Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Több tízmilliós büntetés az Auchannak az olcsó dinnye miatt

A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal vizsgálata szerint az Auchan valóban a beszerzési árnál olcsóbban kínálta a dinnyét: 65 forintért szerezte be és 49-ért adta.
A beszerzési ár alatt árulta a dinnyét az Auchan, ezért több tízmilliós büntetésre számíthat - jelentette be a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH). Egy bejelentés alapján kezdtek vizsgálódni, ennek első szakasza lezárult. Az áruházlánc fővárosi telephelyét már ellenőrizték, és már vidéken is vizsgálódnak - mondta el csütörtöki sajtótájékoztatóján Lukács László, az MgSzH elnöke.

A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal vizsgálata szerint az Auchan valóban a beszerzési árnál olcsóbban kínálta a dinnyét: 65 forintért szerezte be és 49-ért adta. Lukács László, az MgSzH elnöke elmondta, hogy még csak a vizsgálat első szakaszán vannak túl, a hipermarketlánc budapesti telephelyén ellenőriztek, de már vidéken is vizsgálódnak. Azt, hogy összességében mennyi dinnyét adtak el a beszerzési ár alatt, még nem lehet tudni a szakember szerint, de úgy véli, hogy több száz tonna gyümölcsről lehet szó. A bírság a tényleges beszerzési ár és az eladási ár közötti különbség kétszerese. Pontos számokat még nem tudni, de várhatóan több százmillió forintról lehet szó.

Gőgös Zoltán, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára elmondta, hogy felvették a kapcsolatot a társhatóságokkal is, és ha kell, akkor további vizsgálatokat is kezdeményeznek a dinnyével kapcsolatban. Az államtitkár kérdésre válaszolva elmondta, hogy az agrártárca több lépést is tesz a helyzet rendezésére: kidolgoznak majd egy hitelrendszert, hogy a piacinál kedvezőbb kamatozású hitellel segítsék a gazdákat, és azt is szigorúbban ellenőrzik, hogy a gyümölcsök származását igazoló papírok rendben vannak-e.

A búzával kapcsolatban annyit mondott Gőgös Zoltán, hogy várhatóan a még kint lévő gabonát is le tudják aratni a napokban. Ez azonban már nem lesz kenyérminőségű. Így várhatóan lefelé viszi a takarmánybúza árát, a kenyérminőségűt pedig felfelé. Gőgös Zoltán búza-ügyben hosszabb távon az állattenyésztési ágazat bővítésében és a bioüzemanyag előállításában látja a megoldást.

Az államtitkár kérdésre elmondta azt is, hogy a parcella nyilvántartásokkal kapcsolatban be akarják bizonyítani az Uniónak, hogy nem rendszerhibáról van szó, tehát túlzás a kiszabott büntetés. Arra számítanak, hogy csak azt az összeget kell visszajuttatniuk a gazdáknak az Uniónak, amekkora a túlfizetés volt - korábban az államtitkár azt mondta, hogyha az összes gazda hibázott, a Fidesz állításával ellentétben akkor sem 10 milliárdot, hanem 600 millió forintot kellene visszafizetnie a támogatásban részesült földtulajdonosoknak. Gőgös Zoltán hozzátette, hogy valóban 2000-es térképeket küldtek el az Uniónak, amelyek 2005-ig voltak érvényesek, mivel az Unió ötéves frissítést ír elő. 2005-ben kicserélték a teljes térképállományt, tavaly pedig tovább frissítették a rendszert: a térképek 30 százalékát kicserélték.

