Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Többféle állat húsa is lehet baktériumhordozó

Magyarországon évente nyolc-tíz ember szenvedi el az igen ritka botulizmus nevű betegséget, mely halálos veszélyt jelenthet. Az elmúlt napokban a fővárosban kezeltek sikerrel néhány pácienst, de Csongrád megyében is volt már hasonló megbetegedés. Szegeden nem tartanak ellenszérumot. Az orvosok felhívják a figyelmet a húsétel megfelelő kezelésének fontosságára.
A pácolás és a füstölés önmagában nem elegendő a megbízható minőséghez, különösen a nagyméretű húsok esetében indokolt a kellő idejű főzés. Illusztráció: MTI
A csont és a hús között élő clostridium botulinum nevű baktérium által termelt méreganyag halálos veszélyt jelenthet. A napokban felröppent sajtóhírek szerint a budapesti betegek nem kellő módon készítették el a húsvéti sonkát, ezért szenvedték el az egyébként igen ritka betegséget – egyikük elhunyt.

Az orvosi szakvélemény szerint a pácolás és a füstölés önmagában nem elegendő a megbízható minőséghez, különösen a nagyméretű és nagy kiterjedésű húsok esetében indokolt a kellő idejű főzés, melynek hatására az említett baktérium elpusztul. Dr. Mészáros Antal, a szentesi kórház belgyógyásza elmondta, hogy évekkel ezelőtt észlelte egy házaspárnál a botulizmus tüneteit, őket a budapesti Szent László-kórházba irányította, s mindketten meggyógyultak. A főorvos nagyon fontosnak tartja a tünetek felismerését. Szavai szerint az orvos gondolatában legyen benne a botulizmus, amikor azt látja, hogy a beteg szájából nyál csorog, zavart a látása, a gyomrában szorító érzést észlel, hányingerre, hányásra panaszkodik, pupillái változó fényben is merevek maradnak. A legnagyobb veszélyt jelenti, mely végső soron a páciens halálát okozhatja, a légzési zavar.

Botoxinjekció a szépészetben

A botulinum nevű baktériumot alkalmazza a kozmetikai ipar a ráncok kisimítására. Az úgynevezett botoxinjekció használatával a mély mimikai barázdák eltüntethetők, az eljárást több kozmetikus is hirdeti. A minimális dózis eredményeként alapjaiban megújul az arc. Ennek ígéretében a nők igen bátornak mutatkoztak Franciaországban, ahol éppen a kezelés következtében szedett áldozatokat a baktérium. Magyarországon az előírások betartása mellett eddig nem fordultak elő hasonló esetek.

A húsétel előkészítése során a sózás, a főzés és a sütés jelent védelmet, nemcsak a sertéshús, hanem egyéb állatok húsa is lehet baktériumhordozó. Az általa termelt méreg az idegekre hat, az izomzat működését veszélyezteti, a nyelési zavar mellett a légzés korlátozása a halál végső kiváltó oka. Az ellenszérum rendkívül drága: egy adag 400 ezer forintba kerül, szabad forgalomban nem is lehet hozzájutni. Mint megtudtuk, sem a szentesi kórházban, sem a szegedi klinikai gyógyszertárban nem tartanak a szerből. Mindkét városban azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a betegség megléte esetén igen rövid időn belül be tudják szerezni az ellenszérumot. A gyógyszerből megbetegedés esetén legalább négy-öt adagot juttatnak a páciens szervezetébe, a gyógyítás igen drága. A ritkán előforduló bajt pedig érdemes megelőzni a hús alapos, körültekintő és higiénikus előkészítésével.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Autóbusz és autó ütközött a Lövér körúton

Autóbusz és egy Peugeot Partner autó ütközött tegnap a Lövér körút és a Vas Gereben utca… Tovább olvasom