz áldozataiknak"”
 • 2. KolompárRómeó 2010. február 02. 21:45
  „Ez nem uzsora, hanem kultúra és hagyományőrzés.”
 • 1. töröggszultán 2010. február 02. 21:23
  „Nem világos hol itt a probléma? A Provident sokkal nagyobb kamatra ad kölcsön és sokszor már előre levont több havi részletet is a ki nem fizetett összegből. Meg ugye hetente zaklatja az adósait. Ehhez képest ez sehol sincs.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Orbán Viktor Indiában tárgyalt

Orbán Viktor, a Fidesz elnöke és Anand Sharma indiai kereskedelmi és ipari miniszter egyaránt… Tovább olvasom