Olvasóink írták

 • 18. exe 2008. július 27. 15:09
  „Ha olcsóbb volt a dinnye,rátett másra ahol bejött annyi összeg,így csalogatják a vevőket vagy még sokan nem vették észre, a zsidó nem jár rosszul soha.”
 • 17. SP 2008. július 27. 13:59
  „Dinnyerepesztő gabonaégető Karsai úr, nem az ál Mátyás király, hanem az ál álkirály. Most mindenki mérges: a fogyasztó, mert drágább a dinnye, a nepper mert nincs haszna, termelő mert a drága dinnye a földeken marad, és még szeszt sem lehet főzni belőle. Vagy lehet? K. úr olyan extázisban volt, csoda, hogy nem lett rosszul.”
 • 16. Írástudatlan. 2008. július 27. 10:09
  „passar! Szerintem te vagy egy kissé flúgos!Nem tudod vagy nem is akarod vagy úgy lehet hogy óly gyenge a felfogásod mint a tyúknak.Sajnálom hogy nem érted a lényeget!Adja el a termelő ő saját maga a dinnyéjét!Így kikerűlhetné a neppereket!Ezért a termellőnek is kellene ám tenni valamit hogy ne váljon a kihasználás álldozatává!Ez vóln a leggjárhatóbb út.De ők ehelyett blokádokat szerveznek,kiborigatják a dinnyét és verik a nyálukat!Pedig az ezekre fórdított energiával inkább megszervezhetnék eggyüttesen hogy mit tudnának tenni a nepperek ellen.De e helyett inkább csinálják a feszűltséget.Pedig hidd el hogy semmire sem mennek vele.A kispénzű emberek mind a szupermarketben fog dinnyét venni amíg a Magyardinnye vetekszik az arany árával.Remélem sikerűlt egy kicsit felfognod hogy miről is írtam itt neked!”
 • 15. triatlonos 2008. július 26. 19:09
  „A magyar termelőnek meg kell küzedi a külső ellenséggel - az Unióval-, a belső ellenséggel - a nepperekkel és a multikkal- de azokkal is, akik a legveszélyesebbek, akik a termelő kiszolgáltatott helyzetéből politikai tőkét akarnak kovácsolni! Normál esetben az áru -jelen esetben a dinnye-értéke annyi amit a piac elismer, de szándékosan zavarják meg a piacot, azért, hogy lehessen a zavarosban halászni. Ez a szabadrablásos kapitalizmus!”
 • 14. kalauz 2008. július 26. 16:02
  „passar írta:
  "Ezek tényleg ilyen hülyék, /Kolompár, nanemaaa, Írástudatlan, SP/
  vagy csak játszák a hülyét? Esetleg érdekeltek?"
  Egyetértek passar-al! "Írástudatlanok" osztják az észt hat elemivel!”
 • 13. SP 2008. július 26. 11:23
  „T. 10. hozzászólás passar 2008.07.26 07:24
  Eltaláltad, én érdekelt vagyok abban, hogy a kis jövedelemből ki tudjam fizetni a rezsim és még dinnyét is egyek. A termelő és a köztem lévő nepperek zsebét ezért ne töltsem meg. Ebben a multi, mint eladó a kereskedelmi szaktudásával lehetőséget ad. Hozza a piacra az árút a termelő és adja el nekem közvetlen. Mindkettönknek meg fogja érni. De ne az az "őstermelő", aki banánt, narancsot "termel".”
 • 12. Paraszt! 2008. július 26. 10:59
  „De pontosan tudom ezt,hogy kiskeresetűeknek szar! Én nem szarom le,hogy mi van ott elvégre ők is mi is Únijjós tagok vagyunk akkor? Nyugati árak vannak,balkáni bérek,hol az Eu-s nagy fizetés? Elvégre több mint 4 éve mi is tagjai vagyunk,és ezt is ti szavaztátok meg nem mi termelők! Ja kegyelemből adnak támogatást? A Nyugaton is,ott is kapnak sőt még többet,és a külföldi azért olcsóbb mert itt adóra adót kell fizetni,több a támogatás! Tudod nem szólhatna a paraszt ha a rendszerváltás után nem lett volna lezüllesztve a mezőgazdaság! Emlékszel,mikor a szövetkezeteket szétverték,a jószágokat levágatták satöbbi! Így a külföldiekkel szemben a Magyar hártánnyal indult ebben a kapitalista versenyben,és most is abban van! Nem múlta idejét ha a paraszt nem termelne akkor a külföldit kik termelik,tehát átvitt értelemben ugyanúgy él a mondás! Ha megszűnne a mezőgazdaság még olcsóbb lenne minden? Ekkora ökörséget,józan ésszel kéne erre gondolni,hogy aztán,hogy drágulna minden! De hiába írom ezt, a lényeget nem fogod megérteni,hogy ha itt becsődöl mindenki akkor lesz még rossz,vagy nem is akarod!”
 • 11. Írástudatlan. 2008. július 26. 08:51
