Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Több tízmilliárdos támogatás öntözésfejlesztésre

2013-ig összesen 35-40 milliárd forintnyi támogatást nyit meg a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretein belül öntözésfejlesztésre, illetve az ahhoz kapcsolódó beruházásokra.
Gyurcsány Ferenc miniszterelnök leszögezte: a magyar mezőgazdaságnak tovább kell növelnie termelését, amit csak az intenzívebb termelést biztosító modern technológiák alkalmazásával lehet elérni. A kormányfő szerint ennek az egyik legkézenfekvőbb módja, ha sikerül függetleníteni a termelést az időjárás viszontagságaitól, ezen belül is az aszálytól és a szárazságtól. Éppen ezért biztosít a szaktárca 2008 és 2013 között 35-40 milliárdot az öntözéssel kapcsolatos technológiák honosítására és elterjesztésére.

A gazdálkodók kérelmeiket május 30-ig nyújthatják be és alapvetően három területen igényelhetnek támogatást. Egyrészt öntözésfejlesztésre - vagyis az öntözéses gazdálkodás elterjesztésére, meglévő létesítmények felújítására, illetve újak építésére -, másrészt a termőföldek termőképességének fokozására, harmadrészt pedig belvízvédelemre és vízkárelhárításra. Szintén ebből a forrásból - 16 milliárd forintos kerettel - valósulhat meg a hajdúsági hátságon tervezett öntözésfejlesztési program is a következő években.

A program érintettjei, az elsősorban kertészeti kultúrákra berendezett, öntözött területeken gazdálkodók a mezőgazdasági termelés 20 százalékét teszik ki, viszont közülük kerül ki a mezőgazdasági foglalkoztatottak kétharmada. Gyurcsány Ferenc szerint több tízezer hektár termőföldet kell bevonni a programba és ennek eredményeként a konzerv- és élelmiszeripar is fejlődhet Magyarországon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Leszakadt felsővezeték miatt késtek a vonatok

Győr - A pályaépítési munkához követ szállító teherautó felfelé álló platója beleakadt a vezetékbe… Tovább olvasom