Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

Több százan demonstráltak a Kultiplex ledózerolása ellen

Mások mellett Bárdos Deák Ági, Vécsi Tibor, Bakács Tibor Settenkedő, Nagy Feró és Novák Péter emelték fel a szavukat csütörtök délután a Kultiplex megszüntetése ellen.
A zenészek, szimpatizánsok és "kultisok" délután négy órától tartottak zenés demonstrációt a lebontásra ítélt alternatív kulturális központ melletti parkban. Már a rendezvény első két órájában több mint háromszáz aláírás gyűlt össze a Kultiplex és az underground kultúra védelméért.

A csütörtöki demonstráció közvetlen előzménye, hogy az alternatív központot pontosan egy hete, a helyi, IX. kerületi önkormányzat biztonsági emberei lefoglalták, és csak a hely üzemeltetőit, a Centrifuga Kft. munkatársait, valamint a Tilos Rádió dolgozóit engedték be az épületbe. A patthelyzet hátterében egy tavaly szeptemberi önkormányzati döntés áll, miszerint: február végén bezárják a helyet, és március 1-jén ledózerolják az épületet. A ferencvárosi önkormányzat indoklásában az szerepelt, hogy a Kinizsi utca 28. szám alatt található ingatlant, a Kultiplex épületét lebontják és a helyén parkot létesítenek. A hely védelmezői ezt másként látják.

A csütörtök délutáni zenés demonstráción Bárdos Deák Ági elmondta: az elmúlt hónapokban a fővárosban "eltüntették" az Almássy-teret, (december végén bezárt az Almássy téri Szabadidőközpont) éppen ezért nem szabad hagyni, hogy a Kultiplex is erre a sorsra jusson. Mint ismeretes, ott is szálloda épül a szabadidőközpont helyén, emlékeztetett az énekesnő. "Budapest a szállodák városa lesz" összegezte a döntések végeredményét Bárdos Deák Ági. Az énekesnő szerint azonban civil akarattal meg lehet akadályozni, hogy ledózerolják a Kultit. Ez hely ugyanis nem egyszerűen egy szórakozóhely, hanem találkozóhely. Végezetül Bárdos Deák Ági hangsúlyozta: az undeground kultúra képviselőinek is jár egy ilyen hely.

Bakács Tibor Settenkedő is arról beszélt, hogy már sokkal többről van szó, mint egy hely bezárásáról. "A szellemi valóságunkat fenyegetik" - fogalmazott az újságíró. A csütörtöki demonstráción Nagy Feró is kiállt a Kultiplex mellett . A zenész feltette a kérdést a több száz fiatalnak, hogy bíznak-e abban, hogy megmarad a hely. A reménykedő "kultisoknak" Nagy Feró azt mondta: ha küzdelem lesz az undeground központ megmaradásáért, akkor ő mellettük fog állni. A zenészhez csatlakozott Novák Péter is, aki szintén arról biztosította a fiatalokat, hogy ha szükség van rá, ő is segít.

A Kultiplex programszervezője egy hete elmondta szerkesztőségünknek, hogy azért jogsértő a kerületi önkormányzat lépése, miszerint "blokád alatt tartják a helyet", mivel a hely jelenlegi üzemeltetőjének, a Centrifuga Kft.-nek van egy még két és fél évig érvényben lévő bérleti szerződése. Jakab Zoltán akkor hozzátette: a Centrifuga Kft. jogászai sürgősséggel beadtak egy birtokvédelmi kérelmet. A demonstráció ideje alatt feltett kérdésünkre, hogy történt-e előrelépés jogi téren, Jakab Zoltán elmondta: korántsem reménytelen a Kultiplex helyzete. A jogászaik teszik a dolgukat - tette hozzá.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Büntetőjogi felelősségét is elismerte Zuschlag

Politikai felelőssége mellett a büntetőjogi felelősségét is elismerte az ügyészségen Zuschlag János,… Tovább olvasom