  „PARASZT!Ez itt nem Németórszág!Ugye nem érted a lényeget.A kispénzű emberek nem tudják megvenni a méregdrága Magyar dinnyét!Ezért kénytelenek velem együtt a szupermarketben vásárólni.A Németeknél más a helyzet ott van igazi fizetésük az embereknek és nem éhbérért güriznek!De különben leszarom hogy mit csinálnak a Németek!Én itt élek!Paraszt nem jó a televiziós hasonlat igaz hogy nem agyártó adja el nem is tehetné mert külömböző szigorú szabályok vonatkoznak a műszaki cikkekre.De ez a szar nagydobravert Magyar donnye se ér többet 30.ft./kg.hidd el!A kűlfőldi dinnye is van olyan finom!És ami a lényeg hogy sokkalta olcsóbb!!!!És igen is adja a termelő sajátmaga el a termését!Akkor kitudná védeni az úgynevezett neppereket.De hát magadlátod hogy ki önti a dinnyét és könnyebb neki verni a nyálát nem hogy segítene magán a nagyon szerencsétlen!De mondok én valamit és pedig megkellene szüntetni a Magyar mezőgazdaságot!Állítom hogy sokkal ólcsóbb lenne minden!Végre béke lenne.És már idejét múlt az a hülye duma hogy mi lenne ha a paraszt nem termelne?Hát semmi!Nyugalom!Így is csak kegyelemből adnak nektek támogatást.És mi a hála?Veritek a nyálatokat!Ha nem éri meg dinnyét termelni hát akkor abba kell hagyni és elmenni valami másmunkakőrbe dólgozni.Ahogy azt más emberek is teszik!És miért lenne pont a paraszt kivétel ez alol?Nem istenek!Vagy ha nem akarnak akkor meg húzzák meg magukat és fogják be a szájukat!!!!Remélem megértettél valamit a leírtakból????”
 • 10. passar 2008. július 26. 07:24
  „Ezek tényleg ilyen hülyék, /Kolompár, nanemaaa, Írástudatlan, SP/
  vagy csak játszák a hülyét? Esetleg érdekeltek?”
 • 9. SP 2008. július 25. 23:05
  „"Végén csattan az ostor" azaz a vásárló az emelt árban több adót fizet a minimálbér keresetéböl, ha dinnyét vagy mást akar enni. A reálbérem csökken a felvert eladási árak miatt. Nem kötelező odaadni a multinak a termést, hozza ide a kapuba, mint a szódás a vizet és ha nekem, megéri, veszek belőle. Ha valaki valami megvesz, azt csinál vele amit akar. Multi, ha tud olcsó árút szerezni, és elérhető áron az üzletében kínálni, akkor tegye azt. Nem kellene büntetni azt, aki a fogyasztó jövedelméhez megfelelő árút kínál. Miért kell a temelő-eladó láncolatban lévő minden szereplőt profithoz juttatni a vásárló zsebére. Ha van egy új autom, szinte nemis használtam és nem a beszerzési áron, vagy feláron adom el, hanem kevesebbért, senkit nem zavar.”
 • 8. Paraszt! 2008. július 25. 22:33
  „Ja amúgy semmi közöm ezekhez a botrányokhoz,de ez nevetséges,hogy azok osztják zömében akik nem is értenek a mezőgazdasághoz! PL egy paraszt sem szól bele egy bankár munkájába! Csak ennyit akartam hozzáfűzni ehhez a cikkhez!”
 • 7. Paraszt! 2008. július 25. 22:29
  „Te Írástudatlan,azt képzeld el,hogy a Német tejesek is Blokádra készülnek,és nem ilyenre hanem akkorára,hogy több ezren veszik körbe a felvásárlókat! A STOP. írta! Persze még a Dinnyénél vagyunk,de az elv ugyanaz,meg majmolni kell a nyugatot is! Miért nem az adja? TV-t miért nem a gyártó ad el pl? A többinek is! Ha nem éri meg majd senkinek termelni,és ráhagyják,majd a Multik teljesen kihasználják monopolhelyzetüket és még jobban drágul a kaja,akkor azon lesz a visítás,hogy "mer a rohadt paraszt nem termel"? Igen az,már tudom előre! Tiszta szégyen!”
 • 6. k 2008. július 25. 21:23
  „No de a görög dinnye fel nevelése se 10ft azért, ezért kell a haszon, meg vmiből megélni. Nem igen hiszem h az állam támogatja a termelőket.
  De aki ugy gondoloja jöhet máshonnan származó görögdinnye is, nem muszály a magyart meg venni!”
 • 5. Írástudatlan. 2008. július 25. 13:07
  „Igen!Csak műbalhé vólt az egész!A nagy baj az hogy nagyon kapzsik a Magyar termelők.Ők legalább 300.%-os haszonnal szeretnének túladni atermésen.De hát akár hogy is verik a nyálukat ez bizony nem fog sikerűlni.Még szerencse!Kiborigatják a hülyék inkább a dinnyét mint se odaadnák a rászorulólnak vagy ne tán ólcsóbban adnák!Ez arra enged következtetni hogy a Magyar termelők töbszörös milliomosok!!!!Te hát itt a bizonyíték hogy kapzsik és lelketlenek!Mi ért nem a termelő adja el a dinnyét saját maga?Mi ért kell neki közvetítő?Hát azért mert még arra is lusták hogy eladják a saját termésüket.Inkább könnyebb verni a nyálukat és várni hogy a sűltgalamb a szájukba repűljön.Nagyon szomorúnak tartom a szupermarkett megbírságolását!Hiszen ők olyan áron árusítják a dinnyét hogy még a kiskeresetűek is megtudják vásárólni!Ezek a Magyar termelők meg mennyenek a sóbányába!!!!”
 • 4. nanemaaa 2008. július 25. 10:07
  „Már csak azt nem értem, hogy miért a termelők tüntettek az olcsó dinnye ellen? Illetve értem. A valóságban nem a termelőknek volt probnlémája, hanem a felvásárlóknak. Ők bújtak a termelők mögé. A tv-ben leadott riportból is kiderült, hogy mire az áruházba került a dinnye, addigra 3 nepper kezén ment keresztül. Magyarán nem azzal volt a probléma, hogy 49-ért adta a dinnyét (a Penny ennél is olcsóbban árusítja lázadás nélkül), hanem, hogy túl magas áron vásárolta fel. Ha csak 5 Ft-ot adott volna kilójáért, akkor senki nem szólt volna egy rossz szót sem.

  Egyébként sem értettem az egész cirkuszt. Ha azt mondja az Auchan, hogy OK, engedek a zsarolásnak és ugyanannyiért veszem át, de 5-szörös áron adom tovább, akkor megnyugodott volna a termelő? Esetleg akkor már nem is lenne veszteséges a termelése? Szerintem az ő érdeke az lenne, hogy tőle minél magasabb áron vegyék át a terményt? Ha én megveszem a dinnyét, és utána nekiajándékozom a szomszéd néninek, akkor megbüntetnek? Ha már megvettem, akkor onnantól nem az enyém?
  Értem én, hogy a tisztességes verseny feltételeinek biztosítása a cél. De ehhez a termelőnek már rég semmi köze, hiszen ő a saját elhatározásából már rég eladta a neppernek 10 Ft-ért. Miért kellett ez a műbalhé és miért nem a tényleges "vesztesek" álltak csatasorba? Lehet, hogy akkor valaki megkérdezné tőlük, hogy mi újság az adózásuk körül?”
 • 3. magyarok 2008. július 25. 08:33
  „Törvény van rá drága "jóképességű" Rómeó!!!
  Tudod ezzel a kicsiket védik, mert ha ezt szabadon hagynák akkor csak a nagyok maradnának életben az össze kicsi bezárhatná a kapuit, és miután csak nagyok maradtak adhatnának mindent annyiért amennyiért csak akarnák....”
 • 2. Kolompár Rómeó 2008. július 25. 08:21
  „Kapitalizmus van, nem? Ha valaki olcsobban adja a termeket, mint amennyiert vette, akkor az a sajat maganugye. Ha igy veszteseges lesz, akkor igy jart, ha mason meg visszajon a "befektett" penz, akkor jo uzletet csinalt.

  Vagy van valami torveny, ami tiltja?

  Csak akkor fogadom el az ilyen esetek bunteteset, ha tokeeros cegek kitarto akciozassal tonkrevagjak a tobbieket, majd pedig aranytalanul magas aron aruljak, mivel nincs mar konkurrencia.”
 • 1. magyarok 2008. július 24. 21:57
  „jól van már nagyon rájuk fért, de a többi nagyot is el kellene kapni, és hogy legyen érvágás, nem csak egy két millára hanem 100 millióra büntetni...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Roman Abramovicsé lehet a Dunaferr acélmű

Az ismert orosz milliárdos, Roman Abramovics érdekeltségébe tartozó orosz Evraz Group fel akarja… Tovább olvasom